Για τον απολογισμό της Δημοτικής αρχής στη ΔΕΥΑΛ


Tags |

Μέσα από αριθμούς που «θαμπώνουν» ο δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης, απόδειξαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σε ποιον στέλνουν το λογαριασμό των έργων και των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από τη ΔΕΥΑΛ στην πόλη και τις κοινότητες του δήμου. Η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ κ.α. στην Λάρισα, συνέχισε απαρέγκλιτα όλα αυτό το 5χρονο την ίδια πολιτική με τους προηγούμενους της ΝΔ. Τα έργα που πραγματοποιούνται από ίδιους πόρους ή από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» στέλνουν το δήμο στον γκισέ των τραπεζών για δανεισμό και βάζουν «χέρι» στο ταμείο της ΔΕΥΑΛ, μπουκώνοντας παράλληλα με ζεστό κρατικό χρήμα τους μεγαλοεργολάβους.

Επομένως τα όποια έργα υλοποιούνται ή βρίσκονται στα «σκαριά», όπως διαφημίζει ο δήμαρχος και η δημοτική του αρχή, τα έχει πληρώσει ο Λαρισαίος και θα συνεχίσει δεσμεύοντας μάλιστα και τις επόμενες γενιές με τα δάνεια που συνάπτονται. Ταυτόχρονα όλα αυτά τα έργα υποδομών που είναι απαραίτητα να γίνουν, όχι μόνο δεν διεκδικούνται από την κυβέρνηση με τους αντίστοιχους πόρους, αντιθέτως η πολιτική της δημοτικής αρχής Λάρισας απαλλάσσει το κεντρικό κράτος από την ευθύνη αυτή, συνεισφέροντας και με αυτό τον τρόπο στην δημιουργία των «ματωμένων» πλεονασμάτων, για να πληρώνονται οι δανειστές και για να φοροαπαλλάσσονται οι επιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όμως σ’ αυτόν τον απολογισμό 5ετίας της δημοτικής αρχής της «πρώτης φοράς αριστερά», «ξέχασαν» ο δήμαρχος και τα στελέχη του στη ΔΕΥΑΛ να αναφερθούν στις αφαιρέσεις υδρομέτρων που έκαναν σε δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, για χρέη που δεν ξεπερνούσαν πολλές φορές τα 70 ευρώ. Όπως επίσης δεν μας είπε τίποτε για τους μεγαλοφειλέτες, γνωστούς μεγαλοεπιχειρηματίες της πόλης, Α.Ε., δημόσιο κτλ, που χρωστούν εκατομμύρια και τους αφήνουν στο απυρόβλητο.

«Αμέλησαν» επίσης να αναφερθούν στην  έκθεση του ορκωτού λογιστή για την υπόθεση αγοράς ομολόγων από τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ ύψους 21εκ ευρώ την περίοδο 2009-2010 και των σωρευτικών απωλειών 8,9εκ από το κούρεμα του 2012, όπως επίσης και στην απόφασή τους να συνεχίσουν να τα τζογάρουν μέχρι το 2042!! Με τη στάση τους αυτή αποδεικνύουν περίτρανα ότι «βάζουν πλάτη» στην συνέχιση της καταλήστευσης του μόχθου των εργαζόμενων της δημοτικής επιχείρησης, όπως και των χρημάτων του λαού της πόλης από το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που και οι ίδιοι υπηρετούν.

Επίσης «δεν θυμήθηκε» να αναφέρει ο δήμαρχος ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στην ΔΕΥΑΛ τείνουν να γίνουν καθεστώς, καθώς το 47% με βάση το οργανόγραμμα, απασχολείται με κάθε είδους συμβάσεις πχ. μπλοκάκι, μαθητείας ΟΑΕΔ, εκπαιδευόμενοι φοιτητές του ΤΕΙ, κτλ. Δηλαδή ένας στους δυο εργαζόμενους βρίσκεται σε καθεστώς ανασφάλειας, εργασιακής ομηρίας χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με μισθούς πείνας.

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, όλο αυτό το διάστημα ήταν οι μόνοι που καταψήφιζαν την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής Λάρισας στη ΔΕΥΑΛ. Κάτω και από τη πίεση που άσκησαν στα δημοτικά συμβούλια και κυρίως κάτω από την οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κάποια μέτρα ανακούφισης σε ειδικές κατηγορίες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της πόλης, εντάσσοντας στο ΚΕΑ 3500 οικογένειες, χωρίς όμως να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των αιτημάτων τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καλεί το λαό της πόλης να βγάλει συμπεράσματα για το κατά πόσο η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται όλοι οι άλλοι υποψήφιοι συνδυασμοί στο δήμο Λάρισας, μπορεί να αποτελέσει την «διέξοδο» στην σημερινή βάρβαρη κατάσταση που βιώνουν. Καλεί τους εργαζόμενους στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης όπως και το λαό της πόλης να σταθεί εμπόδιο απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές που ληστεύουν τον μόχθο του και να ενισχύσει παντού τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Λάρισας και την Περιφέρεια, όπως και το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογικές μάχες του Μαΐου.

Γιατί ποιος άλλος εκτός από τους κομμουνιστές και τους αγωνιστές που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, μπορεί να πάρει άμεσα μέτρα είσπραξης των οφειλών των μεγαλοοφειλετών; Να καταργήσει  το ειδικό τέλος 80% που ενσωματώθηκε στην τιμή του κυβικού και που μαζί με το ΦΠΑ διπλασιάζει το τιμολόγιο του νερού; Να καταργήσει το τέλος επανασύνδεσης των 10 ευρώ και να διαγράψει χρέη, πρόστιμα και προσαυξήσεις λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν, να απαγορεύσει την διακοπή του νερού; Να διεκδικήσει μόνιμο προσωπικό και να συγκρουστεί με τις εργολαβίες και τις απ’ ευθείας αναθέσεις έργων;

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας που στηρίζεται από το ΚΚΕ, θεωρεί ότι το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, η αξιοποίηση του πρέπει να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών. Γι’ αυτό παλεύουμε για Ενιαίο Κρατικό Φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας, όπου τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης να χρηματοδοτούνται από το κράτος και η τιμή του πόσιμου νερού να είναι στο ύψος του κόστους για κάθε πόλη και τοπική κοινότητα.