- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κέλλας:Το ΠΓΝΛ και η Ιατρική Σχολή εκπέμπουν SOS

«Κύριοι Υπουργοί, στο ΠΓΝΛ δεν υπάρχει προσωπικό, κλείνουν οι αίθουσες καιακυρώνονται χειρουργεία. Το γνωρίζετε; Σας παραθέτω τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»,το χθεσινό και το σημερινό πρωτοσέλιδομε τίτλο “Κραυγή αγωνίας για Ιατρική και Πανεπιστημιακό” και θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής και τη διατήρηση του τριτοβάθμιου χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Και έρχομαι σε εσάς κύριε Πολάκη.Από 1/11/18 υπάρχει στάση πληρωμών προς κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και φυσικοθεραπευτές. Τι περιμένετε για να λύσετε το πρόβλημα; Θα φέρετε τροπολογία;

Υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά θέματα στις κλινικές, διότι με την ΚΥΑ, που υπογράψατε την 1/11/18, για τον νέο ΕΚΠΥ ο έλεγχος των εισαγωγώνγίνεται σε realtime.Υπήρχεεπιτροπή, που να ελέγχει τις εισαγωγές σε realtimeστον ΕΟΠΥΥ;Όχι! Ήταν οι υπηρεσίες του εξοπλισμένες και προσαρμοσμένες στη νέα αυτή τακτική; Όχι

βέβαια! Αν αυτό δεν είναι προχειρότητα, τότε είναι κακός σχεδιασμός. Παρόλα αυτά, ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση.

Το ξέρετε ότι οι ασθενείςταλαιπωρούνται και υπάρχεισημαντική καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των πολιτών; Οι ασθενείς “λιμνάζουν” στα δημόσια νοσοκομεία, όπου ασφαλώς το κόστος νοσηλείας είναι υψηλότερο του κόστους στις ιδιωτικές κλινικές.»

Τα ανωτέρω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, ερχόμενος σε έντονη αντιπαράθεση με τους αρμόδιους Υπουργούς, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη, κατά την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με τον τελευταίο να δεσμεύεται, τελικά, ότι θα καταθέσει σήμερα κιόλας σχετική τροπολογία, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πληρωμών.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την Κυβέρνηση, τόσο επί του πολυνομοσχεδίου, όσο και επί της γενικότερης πολιτικής της για τη Δημόσια Υγεία, σημειώνοντας:

«Με το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικώνθα βάλουν λουκέτο 30 από τις 90 κλινικές και 1500 άνθρωποι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Νομιμοποιείτε μισθολογικές δαπάνες για τα επιδόματα θέσης ευθύνης στο ΕΣΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς να προβλέπονται οι αντίστοιχες οργανικές μονάδες, όπως και τα έξοδα του Υπουργείου για την Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, κατά παρέκκλιση κάθε διατάξεως. Αυτό είναι στάνταρ σε κάθε νομοσχέδιο. Για τι δαπάνες πρόκειται; Σε τι ύψος; Υπέρ ποίων; Τέτοιες ρυθμίσεις προκαλούν και δημιουργούν κακό προηγούμενο.

Το άρθρο με τη νομική κάλυψη στη Διοίκηση του ΕΚΑΒ τι είναι; Και γιατί μόνο στη Διοίκηση και όχι και στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, που εργάζονται υπό αντίξοες και εξαντλητικές πολλές φορές συνθήκες;

Η στελέχωση των νοσοκομείων με νέο προσωπικό αποτελεί αδήριτη ανάγκη.  Οι ρυθμίσεις για την παράταση της εκπαίδευσης των ιατρών στις ΜΕΘ και τις ΜΕΝ για δύο χρόνια, όπως και η παράταση των συμβάσεων των ειδικευόμενων ιατρών, δεν λύνουν το πρόβλημα. Με προχειρότητες και “μπαλώματα” δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Χρειαζόμαστε προγραμματισμό και διορισμούς».

Επιπλέον, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ αναφέρθηκε στη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών, υπογραμμίζοντας:

«Βλέπουμε θετικά τη δημιουργία τους. Είναι σημαντικό να μειωθούν ο πολλαπλασιασμός των μολυσματικών ασθενειών και η δημόσια όχληση, ώστε να μην “σβήνουν” άνθρωποι στα πάρκα, τη στιγμή που δίπλα μπορεί να βρίσκονται οικογένειες και παιδιά. Όμως πρέπει να γίνει με τη συνεργασία της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας τόνισε:

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα,το ελληνικό Κράτος πρέπει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών.

Προτεραιότητα της παράταξής μας για την επόμενη μέρα θα είναι η πρόσληψη προσωπικού, τόσο στην Υγεία, όσο και στην Παιδεία. Και αυτή η νέα μέρα δεν αργεί».