Ερώτηση Κέλλα σε Δραγασάκη για το ΕΣΠΑ


Tags |

«Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕ, για ένα στα δύο νοικοκυριά, το μηνιαίο εισόδημα διαρκεί μόλις για 19 ημέρες, ενώ το 43,9% των νοικοκυριών δήλωσε μειωμένα εισοδήματα το 2018 σε σχέση με το 2017. Αυτή η εικόνα  δε συνάδει με το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά καθιστά αναγκαία την επίσπευση κάθε δυνατής συνδρομής στην ανάπτυξη της αγοράς και της οικονομίας, όπως η απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων».

Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ι. Δραγασάκη, με πρώτο υπογράφοντα τον αν. Τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ κ. Χρήστο Δήμα.

Τα στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως,“παρ ’όλα αυτά σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής https://cohesiondata.ec.europa.eu η Ελλάδα είναι σήμερα 23η στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων (δαπάνες) και 16η στις συμβασιοποιημένες δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020. Δηλαδή, ενώ υπάρχουν εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι ικανοί να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, τη διασφάλιση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αυτοί λιμνάζουν αναξιοποίητοι”.

Κατόπιν τούτων,θέτουν στον αρμόδιο Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:

α) Για ποιο λόγο καταγράφονται οι τόσο απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας στο ΕΣΠΑ 2014-2020;

β) Ποια ήταν η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για το έτος 2018 αλλά και σωρευτικά και ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα; (παρακαλώ να κατατεθούν αναλυτικοί πίνακες).

γ) Σε τι ποσοστό επετεύχθη ο δημοσιονομικός στόχος που είχε τεθεί το 2018 ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και συνολικά;

δ) Ποιες είναι οι προβλέψεις για την απορρόφηση (και όχι την εισροή) κοινοτικών πόρων για το έτος 2019 από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως αυτός δηλώθηκε στην Ε.Ε. στις αρχές του έτους; Ποιες δράσεις που αφορούν την τόνωση της επιχειρηματικότητας έχουν προγραμματιστεί για το 2019;

ε) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ (2014-2020); Σε ποια φάση βρίσκονται οι τρέχουσες δράσεις και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των σταδίων τους;