- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Συνεργασία Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) με το ΚΕΘΕΑ

Συνεχίζεται και το 2019 το καινοτόμο πρόγραμμα LearningStrategiesaboutDrugs (LSD) από το ΚΕΘΕΑ και τηHelMSIC [1] (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής).

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών σε θέματα εξαρτήσεων. Υλοποιείται σε πόλεις όπου λειτουργούν Ιατρικές Σχολές, και μέχρι σήμερα το έχουν παρακολουθήσει 766 φοιτητές.

Το LSD προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα να κατανοήσουν βαθύτερα το πολυδιάστατο φαινόμενο της εξάρτησης, να αναθεωρήσουν τυχόν προκαταλήψεις και στερεότυπα, και να προετοιμαστούν για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση των εξαρτημένων ατόμων κατά την κλινική πράξη. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εισηγήσεις, βιωματικές ασκήσεις, τεχνικές διαδραστικής μάθησης και μεθόδους ομοταγούς εκπαίδευσης (Peer Education) από εκπαιδευτές του ΚΕΘΕΑ και της HelMSIC. Το 2014 το LSD απέσπασε το διεθνές βραβείο RexCrossley της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Φοιτητών Ιατρικής.

Τα διήμερα βιωματικά και θεωρητικά σεμινάρια του LSD πραγματοποιούνται κατά τον μήνα Μάρτιο 2019 για περισσότερους από 150 φοιτητές Ιατρικής στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Πάτρα.

Στις 13 και 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το πρώτο στάδιο του εκπαιδευτικού προγράμματος LSD για τους Φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεξήχθη στους χώρους του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ από εκπαιδευτές του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και της HelMSIC και συμμετείχαν 15 Φοιτητές Ιατρικής.

Η HelMSIC αποτελεί ένα ανεξάρτητο σωματείο μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού, μη κομματικού χαρακτήρα και οραματίζεται μια κοινωνία Φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών γιατρών εφοδιασμένων με αξίες και κοινωνική σκέψη για την προαγωγή του ανθρωπισμού και την ολιστική προσέγγιση της ιατρικής. Ιδρύθηκε το 1958 και αποτελείται από 7 τοπικές επιτροπές, μία σε κάθε πόλη όπου υπάρχει Ιατρική Σχολή.

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από το 1983. Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Το ΚΕΘΕΑ απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.