Μάξιμος: Με ευθύνη της κυβέρνησης οι απογοητευτικές επιδόσεις στο ΕΣΠΑ


Tags |

Την ώρα που στο «ένα στα δύο νοικοκυριά, το μηνιαίο εισόδημα διαρκεί μόλις για 19 ημέρες, ενώ το 43,9% των νοικοκυριών δήλωσε μείωση των εισοδημάτων το 2018 σε σχέση με το 2017 […] για ποιο λόγο καταγράφονται οι τόσο απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας στο ΕΣΠΑ 2014-2020;». Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, ζητά, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που συνυπογράφει με άλλους βουλευτές της ΝΔ και απευθύνεται στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Στην ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ, που πρώτος υπογράφων είναι ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Κορινθίας κ. Χρήστος Δήμας, υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα 23η στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων (δαπάνες) και 16η στις συμβασιοποιημένες δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020. Δηλαδή ενώ υπάρχουν εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι ικανοί να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, τη διασφάλιση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αυτοί λιμνάζουν αναξιοποίητοι. Πρόκειται για ανεπίτρεπτη στασιμότητα, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας επωφελήθηκε από την εμπροσθοβαρή προ-χρηματοδότηση των προγραμμάτων (την οποία διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση στη βάση της οικονομικής κρίσης), την πρόσθετη προ-χρηματοδότηση για την Ελλάδα, τη σημαντική προκαταβολή που προβλέπουν οι Κανονισμοί (υπερδιπλάσια για την Ελλάδα) και το μεγάλο αριθμό έργων που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (έργα-«ουρές»). Πρόσφατα μάλιστα ανώτεροι κοινοτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν σε δηλώσεις τους την ανησυχία τους για την πορεία υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων».

Οι βουλευτές της ΝΔ με βάση τα αρνητικά αυτά δεδομένα «αλλά και το γεγονός πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαχειρίστηκε εξ ολοκλήρου την προγραμματική αυτή περίοδο και κατά συνέπεια φέρει την πλήρη ευθύνη για τα αποτελέσματα της», ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να τους πληροφορήσει:

  1. Για ποιο λόγο καταγράφονται οι τόσο απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
  2. Ποια ήταν η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για το έτος 2018 αλλά και σωρευτικά και ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και να κατατεθούν οι αναλυτικοί πίνακες.
  3. Σε τι ποσοστό επετεύχθη ο δημοσιονομικός στόχος που είχε τεθεί το 2018 ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και συνολικά.
  4. Ποιες είναι οι προβλέψεις για την απορρόφηση (και όχι την εισροή) κοινοτικών πόρων για το έτος 2019 από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως αυτός δηλώθηκε στην Ε.Ε. στις αρχές του έτους και ποιες δράσεις που αφορούν την τόνωση της επιχειρηματικότητας έχουν προγραμματιστεί για το 2019.
  5. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ (2014-2020) και σε ποια φάση βρίσκονται οι τρέχουσες δράσεις και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των σταδίων τους.