Τοποθέτηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ.-Δημάρχου Μουζακίου Γ. Κωτσού στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ


Tags |

Η έλλειψη του νερού που σημειώνεται σήμερα, με την παράλληλη “δραματική” ταπείνωση του υδροφόρου ορίζοντα στο Θεσσαλικό Διαμέρισμα,  υπαγορεύει  όσο ποτέ άλλοτε, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων με  διαδοχικά και στοχευμένα βήματα για την εξασφάλιση αυτού του απαραίτητου αγαθού.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ένα έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποτελεσματική καταπολέμηση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, είναι αναμφισβήτητα το  έργο της μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου προς το Θεσσαλικό Κάμπο. Ένα έργο ημιτελές για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και η ολοκλήρωση του, θα συμβάλει ουσιαστικά και ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη της περιοχής και όχι μόνο.

Εκτιμώ ότι στην παρούσα κατάσταση πρέπει να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε δύο κατευθύνσεις, ώστε να στηρίξουμε τα έργα και κυρίως να τα δούμε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώνονται.

Οι κατευθύνσεις είναι η νομική και η πολιτική:

1.Νομική στήριξη

Εν όψει της συζήτησης του όλου θέματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιβάλλεται η νομική υποστήριξη από την πλευρά μας να είναι η μέγιστη και εξαιρετικά τεκμηριωμένη προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αρνητικής για το έργο απόφασης. Επιπρόσθετα οι νομικοί μας σύμβουλοι επιβάλλεται να συνεργαστούν με τους αντίστοιχους νομικούς του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει ενιαία νομική «γραμμή» από όλους τους επίσημους φορείς της πολιτείας μας, που εμπλέκονται με το έργο και να αποφευχθούν οι διαφοροποιήσεις που ζήσαμε κατά το παρελθόν

2.Πολιτική στήριξη

Παράλληλα επιβάλλεται να προωθήσουμε και να επιτύχουμε την αμέριστη πολιτική στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων που εμπλέκονται με το έργο της μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως η άμεση ολοκλήρωση του έργου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση να χρηματοδοτηθεί και το τελευταία στάδιο των εργασιών. Εξάλλου είναι αδιανόητο να υποστηρίζουν κάποιοι πως δεν υπάρχουν χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου, όταν η λαθροχειρία ενός και μόνο υπουργού θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει 5 φορές τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων της μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και στην αναγκαιότητα κατασκευής του Φράγματος του Μουζακίου το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του έργου της μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία.

Η κατασκευή του φράγματος Μουζακίου στη φαράγγι του Πάμισου ποταμού, περίπου ένα (1) χιλιόμετρο νότια της πόλης του Μουζακίου αποτελεί το τελικό από την αλυσίδα των συνοδών έργων της μερικής μεταφοράς νερών του Αχελώου στην Θεσσαλική πεδιάδα.

Επειδή τα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Μουζακίου  είναι πολλαπλά  κρίνεται σκόπιμο τόσο από περιβαλλοντικής, οικονομικής, ενεργειακής αλλά και αναπτυξιακής πλευράς η κατασκευή του  που σε συνδυασμό με την μερική μεταφορά των υδάτων του άνω ρου του Αχελώου θα είναι έργο πνοής και ανάπτυξης τόσο για το Μουζάκι όσο και για ολόκληρο τον Θεσσαλικό κάμπο.