Νέα Έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα


Tags |

Εγκαινιάζεται την ερχόμενη Κυριακή 14 Απριλίου 2019 και ώρα 19;30μμ στο φουαγέ του αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα η έκθεση ζωγραφική των εικαστικών Καραγιάννη Μελά, Νίκο Καλτσά και Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) με τίτλο ΄΄ Περί μητέρας φύσης και οικουμενικότητας΄΄.  Η εικαστική συνάντηση των τριών καλλιτεχνών γίνεται ως αφετηρία μιας διαδρομής από την Λάρισα στην Κωνσταντινούπολη μέσα από έργα που αναδεικνύουν την  πρωταρχική σημασία του περιβάλλοντος μέσα από την οικουμενική διάσταση.

Στο προλογικό σημείωμα του  τεύχους της επικείμενης έκθεσης η κα Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, Επιμελήτρια εκθέσεων – Μουσειολόγος, αναφέρει τα εξής:

Τα έργα της ομαδικής έκθεσης των Καραγιάννη Μελά, Νίκου Καλτσά και Μιχαήλ Βακαλούλη(Vakas) με τίτλο «Μητέρα Φύση και Οικουμενικότητα» συνδέουν κοινωνικές συνειδητές ιδέες με αλληγορικά θέματα έτσι ώστε να παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έργα. Προκαλούν τις δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού παρουσιάζοντας στο κοινό θέματα πολυεπίπεδης φαντασίας, συνδυαζόμενα με ποικίλα στυλ και μοτίβα. Οι γυναικείες μορφές του Καραγιάννη Μελά και του Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) παρουσιάζονται στοχαστικές, ως ονειρικές ιέρειες, με έντονα εξπρεσιονιστικά στοιχεία, αντιπροσωπεύουν το πνεύμα της μυθολογικής «Μητέρας Φύσης». Αιθέριες υπάρξεις αλλά παράλληλα και γήινες, οι γυναικείες μορφές καταδεικνύουν το ενδιαφέρον των δημιουργών τους να πλάσουν δισυπόστατες γυναίκειες μορφές, οι οποίες ενέχουν τις ποιότητες της θεότητας αλλά και της πραγματικής γυναίκας. Χαρακτηρίζονται από δύναμη και γαλήνη. Μ’ αυτόν τον συμβολισμό οι δημιουργοί τους αναγνωρίζουν και ενδυναμώνουν τον ρόλο της σύγχρονης γυναίκας. Ο Νίκος Καλτσάς με το ιδιότυπο αλληγορικό του ύφος εξυψώνει την έννοια της οικουμενικότητας προτείνοντας το δικό του εικαστικό ύφος με αναφορές στη ναΐφ και βυζαντινή ζωγραφική αλλά και στον συμβολισμό. Η έκθεση θα διαρκέσει από της 14 μέχρι 30 Απριλίου 2019.