Έκθεση φωτογραφίας στην Ελάτεια


Tags |

Μεγάλες στιγμές έζησαν προχτές στις 21 Απριλίου 2019, οι κάτοικοι του μικρού χωριού της Ελάτειας, στα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο: «Μικρό παιδί σαν ήμουνα..».Όλο το χωριό παραβρέθηκε και τίμησε την εκδήλωση!

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν προσκαλεσμένοι και τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες, οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί Σαμαρίνας Κωνσταντίνος και Παπαλιάγκας Νικόλαος, που υπηρέτησαν στο σχολείο της Ελάτειας τη δεκαετία του 1960. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν και σχολικές μνήμες ζωντάνεψαν, καθώς πολλοί «μαθητές» της Ελάτειας ξανασυνάντησαν τους δασκάλους τους στην ίδια αίθουσα που έκαναν μάθημα μαζί τους πριν από 40 και 50 χρόνια. Με φόντο τις μαθητικές φωτογραφίες τους εκείνης της εποχής, με τους ίδιους δασκάλους, όλοι τους δεν χόρταιναν να αγκαλιάζουν τους δασκάλους τους και να θυμούνται σκηνές και περιστατικά εκείνης της εποχής…

Ο ΜΕΣ Ελάτειας, επίσης, τίμησε τη μνήμη των διδασκαλισσών Φανής Σολωμού, Ελευθερίας Κούρια και Βασιλικής Πάλλα, με αναμνηστικές πλακέτες (τις οποίες παρέλαβαν οι άμεσοι συγγενείς τους) αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική τους προσφορά στο χωριό.

-Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και πολλοί φίλοι της Ελάτειας οι οποίοι γνώριζαν ότι ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος οργανώνει ποιοτικές εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος. Και όπως αποδείχτηκε, ήταν ακόμα μία άρτια οργανωμένη εκδήλωση από τον ΜΕΣ Ελάτειας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό μας έχει συνηθίσει σε υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Δήμαρχος του Δήμου Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του είπε τα εξής:

«Η εκδήλωση εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα σ΄αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε και για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε, θα πρέπει ν΄αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και των επιθυμιών των παλαιοτέρων. Μέσα από τη Έκθεση αναδεικνύεται η πολιτιστική μας κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα, η εγρήγορση των φορέων και των κατοίκων να δημιουργούν ωραίες εκδηλώσεις, εκδηλώσεις μνήμης και καταφέρνουμε μέσα από όλα αυτά να αναβιώσουμε όπως και σήμερα γίνεται μια σημαντική περίοδο από το 1930 έως το 1980. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελάτειας. Τον επιμελητή της Έκθεσης Γιάννη Μάγγο, ένα λάτρη της τέχνης.
Τον πρόεδρο του Συλλόγου τον ακούραστο Λάμπρο Ζάρρα, τον άνθρωπο που είναι ταυτόσημο της προσφοράς και του εθελοντισμού. Τέλος να ευχαριστήσω όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ και μας τιμάτε με την παρουσία σας, την οποία εκλαμβάνουμε ως ένδειξη τιμής και συμπαράστασης στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος μας για την αναβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.».

Όπως μας πληροφόρησε ο κ.Λάμπρος Ζάρρας ο αεικίνητος πρόεδρος του ΜΕΣ Ελάτειας: «Η Έκθεση περιλαμβάνει 310 καλαίσθητες φωτογραφίες, με όλες τις σχετικές πληροφορίες, από το 1930 μέχρι τη δεκαετία του 1980, ονόματα, ημερομηνίες, χρονολογίες. Παρατηρεί κανείς σ΄αυτές τις διαφορές στο ντύσιμο των μαθητών, τις μαθητικές ποδιές, τα πηλίκια, τα σήματα, τα ξύλινα θρανία.. Επίσης εκτίθενται μαθητικά ντοκουμέντα, όπως έλεγχοι επίδοσης μαθητών, αριστεία προόδου, διπλώματα συμμετοχής σε αγώνες, ενδεικτικά μαθητών που το πιο παλιό είναι του έτους 1937-1938, που με μεράκι τοποθέτησε ο επιμελητής της Έκθεσης, ο συγχωριανός μας Γιάννης Μάγγος, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της πρώτης Έκθεσης που κάναμε πέρυσι την ίδια εποχή με θέμα: «Σήμερα γάμος γίνεται», το αποτέλεσμα της οποίας ως γνωστόν ήταν η πετυχημένη κυκλοφορία-από το Σύλλογό μας-του σχετικού λευκώματος.

Οι φωτογραφίες είναι χωρισμένες σε ενότητες: Νηπιακή ηλικία, Δημοτικό σχολείο (εθνικές γιορτές, ποιήματα –θεατρικά, απόκριες, εκδρομές, γυμναστικές επιδείξεις), κατηχητικό, Γυμνάσιο, εφηβική ζωή… Αφορούν κυρίως την εποχή που οι μαθητές διάβαζαν κάτω από το αμυδρό φως της λάμπας πετρελαίου, τότε που δεν υπήρχε στο χωριό ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τηλέφωνο ή τηλεόραση.. Η Έκθεση από μόνη της είναι ο πολιτισμός των νέων στις εποχές στις οποίες αναφέρεται και αναδεικνύει δύο διαστάσεις: αυτή της μελέτης και της περιγραφής της ζωής των νέων αυτών των δεκαετιών και αυτής που μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάζονται τα πολιτιστικά αγαθά από γενιά σε γενιά…».
Τελειώνοντας ο κ. Ζάρρας τονίζει ότι: «Ο ΜΕΣ Ελάτειας, πάντα αγκαλιάζει και στηρίζει όλες τις προσπάθειες που στόχο έχουν να ανεβάσουν το πολιτιστικό επίπεδο του χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Ο επιμελητής της Έκθεσης κ. Γιάννης Μάγγος που υπηρετεί στο Μουσικό Σχολείο του Βόλου, στην ομιλία του τόνισε τα εξής: «Στο χωριό μας την Ελάτεια, όλοι μαζί, με το Σύλλογό μας, καταβάλλουμε προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανές μνήμες, αποδεικνύοντας ότι έχουμε μνήμη και τιμάμε την ιστορία του χωριού μας. Αυτό μας βοηθάει, γιατί ακόμα κι αν δεν ξέρουμε κατά που πηγαίνουμε, τουλάχιστον γνωρίζουμε τις ρίζες από τις οποίες ερχόμαστε. Κι ανατρέχουμε στην παράδοσή μας όχι μόνο για να νοσταλγήσουμε το παρελθόν, αλλά για ν΄αντλήσουμεδύναμη, κουράγιο και διδάγματα από αυτό… Οι παλιές αχνές ασπρόμαυρες φωτογραφίες έχουν μια ιδιαίτερη δύναμη: αιχμαλωτίζουν «παγώνουν» τη στιγμή και την κάνουν αιωνιότητα.. Κοιτάζοντές τις ακόμα κι αυτούς που έφυγαν από κοντά μας, τους αισθανόμαστε να φτερουγίζουν ανάμεσά μας. Είναι η απόδειξη της μνήμης μας. Μας ενώνουν με το παρελθόν. Φωτίζουν και κάνουν ν΄αστράφτει το παρόν και το μέλλον..». Ο κ. Μάγγος στη συνέχεια, αφού έκανε μια αναφορά για το πώς ήταν η ζωή των παιδιών εκείνα τα χρόνια, ποιές δυνατότητες είχαν για ψυχαγωγία, ποια παιχνίδια έπαιζαν, περιέγραψε κατόπιν τη ζωή των μαθητών στο δημοτικό σχολείο,στην καθημερινότητα και στις εκδηλώσεις του. Απήγγειλε το ποίημα του Γιώργου Κοτζιούλα : «Το σκολειό» καθώς και του Κωστή Παλαμά : «Ο δάσκαλος» και κατόπιν έκανε αναφορά στον Δάσκαλο ως εκπαιδευτικό και παιδαγωγό και τελείωσε λέγοντας ότι: «Η Έκθεσή μας είναι αφιερωμένη στους δασκάλους μας, που μόχθησαν να μας μάθουν τα πρώτα γράμματα και έφυγαν πια από τη ζωή: Τη Φανή Σολωμού, την Ελευθερία Κούρια, τη Βασιλική Πάλλα, το Ζήση Τζιούφα…Στη μνήμη γυμνασιακών μας δασκάλων. Αναφέρω ενδεικτικά τον Κοπάδη, τον Ευαγγελάτο, τον Ταμβακά, τον Γιάννη Τσολάκη…

Κυρίως όμως είναι αφιερωμένη σε σας κ. Σαμαρίνα και κ. Παπαλιάγκα. Καλώς ήλθατε στο χωριό μας. Όλοι σας προσθέσατε ένα λιθαράκι στη μόρφωση και την παιδεία μας. Σας ευγνωμονούμε γι αυτό».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης και τίμησαν με την παρουσία τους ο ιερέας του χωριού μας πατέρας Πορφύριος ,οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Δημήτρης Τσέτσιλας,Γεώργιος Μανώλης,Ευθύμιος Μπουζέκης,Κώστας Νταφούλης,το μέλος τοπικού συμβουλίου κ.Θεόδωρος Ζάρρας,ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου -Λαογραφικού Μουσείου Γόννων κ.Βασίλης Καραβίδες όπου και τον ευχαριστούμε για την βοήθεια του στην έκθεση με αντικείμενα εκείνης της εποχής ,ο πρόεδρος επαγγελμάτιων Μεσαγγάλων κ.Φάνης Βουλιώτης κ.α

Την εκδήλωση συντόνιζε η Ευδοκία Αναστασοπούλου, φιλόλογος μέλος του συλλόγου.