- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ρένα Καραλαριώτου: Το σχέδιο μας για την ανάδειξη του Πηνειού

«Η Λάρισα μπορεί και πρέπει να γίνει μια ευρωπαϊκή παραποτάμια πόλη, μια πρωτεύουσα πόλη πρότυπο, σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική της Λάρισας περνά μέσα από την αξιοποίηση και ανάδειξη του Πηνειού ποταμού σε “πρωταγωνιστή” στη ζωή της πόλης μας», σημείωσε η υποψήφια δήμαρχος Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου, στο πλαίσιο της παρουσίασης των θέσεων και προτάσεων της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά» για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Πηνειού Ποταμού. Οικολογικό Πάρκο, με τρία Μουσεία, δύο Κέντρα και αίθουσα διαλέξεων, ένα μοναδικό Πάρκο Νερού, με χώρους αναψυχής και στάθμευσης, αλλά και Φορέας Προστασίας και Διαχείρισης του Πηνειού ποταμού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα.

«Δεν ασχολούμαστε με το χθες, αλλά με το μέλλον. Θέλουμε να πάμε την πόλη μας μπροστά. Γνωρίζουμε καλά πώς μπορεί να γίνει αυτό. Με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, χωρίς να υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Χαράσσουμε ένα διαφορετικό δρόμο και αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις που μπορούμε να κάνουμε πράξη. Ο Πηνειός θα γίνει «κτήμα» όλων των πολιτών.Το σχέδιό μας για τον Πηνειό είναι συγκεκριμένο. Ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε πώς μπορούμε να το κάνουμε πράξη.  Σε μια Ελλάδα που αλλάζει, εμείς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να πάμε τη Λάρισα Μπροστά. Οι πολίτες θα κρίνουν. Οι πολίτες αποφασίζουν», τόνισε στην ομιλία της η κ.Καραλαριώτου.

 

ΜΟΥΣΕΙΑ, ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ και ΦΟΡΕΑΣ

Το σχέδιο της «Λάρισα Μπροστά» προβλέπει πολύ-επίπεδη ανάπτυξη: Εκπαίδευση-Δραστηριότητες, Αναψυχή, Διαχείριση-Προστασία, Πολιτισμός και Διασύνδεση–αυτά είναι τα στοιχεία που ενσωματώνονται στον προγραμματισμό για την ανάδειξη του Πηνειού ποταμού.

Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας και Γεωλογίας του Πηνειού, Μικρό Λαογραφικό με τα σύνεργα αλιείας και κυνηγιού στο παρελθόν, Μουσείο αναπαραστάσεων της ιστορικής εξέλιξης του ποταμού, Κέντρο Ορνιθολογίας και Ιχθυολογίας,Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αίθουσα διαλέξεων και κτίριο διοίκησης.

Με προσαρμοσμένους σε ομάδες ηλικιών χώρους, ώστε να μπορούν όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης στο φυσικό περιβάλλον.

Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων δυναμικού 1.000 θέσεων απέναντι από την συνοικία Παπασταύρου δίπλα στον κόμβο,Πάρκο Νερού (υδάτινο πάρκο), 50 στρεμμάτων, αίθουσα αναψυχής χωρητικότητας 600 ατόμων σε συνέχεια του χώρου στάθμευσης, εστιατόριο πλησίον του κόμβου του αεροδρομίου, με αυτόνομο χώρο στάθμευσης, καιΤεχνητή λίμνη(εφόσον βέβαια επιτευχθεί σταθερή ροή των υδάτων, από το ύψος των παλαιών σφαγείων, στην οποία θα έχουν θέαση οι παραπάνω εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής).

Δημιουργία Ειδικής Ομάδας Επιστημόνων και Μελετητών στο Δήμο Λαρισαίων, που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα της αξιοποίησης του Πηνειού, Σύσταση «Φορέα Προστασίας και Διαχείρισης Πηνειού Ποταμού», ο οποίος θα έχει την επίβλεψη και την ευθύνη συνολικά του Πηνειού, Περιβαλλοντική Προστασία Πηνειού με καταγραφή της βιοποικιλότητας, αλλά και στόχευση για επανεισαγωγή στοιχείων που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, αλλά δεν υπάρχουν πια, παρακολούθηση ποιότητας νερού, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΛ

Ανάδειξη πολιτιστικών σημείων όπως ο αρχαιολογικός χώρος της θεσσαλικής πόλης του Άτραγα στο Κάστρο Ραχούλας, ο αρχαιολογικός χώρος στο Κουτσόχερο στην περιοχή του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, ο διατηρητέος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στην Αμυγδαλέα.

Βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των κατοίκων των παραποτάμιων περιοχών, Σύνδεση με το κατοικημένο περιβάλλον και ένταξη στον αστικό ιστό (διάβαση πεζών, γέφυρες, σκάλες, ράμπες κ.α.), Δημιουργία παραποτάμιων διαδρομών, πόλων πρασίνου και υπαίθριας αναψυχής, εναλλακτικές αθλητικές και πολιτιστικές λειτουργίες, Φωτισμός με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας,

 

ΚΡΙΤΙΚΗ

«Η Λάρισα είναι από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα που, ενώ έχουν ποτάμι, δεν το έχει αξιοποιήσει επαρκώς. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες αξιοποίησης, καταρτίστηκαν αξιόλογες μελέτες, οι οποίες μάλιστα εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ (1998). Μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων υδραυλικών μελετών, αξιοποιήθηκαν αυτές οι μελέτες από τη δημοτική αρχή Τζανακούλη και  ξεκίνησε  η υλοποίηση των πρώτων ήπιων παρεμβάσεων στην  κοίτη του ποταμού (όχθες) με δημιουργία διαδρομών περιπάτου, υπαίθριων χώρων άθλησης και σημείων ανάπαυσης. Οι παρεμβάσεις αυτές βρήκαν σύντομα ανταπόκριση από τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες αυτής.

Η Διοίκηση Καλογιάννη δεν αξιοποίησε αυτή τη δουλειά. Απλά άφησε να περάσουν πέντε χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα. Στο ΕΘΙΑΓΕ δεν είχε μελέτες και για αυτό έκανε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Στο Αρχαίο Θέατρο δεν είχε μελέτη και για αυτό την κάνει τώρα ένα μήνα πριν τις εκλογές. Στον Πηνειό είχε μελέτη, εγκεκριμένη από το ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν έκανε τίποτα. Ας τον κρίνουν οι πολίτες», υπογράμμισε η κ.Καραλαριώτου.

 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

«Ο στόχος να μην «πεθαίνει» το ποτάμι κάθε καλοκαίρι, είναι πρωτίστως στόχος περιβαλλοντικός, απαραίτητος για την περιβαλλοντική ισορροπία του συνόλου της ημιορεινής και πεδινής Θεσσαλίας. Για την υλοποίηση του προγράμματός μας για την ανάδειξη του Πηνειού, θέλουμε όλους τους πολίτες δίπλα μας. Θα επιδιωχθεί η συμμετοχή όλων των Λαρισαίων, από τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τις κτιριακές εγκαταστάσεις μέχρι την φυτοκάλυψη, την αισθητική διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων και την λειτουργία του Περιβαλλοντικού – Οικολογικού Πάρκου, ώστε ο Πηνειός να γίνει «κτήμα» όλων των πολιτών. Θέλουμε τους πολίτες ευαισθητοποιημένους, τους κατοίκους και φορείς της περιοχής ενημερωμένους, μέσω εκθέσεων και εκδηλώσεων, για θέματα περιβαλλοντικά και οικολογικά. Όλα τα έργα θα επιδιωχθούν να χρηματοδοτηθούν από τα διαθέσιμα εργαλεία που προβλέπονται από Δημόσιους και Κοινοτικούς πόρους. Σε περίπτωση που αυτό δεν θα είναι εφικτό τότε θα εξετασθεί ως έσχατη λύση και η ιδιωτική συμμετοχή. Απόφαση μας είναι να γίνει το έργο. Μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα», κατέληξε η κ.Καραλαριώτου.