- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Με έργο 3,3 εκατ. ευρώ αλλάζει η εικόνα του παραλιακού άξονα

Με ένα ακόμη σημαντικό έργο η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά το ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναμόρφωση της εικόνας των παραλίων του νομού Λάρισας. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου που αφορά την κατασκευή τριών γεφυρών στα ρέματα:Πουρί στον Αγιόκαμπο, Ηλεκτρολόγων και Πλατανιά στην Βελίκα, τεσσάρων πεζογεφυρών στα Ρέματα: Βελίκας (Ηλεκτρολόγων), Βρυστράτη (Πλατάνια), Δεληκούστα και Μαρίας Σωτηρίτσα ενώ περιλαμβάνονται και εργασίες αντιπλημμυρικών και τεχνικών αντιστήριξης σε ρέματα στους οικισμούς Σκλήθρου, Καρίτσας, Στομίου, Μελιβοίας και Σκήτης. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 3.330.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με την κατασκευή των τεχνικών θα αποκατασταθεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία επί του οδικού δικτύου καθώς αυτή σήμερα εξυπηρετείται από ιρλανδικές διαβάσεις, η βατότητα των οποίων διακόπτεται ακόμα και σε μικρές βροχοπτώσεις.

«Προχωράμε την υλοποίηση ενός έργου που θα συμβάλει στην αλλαγή της εικόνας των παραλίων του νομού Λάρισας. Είναι ένα έργο ουσίας στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για τους συμπολίτες μας, ενισχύοντας τη θωράκιση της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς προχωρά το επόμενο διάστημα έργα τα οποία δημιουργούν συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης για τον παραλιακό άξονα του νομού Λάρισας και αλλάζουν την όψη και την εικόνα των παραλίων μας» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Στοιχεία έργου

Οι βασικές επεμβάσεις που προβλέπει το έργο είναι η κατασκευή τριών τεχνικών γεφύρωσης των ρεμάτων: Ρέμα Πουρί στον Αγιόκαμπο, Ρέμα Ηλεκτρολόγων στην Βελίκα,

Γέφυρα στο ρέμα Πουρί

Η γέφυρα στο ρέμα Πουρί αναμένεται να κατασκευαστεί επί υφιστάμενου ασφαλτοστρωμένου κλάδου που συνδέει την Κάτω Σωτηρίτσα με την επαρχιακή οδό Λάρισας – Αγιοκάμπου που αποτελεί την κύρια πρόσβαση του οικισμού από την κατεύθυνση της Λάρισας. Θα γεφυρωθεί άνοιγμα 48 μέτρων περίπου. Θα γίνει κατασκευή τεχνικού έργου δύο ίσων ανοιγμάτων 24,45 μ. έκαστο, με ένα μεσόβαθρο και προκατασκευασμένες προεντεταμένες δοκούς, επί των οποίων θα σκυροδετηθεί η πλάκα καταστρώματος. Το πλάτος της γέφυρας ανέρχεται σε 11.50 μ. και αφορά 8,00 μέτρα οδόστρωμα συν τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν (1,75 μ. έκαστο). Η γέφυρα στο Πουρί θα είναι η μεγάλη από τις τρεις που θα κατασκευαστούν.

Τεχνικό ρέματος στα Πλατάνια

Το ρέμα Βελίκας τέμνει εγκάρσια τον οικισμό της Βελίκας, ενώ στις θέσεις διασταύρωσης του ρέματος με τους δύο οδικούς άξονες είναι διαμορφωμένες ιρλανδικές διαβάσεις. Πρόκειται για το σημείο στον οικισμό της Βελίκας που αφορά την μεγάλη δημοτική έκταση όπου υπάρχει παιδική χαρά χώρος αναψυχής, το ΚΕΠ, αλλά και θερινό αμφιθέατρο. Το έργο θα γεφυρώσει άνοιγμα 10,30 μέτρων, με φορέα μορφής κιβωτίου. Το πλάτος θα είναι 9.50 μ. και αφορά 7,00 μέτρα οδόστρωμα συν τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν (1,25 μ. έκαστο).

Η γέφυρα στο ρέμα Ηλεκτρολόγων

Το ρέμα Ηλεκτρολόγων τέμνει εγκάρσια τον οικισμό της Βελίκας και βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του οικισμού. Προτείνεται η κατασκευή της γέφυρας στην συγκεκριμένη θέση που θα είναι ίδιας φιλοσοφίας τεχνικά με αυτή στα Πλατάνια. Θα γεφυρωθεί άνοιγμα 14,30 μέτρων, επίσης με φορέα μορφής κιβωτίου. Το πλάτος θα είναι 11.00 μ. και αφορά 8,00 μέτρα οδόστρωμα συν τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν (1,50 μ. έκαστο).

Τέσσερις πεζογέφυρες

Για να είναι δυνατή η διέλευση πεζών και ποδηλάτων στις θέσεις των ιρλανδικών διαβάσεων προβλέπεται η κατασκευή συνολικά τεσσάρων πεζογεφυρών. Κατά μήκος των παραλίων. Έτσι θα κατασκευαστεί μία πεζογέφυρα ανοίγματος 36,0 μ. στο ρέμα Ηλεκτρολόγων και τρεις πεζογέφυρες ανοίγματος 24,0 μ στα ρέματα Πλατάνια (Βελίκα), Δελήκουστα και Μαριάς (Κ. Σωτηρίτσα). Οι πεζογέφυρες θα είναι τοξωτές με πλάτος καταστρώματος 2,60 μ.