Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες φιστικιάς


Tags |

Πολλοί και σημαντικοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες που πλήττουν αυτό το διάστημα τις καλλιέργειες φιστικιάς. Πιο αναλυτικά:

ΒΟΤΡΥΟΣΦΑΙΡΙΑ

(Botryosphaeria dothidea)

Τα πρώτα συμπτώματα, όπως ξηράνσεις φύλλων και κηλιδώσεις καρπών, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Οι επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, ευνοούν την ταχύτατη εξάπλωση της ασθένειας.

Συνιστάται άμεσα επαναληπτικός ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ενώ οι επεμβάσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι για τον περιορισμό του μολύσματος και την προστασία της καλλιέργειας, είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος του δενδροκομείου, η απομάκρυνση και το κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: azoxystrobin, Βacillus amyloliquefaciens (former subtilis) qst 713, boscalid, fluxapyroxad, pyraclostrobin.

ΣΕΠΤΟΡΙΩΣΗ

(Septoria spp.)

Οι επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου έχουν ευνοήσει την εμφάνιση της ασθένειας.

Οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της προσβολής και εφόσον επικρατούν συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Βacillus amyloliquefaciens (former subtilis) qst 713, copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride.

ΨΥΛΛΑ

(Agonoscena pistaciae)

Η παρουσία του εντόμου έχει ήδη διαπιστωθεί σε διάφορες περιοχές. Οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν την καλλιέργειά τους και στην περίπτωση που παρατηρηθούν προσβολές να διενεργηθεί άμεσα ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικό προϊόν.

Υπενυθμίζεται ότι ο πληθυσμός της ψύλλας, εάν δεν ελεγχθεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα την σημαντική εξασθένηση της καλλιέργειας.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: aluminium silicate (kaolin), fenoxycarb, phosmet, spinetoram, spinosad, spirotetramat.

Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.

Η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση:  pkpfpfevolou@minagric.gr