- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος:Σοβαρές ελλείψεις γιατρών σε ΜΕΘ και ΜΑΦ του Γ.Ν. Λάρισας

Γιατί δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί οι αναγκαίες θέσεις ιατρών για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ) και τι προτίθεται να πράξει για την επίλυση του θέματος, ζητά να πληροφορηθεί ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε με ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό μετά τη δημόσια έκκληση του διευθυντή της ΜΕΘ στο ΓΝΛ κ. Απόστολου Κομνού για επίσπευση της προκήρυξης. Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει στην ερώτησή του ότι «τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας, που επιδεινώθηκαν στα χρόνια της κρίσης, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων εξαρτάται άμεσα από την ύπαρξη επαρκούς προσωπικού και δη ιατρικού».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι κατά την επίσκεψή του στο «Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προ τετραμήνου, μετά από σχετική πληροφόρηση, είχα επισημάνει ότι η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στο εν λόγω νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων των Μονάδων Εντατικής Θεραπεία (ΜΕΘ) και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), λόγω και των συνταξιοδοτήσεων, αποτελούσε θέμα πρώτης προτεραιότητας. Το ίδιο αίτημα υπογράμμισα και σε σχετική μου ερώτηση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παύλος Πολάκης (11.01.2019) ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “η αρμόδια Υπηρεσία έχει ήδη προβεί στην έγκριση μέσω Απόφασης ΔΣ προκήρυξης των θέσεων για την πρόσληψη Ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι Υπηρεσιακές ανάγκες του Νοσοκομείου”».

Ο κ. Χαρακόπουλος παραθέτει, ωστόσο, τις δηλώσεις του διευθυντή της ΜΕΘ στο ΓΝΛ κ. Απόστολου Κομνού, ο οποίος σε πρόσφατη εκδήλωση του Σωματείου Φίλων της ΜΕΘ (εφημερίδα Ελευθερία, 25.02.2019), έκρουσε «για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ και ΜΑΦ. Συγκεκριμένα, ο κ. Κομνός αναφέρει ότι “στις 16 συνολικά κλίνες νοσηλεύονται 400 ασθενείς το χρόνο. Είναι δύο Μονάδες που λειτουργούν με 7 γιατρούς, όταν σε άλλα νοσοκομεία υπηρετούν περισσότεροι από 16 γιατροί. Το ιατρικό δυναμικό θα αποδυναμωθεί περισσότερο, καθώς δύο γιατροί θα εργάζονται πλέον στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, οπότε προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού πρέπει να γίνει άμεσα”».