- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Δέσμευση για μείωση του κόστους του νερού στην αγροτική γη της Θεσσαλίας

Πραγματοποιήθηκε χθες διευρυμένη σύσκεψη των βουλευτών Θεσσαλίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, σε σχέση με την τιμολόγηση του νερού και το κόστος άρδευσης στην αγροτική παραγωγική γη της Θεσσαλίας. Η σύσκεψη κρίθηκε επιβεβλημένη, για να αποσαφηνιστεί η στοχοθεσία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες και να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, σε σχέση με την αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ότι η τιμολόγηση του κόστους του νερού που χρησιμοποιείται για την αγροτική παραγωγή θα πρέπει να υπολογιστεί, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι στα πλαίσια διυπουργικής συνεργασίας και συντονισμού, με τους φορείς διαχείρισης του νερού (ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ), αλλά και με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια μείωσης του κόστους. Η προσπάθεια αυτή βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες:

  1. Στη δέσμευση για μείωση του περιβαλλοντικού συντελεστή για το κόστος χρήσης του νερού.
  2. Στην αύξηση των διαθεσίμων υδάτινων πόρων, μέσα από σημαντικά έργα εξοικονόμησης και μεταφοράς νερού.

Όπως δεσμεύτηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός, η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο και υπογράμμισε ότι μέχρι τότε δεν πρόκειται να προκύψει καμία αλλαγή στο αγροτικό τιμολόγιο του νερού. Στόχος μετά τον Ιούνιο είναι ο αγρότης της Θεσσαλίας να πληρώνει μειωμένο κόστος για το νερό της καλλιέργειάς του, βλέποντας ταυτόχρονα ότι τα χρήματά που πληρώνει πιάνουν τόπο σε ανταποδοτικά οφέλη για την βελτίωση των υποδομών άρδευσης και ύδρευσης, αλλά και για την διατήρηση της παραγωγικής βιωσιμότητας του θεσσαλικο