Οικολογική Θεσσαλία: Ένας ακόμη επικοινωνιακός απολογισμός


Tags |

Σχετικά με τον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το έτος 2018, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, η παράταξή μας έχει να επισημάνει τα εξής:

Με ιδιαίτερη επικοινωνιακή δεξιοτεχνία (πρέπει να το παραδεχθούμε) παρουσιάστηκε ένα υποτιθέμενο υπερέργο, πλην όμως παραπλανητικό καθώς συχνά οικειοποιημένο από άλλους, αφού, και αυτή τη φορά, στο πνεύμα όλων των προηγούμενων, συμπεριλάμβανε έργα και άλλων περιόδων και άλλων φορέων, Υπουργείων, Δήμων κλπ, που απλά και μόνο υλοποιήθηκαν στη Θεσσαλία.

Όμως και έτσι να ήταν, και να ήταν αυτό το σύνολο του έργου της περιφερειακής Αρχής, εμείς, ως παράταξη, έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει, την πλήρη διαφωνία μας, τόσο στο μοντέλο ανάπτυξης που αυτή ακολουθεί, αυτό δηλ. του παραγωγισμού («παραγωγική επανάσταση» αρέσκεται να το ονομάζει ο Περιφερειάρχης) το οποίο είναι πλέον, όχι απλά  ξεπερασμένο, αλλά και μακροπρόθεσμα ζημιογόνο και διαγενεακά άδικο, σε αντίθεση με αυτό της δίκαιης, βιώσιμης ευημερίας που προτάσσουμε εμείς, όσο και στον τρόπο διοίκησης, που είναι απόλυτα προσωποπαγής και μόνο κατ’ επίφαση (στην πράξη καθόλου) συμμετοχικός.

Η θητεία της Περιφερειακής Αρχής πλησιάζει στο τέλος της και δεν κατέστη εφικτό να δρομολογηθούν βασικές θεσμικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να τοποθετηθεί «Συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης», όσον αφορά δε, τις διαδικασίες διαβούλευσης, στις ελάχιστες περιπτώσεις που αυτό έγινε, οι όποιες δεσμεύσεις έμειναν στα λόγια και τελούν, ακόμη, σε αναμονή.

Τίποτα δεν άλλαξε, επίσης, και στον τρόπο λήψης αποφάσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και, όταν έπρεπε να ικανοποιηθούν αιτήματα κατά το δοκούν, οι προειλημμένες αποφάσεις δεν άλλαζαν σε καμία περίπτωση, ακόμη και σε πασιφανείς παρεκκλίσεις.

Σε πολλούς τομείς υπήρξαν και πάλι αντιφατικές παρεμβάσεις, αλληλοσυγκρουόμενες, ανορθολογικές και αναχρονιστικές δράσεις και αποφάσεις με άκρως αμφισβητούμενα αποτελέσματα

Η Περιφερειακή Αρχή, όπως και τα προηγούμενα έτη έτσι και σε αυτό, έριξε το βάρος, κυρίως, στο επικοινωνιακό πεδίο. Τις ελάχιστες προτάσεις μας (όπως αντικαπνιστικός νόμος, διατλαντικές συμφωνίες, δράσεις για την κλιματική αλλαγή κ.α.), που, προς τιμή της, αποδέχθηκε, δεν μπόρεσε, δυστυχώς, να τις εφαρμόσει και να τις προωθήσει.

Είναι ανάγκη η Περιφερειακή Αρχή να αντιληφθεί, έστω και την ύστατη στιγμή, ότι το μοντέλο που ακολουθεί δεν είναι αειφορικό και δεν βοηθά τον τόπο και τις μελλοντικές γενιές και ότι το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης είναι το μοναδικό που μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που είναι ήδη εδώ και αν συνεχίσουμε χωρίς να το υπολογίζουμε απλά δεν θα έχουμε μέλλον.

Αντί, λοιπόν, για πομπώδεις τσιμεντοποιήσεις, που κάποια στιγμή θα στραφούν εναντίον μας, ας δημιουργήσουμε μικρές παραγωγικές, αειφορικές κυψέλες για ένα ελπιδοφόρο μέλλον των παιδιών μας. Αυτός είναι ο δρόμος που η «Οικολογική Θεσσαλία» επικροτεί, στηρίζει και προωθεί.