Μάξιμος Χαρακόπουλος πρός Σταύρο Αραχωβίτη


Tags |

«Σε γόρδιο δεσμό φαίνεται να έχει εξελιχθεί το γνωστό ως πρόγραμμα δάσωσης γεωργικών γαιών, καθώς οι δικαιούχοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για ζέοντα προβλήματα στην εφαρμογή του, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές και περικοπή του ύψους του αντισταθμίσματος». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Όπως υπογραμμίζει ο Θεσσαλός πολιτικός, «χαρακτηριστική του κλίματος δυσφορίας που επικρατεί είναι η επιστολή του Συλλόγου Καλλιεργητών Ψευδακακίας “το Περιβάλλον” προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, με την οποία ζητούν την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα τα οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “κατάντησαν το πρόγραμμα μάστιγα”.

Πιο συγκεκριμένα, ζητούν να επιληφθεί το αρμόδιο Υπουργείο για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στις πληρωμές εδώ και τρία η τέσσερα χρόνια καθιστά προβληματική την ανταπόκριση των δικαιούχων στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Επιπλέον, όμως, η μη έγκαιρη, και επομένως άνιση, πληρωμή των ενισχύσεων ανά έτος, δημιουργεί επίσης ανισότητα στο ύψος της ενίσχυσης που υπολογίζεται για τα επόμενα έτη, καθώς η τελευταία εξαρτάται από το ποσοστό του αγροτικού εισοδήματος του δικαιούχου επί του συνολικού του εισοδήματος.

Επιπροσθέτως, όπως καταγγέλλεται, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων πραγματοποιείται ενάντια στην υπάρχουσα νομοθεσία, χωρίς δηλαδή τη φυσική παρουσία του ελεγχόμενου ή χωρίς την ενυπόγραφη συναίνεσή του επί της έκθεσης του επιτόπιου ελέγχου, καθώς και περιπτώσεις όπου ο αριθμός των δένδρων της φυτείας δεν καταμετρείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Ως εκ τούτου, υπάρχουν περιστατικά απώλειας ετήσιων ενισχύσεων ή ακόμα και απένταξης από το πρόγραμμα χωρίς υπαιτιότητα του δικαιούχου».

Το στέλεχος της αξιωματικής υπενθυμίζει ότι «μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχει τονιστεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι τα προβλήματα στις πληρωμές των δικαιούχων πρέπει να λύνονται άμεσα, προκειμένου το εν λόγω πρόγραμμα να έχει απήχηση στον κόσμο και να αποφέρει το θετικό περιβαλλοντικό όφελος για το οποίο δημιουργήθηκε».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καλεί τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκαταστήσει την ομαλότητα στις πληρωμές του προγράμματος δάσωσης γεωργικών γαιών».