- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Επιπλέον 3,4 εκ. ευρώ για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας από την Περιφέρεια

Με 3,4 εκ. ευρώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας. Πρόκειται για την πέμπτη φάση των εργασιών που οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη αποκατάσταση του εμβληματικού πολιτιστικού μνημείου της πόλης και την απόδοσή τους σ’ όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες. Συγκεκριμένα με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

 

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Διασφαλίσαμε πόρους 3,4 εκ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη, πέμπτη και πολύ σημαντική φάση,  που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση των εργασιών της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας. Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας αγκάλιασε και υποστήριξε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια ώστε να έρθει στο φως και να αποκατασταθεί πλήρως αυτό το σπουδαίο μνημείο για την πόλη μας. Κύριος στόχος είναι να γίνει λειτουργικό, να γίνει επισκέψιμο και ακολούθως να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια προβολής και ανάδειξης της σημασίας που έχει ο χώρος για τη Λάρισα, τη Θεσσαλία και την Ιστορία μας. Δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας. Η πρόσκληση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας παραμένει ανοικτή και αναμένουμε από την Εφορία Αρχαιοτήτων προτάσεις για τη χρηματοδότηση και των άλλων αρχαίων θεάτρων της Θεσσαλίας (Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών)».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Σκοπός του προτεινόμενου σε αυτήν την Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 έργου, είναι η περαιτέρω αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του κυρίως θεάτρου. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην άρση της επικινδυνότητας στην περιοχή των κάτω σειρών με την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης από λιθοδομή.

Επίσης με την επανατοποθέτηση στην περιοχή επέμβασης εδωλίων στην αρχική τους θέση, εδωλίων σε ομόλογες θέσεις καθώς και με την τοποθέτηση νέων μαρμάρινων εδωλίων αίρεται η επικινδυνότητα στην περιοχή αυτή του κοίλου λόγω της πλήρους κάλυψης των ασυνεχιών που παρουσιάζουν τα αρχιτεκτονικά μέλη. Με τις παρεμβάσεις αυτές είναι δυνατή η ασφαλής πρόσβαση και διακίνηση θεατών στο χώρο αυτό.

Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εργασίες:

  1. Εργασίες αντιστήριξης του κυρίως θεάτρου με την κατασκευή τοίχου από λιθοδομή. Θα κατασκευαστεί τοίχος από αργολιθοδομή συνολικού μήκους 61μ. για αντιστήριξη στον πόδα του κυρίως θεάτρου καθώς και αποστράγγιση των ομβρίων. Στο πλαίσιο των εργασιών θα γίνει αποξήλωση των υπαρχόντων ορθίων εδωλίων και αφού αυτά συντηρηθούν θα επανατοποθετηθούν.
  2. Εργασίες επανατοποθέτησης εδωλίων στην αρχική τους θέση στο χώρο του κυρίως θεάτρου (σύνολο 30). Στο πλαίσιο των εργασιών επανατοποθέτησης θα προηγηθεί εξομάλυνση των υποβάθρων των εδωλίων καθώς και η συντήρηση των ταυτισμένων εδωλίων.
  3. Εργασίες επανατοποθέτησης εδωλίων σε ομόλογες θέσεις στο χώρο του κυρίως θεάτρου (σύνολο 205)
  4. Τοποθέτηση εδωλίων από νέο υλικό στο χώρο του κυρίως θεάτρου (περιλαμβάνεται η προμήθεια, η μεταφορά του νέου μαρμάρου, η σάρωση με laser και η επεξεργασία στον παντογράφο (σύνολο 240). Θα τοποθετηθούν 240 νέα εδώλια από παρόμοιο σε φυσικές και μηχανικές ιδιότητες μάρμαρου για την συμπλήρωση των κενών μεταξύ των αρχαίων εδωλίων του αρχαίου θεάτρου. Πριν την κατεργασία των νέων εδωλίων στο παντογράφο θα προηγηθεί σάρωση όλων των επιφανειών με lazer scaner και στην συνέχεια θα δημιουργηθούν τα ανάλογα – αντίστοιχα μοντέλα των εδωλίων.
  5. Ενοικίαση γερανοφόρων οχημάτων για την υποστήριξη των ανωτέρω. Για τις απαραίτητες μετακινήσεις των αρχιτεκτονικών μελών θα χρησιμοποιηθούν γερανοφόρα οχήματα στον χώρο της ορχήστρας, των παρόδων και στον χώρο των διασπάρτων.
  6. Αεροφωτογράφηση του μνημειακού συνόλου για την πληρέστερη τεκμηρίωση.
  7. Πινακίδες ενημέρωσης – πληροφόρησης, ενημερωτικός οδηγός – φυλλάδια – φυλλάδια Braille.
  8. Eπικαιροποίηση της μελέτης πρόσβασης κοινού και Α.Μ.Ε.Α. στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας από τον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου. H Στατική μελέτη η οποία εκτελέστηκε το 2011 θα επικαιροποιηθεί λαμβάνοντας υπόψιν τους ισχύοντες από τον Ιούνιο του 2014 κανονισμούς των Ευρωκωδίκων.
  9. Προμήθεια προκατασκευασμένου οικίσκου WC-WC A.M.E.A.
  10. Δημιουργία πρόσβασης κοινού και Α.Μ.Ε.Α. στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας από τον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου.