- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή το πρωί στο ArtGalleryHotel των Τρικάλων, η Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (gmss.gr).

Η αίθουσα του Ξενοδοχείου αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει πάνω από 100 ενδιαφερόμενες/ους που παρακολούθησαν τις ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων με ιδιαίτερη εξειδίκευση στην πάθηση η οποία παρουσιάζει ραγδαία αύξηση στον πληθυσμό, κυρίως λόγω της δυσμενούς μεταβολής του τρόπου ζωής στην αγχωτική και περιβαλλοντικά επιβαρυμένη σύγχρονη εποχή.

Συγκεκριμένα,για τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στην Πολλαπλή Σκλήρυνση,  μίλησαν ο  κ. Αναστάσιος Ωρολογάς, Προέδρος της Ε.Ε.Σ.Κ.Π. και Ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας το Α.Π.Θ. και ο Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δ/ντής της Νευρολογικής Κλινικής του Π.Ν.Λάρισας κ. Ευθύμιος Δαρδιώτης.

Επίσηςη φυσικοθεραπεύτρια κ. Βασιλική Τσολακοπούλου, ανέπτυξετο θέμα της πρόληψης των πτώσεων στα άτομα με Σ.Κ.Π., ενώ η Εργοφυσιολόγος κ. Αργυρώ Κρασέ μίλησε για την παροχή Κλινικής Θεραπευτικής Άσκησης σε ασθενείς με Σ.Κ.Π. και για την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας για την Σ.Κ.Π. και Υπεύθυνος του Γραφείου Θεσσαλίας κ. Κώστας Μιχαλάκης.

Τόσο ο κ. Ωρολογάς, ο οποίος προέδρευε στην εκδήλωση,  όσο και ο κ. Δαρδιώτης υπογράμμισαν ότι την τελευταία 15ετία έχει συντελεστεί εντυπωσιακή πρόοδος στην διαγνωστική και φαρμακευτική αντιμετώπιση της Σ.Κ.Π. σε σημείο που πλέον υπάρχουν περίπου 15 θεραπείες που «φρενάρουν» τη νόσο σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Όπως επισήμαναν ακόμη, πολύ σημαντική είναι η έγκαιρη φαρμακοθεραπεία, ενώ οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Σ.Κ.Π. είναι πια αποτελεσματικά αντιμετωπίσιμη σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Από την πλευρά τους οι κ.κ. Τσολακοπούλου και Κρασέ, κατέδειξαν με παραδείγματα και αποτελέσματα φυσικοθεραπευτικών δράσεων, ότι η κίνηση και η άσκηση, λειτουργούν ενισχυτικά στον ανθρώπινο οργανισμό και συμβάλλουν στην ομαλή θεραπευτική πορεία του απέναντι στη νόσο.

Να σημειωθεί ότι άπαντες διατήρησαν για πάνω από δύο ώρες ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού, με τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις που έδωσαν σε διάφορες ερωτήσεις.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι η πιο συχνή νευρολογική ασθένεια που πλήττει νεαρούς ενήλικες. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ασθενείς, στην Ευρώπη 700.000 και στην Ελλάδα υπολογίζονται πάνω από 12.000.

Επιπλέον, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, μέσα στο 2019, αλλά και στην επόμενη πενταετία θα δοθεί η έγκριση χρήσης και στη χώρα μας νέων φαρμάκων με αξιοσημείωτη θεραπευτική δράση.

Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, στα 27 χρόνια της δράσης της, εκπροσωπεί την χώρα μας στους διεθνείς οργανισμούς, έχει προωθήσει νομοθετήματα στην Ελλάδα, πραγματοποιεί δραστηριότητες που βοηθούν τους ασθενείς και τους συγγενείς τους (άθληση, φυσιοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη, καλλιτεχνική έκφραση κτλ). Επίσης, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενημερώνοντας με επιστημονικό τρόπο για την πάθηση, την φύση της και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζεται. Ταυτόχρονα, έχει διαλύσει αρκετούς μύθους γύρω από αυτή και είναι πια γνωστό σε όλους ότι η Σ.Κ.Π. δεν είναι θανατηφόρα, κληρονομική ή μεταδοτική.

Δέσμευση της Ε.Ε.Σ.Κ.Π. είναι σύντομα να πραγματοποιηθεί κι άλλη εκδήλωση, ίσως στην Καρδίτσα αυτή τη φορά, αλλά και να γεμίσει η πόλη των Τρικάλων πορτοκαλί χρώμα την ημέρα της παγκόσμιας ημέρας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας στις 30 Μαΐου 2019.