Κέλλας: Η Κυβέρνηση εμπόδιο στην ιδιωτική πρωτοβουλία


Tags |

«Χρωστάει το δημόσιο στον ιδιώτη και το επιτόκιο για τους τόκους υπερημερίας ορίζεται στο 3%! Χρωστάνε 4 εκ. ιδιώτες στο δημόσιο και το επιτόκιο είναι 8,76%! Σχεδόν τριπλάσιο! Είναι δυνατόν;»

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, στην ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επέκρινε την Κυβέρνηση για πρακτικές, που αποτελούν αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα, σημειώνοντας:

«Με το άρθρο 24 του νομοσχεδίου τροποποιείτε το άρθρο 2 του ν. 2971/2001, που αφορά την κυριότητα της ζώνης μεταξύ νέου και παλαιού αιγιαλού, καταργώντας το καθεστώς της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Αυτό, βέβαια, για μία νησιωτική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, με την ακτογραμμή που διαθέτει, δημιουργεί σοβαρά εμπόδια σε επιχειρήσεις και επενδυτές και, ειδικότερα, στη βιομηχανία και τον τουρισμό.

Όπως επισημαίνει και ο ΣΕΒ στο υπόμνημά του:“η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 24, αποτελεί παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ιδιοκτησία, ενώ δεν τεκμαίρεται και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας λόγο για χώρο ανεπίδεκτο κτήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων”.

Επιπλέον, με τις παρούσες ρυθμίσεις εγείρεται σοβαρό ζήτημα σχετικά με την εδαφική συνέχεια των επιχειρήσεωνκαι τη σύνδεση των εγκαταστάσεών τους με τα λιμάνια και τις ακτές. Η διακοπή της θα προκαλέσει πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου, που θα βρίσκονται σε αυτή τη ζώνη.

Συνεπώς, η έκταση μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλούθα πρέπει να παραμείνει υπό το ισχύον καθεστώς, στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, και να προβλεφθεί η δυνατότητα παραχώρησης του παλαιού αιγιαλού με ανταλλάγματα

Ακόμη, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας την τροπολογία, που κατέθεσε η συνάδελφος, η κ. Μπακογιάννη, σε σχέση με την προσθήκη στο άρθρο 26 για τα ακίνητα, τα οποία είναι καταγεγραμμένα ως παλαιοί αιγιαλοί και εντός των οποίων υπάρχουν κτίσματα, που εξυπηρετούν ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και οφείλουμε να τον ενισχύουμε».

Περαιτέρω, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ καταλόγισε στην Κυβέρνηση υποκρισία σε σχέση με το καθεστώς της φορολογίας των εφοπλιστών, επισημαίνοντας:

«Εξαπατάτε και κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό σε μόνιμη βάση!

Τι λέγατε το 2012 σαν αντιπολίτευση για τους εφοπλιστές; Φορολογία, φορολογία, φορολογία! Ότι πίνουν το αίμα του λαού! Η ΝΔ είχε συμφωνήσει να δώσουν 140 εκ. ευρώ σε φόρους και εσείς ζητούσατε 2 δις!Και σήμερα; Τα 2 δις τα κάνετε 40 εκ!»