Η ποιότητα του πόσιμου νερού


Tags |

Συνεχίστηκαν στην Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων «Ζ. & Κ. Παπαδημητρίου» οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στο νερό, παράλληλα με την έκθεση των μαθητών Γυμνασίων της περιοχή με το ίδιο θέμα.

Έτσι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 και ώρα 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Η ποιότητα του πόσιμου νερού» με εισηγητές τους χημικούς, Αργυρόπουλο Ζήση και Μπέλτσιο Σωτήρη.

Ο πρώτος των ομιλητών, Σωτήρης Μπέλτσιος, πρώην διευθυντής Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑ Λάρισας, αναφέρθηκε στην ποιότητα του νερού και τις μεθόδους που ακολουθούνται για την εξακρίβωση αν όντως το νερό είναι καλό για χρήση από τον άνθρωπο, ξεκινώντας από την απλή παρακολούθηση του ίδιου του καταναλωτή και φτάνοντας στις ερευνητικές και χημικές εξετάσεις του. Μίλησε για τη μόλυνση του νερού και ανέλυσε τις οδηγίες, την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπουν το καθεστώς ελέγχου της ποιότητας του νερού.

Ο Ζήσης Αργυρόπουλος, χημικός – περιβαλλοντολόγος, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενέχει η διαχείριση του νερού ξεκινώντας από το χώρο από τον οποίο γίνεται η λήψη του μέχρι το νερό να φτάσει στον καταναλωτή. Μίλησε για τον τρόπο διαχείρισης των κρίσεων και των  έκτακτων συμβάντων, για το πώς αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται ή και να προλαμβάνονται και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που έχουν απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα διεθνώς και πιο συγκεκριμένα στον ελλαδικό χώρο.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και δόθηκαν σχετικές απαντήσεις και από τους δύο εισηγητές.

Παραβρέθηκαν η πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Γόννων, Χρύσα Δήμου-Κυλινδρή και η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων του Λυκείου Γόννων, Μαίρη Παπακανάκη-Πανδρεμμένου.

Την εκδήλωση συντόνισε το μέλος της Δ.Ε. της Πινακοθήκης, Δημήτρης Γουγουλιάς

Την επόμενη Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 12 το μεσημέρι, θα κλείσει ο κύκλος των ομιλιών στη Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων με δύο θέματα α) «Πηνειός : από τη μυθολογία στο σήμερα του ποταμού» με εισηγήτρια την Ευαγγελία Βλαχοστέργιου, μέλος του Δ.Σ.  του σωματείου ΔΡΥΑΣ και εκπαιδευτικό και β) «Οι ιδιαίτερες σχέσεις των ανθρώπων με το νερό. Εμπειρίες από το ΝΕΠΑΛ και την Ινδία» με εισηγητή τον αναπληρωτή καθηγητή αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιορδάνη Στυλίδη.