- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Το «Εργαστήρι Ζωής» επεκτείνεται σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας

Σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας επεκτείνεται η λειτουργία του Εργαστηρίου Ζωής. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της Προέδρου του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ Ευαγγελίας Λιακούλη, του Δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, του Δημάρχου Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου, του Δημάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο, το Δήμαρχο Τεμπών Κώστα Κολλάτο, του Δημάρχου Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώζη και του Δημάρχου Φαρσάλων Άρη Καραχάλιο αποφασίστηκε η επέκταση της λειτουργίας του Εργαστηρίου Ζωής σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Το έργο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και να υλοποιηθεί από τους Δήμους σε συνεργασία με το Κ.Π. ΟΚΑΝΑ Λάρισας.

 

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Μέσα στις  δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και τη σκληρή καθημερινότητα για την μεγάλη  πλειοψηφία των πολιτών, η αυτοδιοίκηση, τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχει χρέος να δείξει το δρόμο της δημιουργίας και της ελπίδας, στηρίζοντας μέσα από τη δράση μας όλους όσους νιώθουν, περισσότερο ευάλωτοι και τείνουν να καταφύγουν στις ουσίες και στα μέσα που τους προσφέρουν την ψευδαίσθηση της διαφυγής.  Κυρίως όμως, οφείλουμε να εφοδιάσουμε τα παιδιά και τους νέους μας με όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποτελεί τον μεγαλύτερο και βασικό εταίρο του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας «ΟΡΦΕΑΣ»  και στηρίζει τις αξιόλογες δράσεις στις οποίες αυτό προβαίνει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας ταυτόχρονα και οι δύο φορείς, να ξεφύγουμε από τα κλασσικά και στενά όρια άσκησης της κοινωνικής περιφερειακής πολιτικής, που μέχρι τώρα ασχολούταν κυρίως με  υγειονομικού χαρακτήρα πληροφόρηση, καθώς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλέον τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα με στείρα παροχή πληροφοριών. Έτσι, η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  με ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήματα, σε συλλογικές δράσεις και πρωτοποριακές ιδέες, υιοθέτησε την πρόταση της Προέδρου Ευαγγελίας Λιακούλη και του  Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ, για την δημιουργία του «Εργαστηρίου Ζωής», που ξεκίνησε σαν ένα μεγάλο στοίχημα, για να εξελιχθεί τώρα σε ένα σημαντικό κοινωνικό πόλο, αναπτύσσοντας μια δυναμική που αξιολογείται απόλυτα θετική στην Ελλάδα και πλέον στην Ευρώπη .   Παράλληλα, συμπράξαμε στην αξιοποίηση ενός μοναδικής αξίας διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζει τη λειτουργία του Εργαστηρίου, στο κέντρο της πόλης, μετά από όλες τις νόμιμες διαδικασίες στο Υπουργείο Πολιτισμού και τους συναρμόδιους φορείς, σηματοδοτώντας έτσι τη λειτουργία ενός χώρου δημιουργίας, μέσα σε ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η μοναδικότητα του «Εργαστηρίου Ζωής» είναι ότι δεν υπάρχει αντίστοιχό του στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη, δηλαδή καταφέραμε και φτιάξαμε μια νέα κοινωνική δομή από το μηδέν, με δικό μας οδικό χάρτη, με στοχοθέτηση του αντικειμένου, με στελέχωσή του, με διασφάλιση της χρηματοδότησής του και με κατοχύρωση της επιστημονικής του αρτιότητας. Αυτή η δομή κέρδισε από την αρχή το ενδιαφέρον της ελληνικής και ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας και βραβεύτηκε πρόσφατα με το βραβείο Πρόληψης Pompidou 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης, μια πολύ μεγάλη διάκριση, από έναν πανίσχυρο όμιλο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.

Το Εργαστήρι Ζωής σήμερα, λειτουργεί στη Λάρισα, με  εννέα θεματικά αντικείμενα (Μουσική-Ρυθμό-Χορό, Θέατρο Ενηλίκων- Παιδιών, Εικαστικά, Ιστορία και Πολιτισμό, Φωτογραφία, Παραμύθι, Εθελοντισμό, Τμήμα Mix tape, Δημιουργική Γραφή ), τα οποία εκτείνονται σε 29 τμήματα και αφορούν περίπου 550 συμμετέχοντες. Είναι ένα «στέκι ζωής» στο οποίο παράγονται καθημερινά γεγονότα,  στα οποία συμμετέχουν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με στόχο να αναδειχθεί η δύναμη της δημιουργίας και η πρόληψη να βρει γόνιμο έδαφος μέσα από την Τέχνη. Πρόκειται για μια  συλλογική προσπάθεια που στοχεύει να προσφέρει ποιότητα  στη ζωή των πολιτών και κυρίως των παιδιών μας, ενώ αποτελεί υποχρέωση της αυτοδιοίκησης η οποία οφείλει να καινοτομεί και να ενισχύει παρόμοιες προσπάθειες   Εμείς χρηματοδοτούμε το έργο το οποίο ήδη αποδεικνύεται ότι είναι μεγάλου οφέλους  και παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πέρα από κάθε προσδοκία θετική ανταπόκριση της τοπικής κοινότητας , που επιβεβαιώνει την επιλογή μας .

Σήμερα, είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε ότι επεκτείνουμε τη λειτουργία του Εργαστηρίου Ζωής και σε συνεργασία με το ΚΠ  ΟΚΑΝΑ και τους Δήμους του νομού μας και προσφέρουμε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί το Εργαστήρι σε κάθε δήμο, να αφορά σε όλα τα παιδιά και τους ενήλικες του νομού μας, δίνοντας έτσι ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες,  ακόμη και σε αυτούς που κατοικούν  σε απομονωμένες περιοχές.  Είναι χρέος μας και όραμά μας , να διασφαλίσουμε σε όλους πρόσβαση στη γνώση, στη στήριξη και στην παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών.  Σε στενή συνεργασία με τους Δημάρχους του νομού και την Πρόεδρο και το ΔΣ του ΚΠ ΟΚΑΝΑ, θα δημιουργήσουμε αυτή την πολύτιμη κοινωνική δομή παντού.

Σήμερα, στέλνουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα δημιουργίας, συλλογικής προσπάθειας και άλλης οπτικής για τη σύγχρονη ζωή, με  πρωτοπορία και  καινοτομία στη δημιουργία θετικών κοινωνικών πόλων σε όλη τη περιφέρεια.»

 

Από τη πλευρά της η Πρόεδρος του Κ.Π. ΟΚΑΝΑ Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε ότι: «Σήμερα περισσεύει η χαρά και η συγκίνηση, καθώς το «Εργαστήρι» γνωρίζετε ότι ήταν ένα προσωπικό όραμα,  που έγινε στην πορεία ένα συλλογικό στοίχημα.  Δεν  υπάρχει μεγαλύτερο δώρο στη ζωή , από το να βλέπεις όσα εμπνεύστηκες και αγάπησες, να ξεπερνούν δυσκολίες και να προχωρούν και να προκόβουν,  με πολλούς και ανάμεσα  πλέον σε τόσο πολλούς …

Ο φορέας μας, με γερές και στέρεες βάσεις από το παρελθόν, αξιοποίησε τις νέες ιδέες και έκανε ένα σημαντικό άλμα εξωστρέφειας, τολμώντας να πρωτοπορήσει δημιουργικά, με πολλές, αξιόλογες καθημερινές δράσεις και αιχμή δόρατος το Εργαστήρι Ζωής, που συνεχώς εξελίσσεται, μεγαλώνει, ανανεώνεται, αποκαλύπτεται και  απογειώνει τη δημιουργία .

Κατακτήσαμε πριν λίγο καιρό το Βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης, μια κορυφαία διάκριση , καθώς αυτό μας  συνδέει με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στο χώρο της πρόληψης και μας εντάσσει ισότιμους συνομιλητές στον παγκόσμιο διάλογο που ήδη έχει ξεκινήσει για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των σύγχρονων ψυχικών ασθενειών.

Η Λάρισα,  κατάφερε μέσω του Εργαστηρίου Ζωής, να καταστήσει την Ελλάδα ισότιμο συνομιλητή στο ευρωπαϊκό κέντρο αποφάσεων για τις δράσεις κατά των εξαρτήσεων. Σήμερα, προχωράμε παρακάτω. Έχοντας το παράδειγμα της ευεργετικής συνέργειας του ΚΠ ΟΚΑΝΑ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που γέννησε το Εργαστήρι Ζωής, όλοι εμείς γινόμαστε ο μοχλός που θα κινήσει τις διαδικασίες των θετικών αλλαγών, της νέας πορείας μας, με φρέσκιες ιδέες και νέες πρακτικές. Προσφέρουμε το δημιούργημά μας, τη τεχνογνωσία και το επιστημονικό μας προσωπικό, την άριστη γνώση μας για το πώς γίνεται μια τέτοια δομή και τα ιδιαίτερα επιστημονικά χαρακτηριστικά της – καθώς δεν είναι ένα δημιουργικό εργαστήρι ΑΛΛΑ ένα εργαστήρι Πρόληψης με στοχοθέτηση συγκεκριμένη και  αποτελεσματικότητα μετρήσιμη- σε όλους τους Δήμους του Νομού μας, που είναι θεσμικοί και καταστατικοί  εταίροι μας και έχουμε άριστη συνεργασία μαζί τους και με όλους τους Δημάρχους προσωπικά, που διαθέτουν μεγάλη κοινωνική ευαισθησία.

Εχουμε χρέος , αυτό που καταφέραμε στη Λάρισα,  να δημιουργήσουμε μια ακούραστη «κυψέλη», όπου παιδιά και ενήλικες, ενισχύονται στην μεταξύ τους επικοινωνία και στην αυτοεκτίμησή τους, διαχειριζόμαστε την κατάθλιψη και το πένθος, κατευθύνουμε δημιουργικά τα παιδιά στην τέχνη και στον πολιτισμό, προσφέρουμε νέες εμπειρίες με συμμετοχή όλων σε δρώμενα και προβάλουμε με εκδηλώσεις το υλικό που τα ίδια τα παιδιά και οι ενήλικες παράγουν, να το μεταφέρουμε παντού. Σήμερα, το Κέντρο Πρόληψης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανοίγει τους ορίζοντες και τις προοπτικές μας και δίνει την πραγματική δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, ακόμη κι αν μένουν στην ΄Ακρη  ή στην Αιγάνη, στο Μεταξοχώρι ή στην Αναγέννηση, στη Σκοπιά ή στο Βρυότοπο, να συμμετέχουν στο Εργαστήρι μας και να έχουν όλα τα οφέλη της δημιουργικής μας συνεύρεσης.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί για εμένα προσωπικά,  για όλο το ΔΣ και τα στελέχη μας, μια μέρα μεγάλης συγκίνησης, μια μέρα ευτυχίας. Το όραμά μου είναι ένας νομός με ίσες ευκαιρίες για όλους και πρέπει διαρκώς να αγωνιζόμαστε οι ανθρωποί  μας να νιώθουν ότι έχουν μια ζωή που αξίζει να ζουν, σε έναν τόπο που αξίζει να  κατοικούν…»

 

Οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας εξήραν την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και της Προέδρου του Κ.Π. ΟΚΑΝΑ και αποδέχτηκαν την πρόταση για την υλοποίηση ενός έργου που όπως επεσήμαναν θα λειτουργήσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.