- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Είμαστε εγγόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, της Ρωμανίας!

«Μπορεί ο ελληνισμός να συρρικνώθηκε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι δεν είμαστε τυχαίοι σε αυτόν τον τόπο. Είμαστε τα εγγόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, της Ρωμανίας, με ρίζες από την Καππαδοκία μέχρι τη Βόρειο Ήπειρο και από την Κύπρο μέχρι την Ανατολική Ρωμυλία». Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προσερχόμενος στην εκδήλωσητου Μορφωτικού Συλλόγου Ομορφοχωρίου για την Καππαδοκία,που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού.

Ο Μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής και συγγραφέας του βιβλίου «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» σημείωσε ότι «τα τελευταία 15 χρόνια έχω την τιμή και ευλογία να συνοδεύω τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίοστην Καππαδοκία. Φέτος, λόγω των εκλογών δεν θα μπορέσω να είμαι συνεπής στο ετήσιο προσκύνημά μας. Κάθε φορά νιώθω συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια αντικρίζοντας τα μνημεία που μαρτυρούν την τρισχιλιετή παρουσία των Ελλήνων στη Μικρασία. Αυτά τα μνημεία συναντά κανείς και στα δυο χωριά της αγιοτόκου Καππαδοκίας από τα οποία πρόσφυγες δημιούργησαν το Ομορφοχώρι στη Λάρισα. Στη Τζαλέλα, το ρωμαίικο Ευμορφοχώρι, η εκκλησία στην οποία λειτουργηθήκαμε υψώνεται πάνω από μια χαράδρα με τις ελληνικές επιγραφές ακόμη ευδιάκριτες στις αγιογραφίες που έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου και στη βαρβαρότητα φανατικών. Στα Ποτάμια, πατρίδα του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου, τα δίπατα σπίτια των Ρωμιών έχουν ακόμη ανάγλυφους δικέφαλους αετούς στους εξωτερικούς τοίχους. Αυτή τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων έχουμε χρέος να διατηρήσουμε.

Δυστυχώς, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ,η παιδεία δεν επιτελεί, όπως πρέπει, την συνταγματική επιταγή για διαμόρφωση της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των παιδιών. Υπό αυτή την έννοια αξίζουν συγχαρητήρια στους συλλόγους που με τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλουν στην εθνική αυτογνωσία και τη συνειδητοποίηση της βαριάς κληρονομιάς που έχουμε στους ώμους μας!».