Η Θράκα για το 7ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης


Tags |

Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας πολιτιστικά πολύ πλούσιος για την πόλη της Λάρισας. Το 1ο Φεστιβάλ Κόμικς έδωσε τη σκυτάλη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools και στο 7ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης.

Στόχος μας, από το πρώτο Φεστιβάλ, ήταν να γίνει θεσμός.

Στον τοπικό τύπο το συναντούμε πολλές φορές πια ως το Φεστιβάλ Ποίησης, αλλά και έξω από τα γεωγραφίκά σύνορα της Θεσσαλίας αξιόλογοι λογοτέχνες και καλλιτέχνες, φορείς και φυσικά πολίτες που αγαπούν την ποίηση αναγνωρίζουν την ποιότητά του και το στηρίζουν έμπρακτα.

Το Φεστιβάλ μεγάλωσε κι όχι μόνο ηλικιακά. Από μια βραδιά ανάγνωσης ποιημάτων, έφτασε σε διάρκεια τις πέντε μέρες και περιλαμβάνει πλέον κοινωνικές δράσεις, εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις (για πρώτη φορά φέτος, το φεστιβάλ άνοιξε στην Καρδίτσα), συναυλία, perfomances, αλλά και συζητήσεις γύρω από την ποίηση και την τέχνη.

Φέτος, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κυκλικών λογοτεχνικών διαμονών «Το καταφύγιο του Οδυσσέα»,

συνδιοργανώθηκε με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του δήμου Λαρισαίων και υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαική Ένωση,

την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και τον Κύκλο Ποιητών.

Επίσης, πολύτιμος υποστηρικτής του Φεστιβάλ υπήρξε ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου).

Η συνεργασία μας με τον δήμο και η υποστήριξη από τους υπόλοιπους φορείς, κατέστησαν εφικτή, όχι μόνο τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Μιχάλης Γκανάς και η Κλαούντια Ντελμέρ, αλλά και τη συμμετοχή ποιητών από το εξωτερικό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την τριήμερη παρουσία του πρέσβη της Κροατίας Aleksandar Sunko και εκπροσώπων από την Εταιρεία Συγγραφέων Σλοβενίας και το Κροατικό λογοτεχνικό πρακτορείο Sandorf , συμβάλλοντας στην προσπάθεια της πόλης για ποιοτική εξωστρέφεια.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε αυτούς που το φεστιβάλ χρωστά τη δυναμική του. Στους εκατοντάδες που παρακολούθησαν τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του, για το ενδιαφέρον τους και  εξαιρετικό σεβασμό που έδειξαν, καθιστώντας το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, ένα φεστιβάλ ποίησης με τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου ανά εκδήλωση στην Ελλάδα.

Η χαρά μας για την επιτυχία του Φεστιβάλ, μοιράζεται με την ευθύνη, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διατήρηση της ποιότητάς του,

αλλά και την περαιτέρω εμπλούτισή του.

Μέχρι το 8ο, συνεχίζουμε την καθημερινή μας εργασία, για την ποίηση αλλά και για την πόλη μας.

 

Για το λογοτεχνικό περιοδικό Θράκα

Θάνος Γώγος