- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Στους δικούς τους δίνουν δάνεια και στο λαό ειδοποιητήρια κατασχέσεων

Τη στιγμή που η λαϊκή κατοικία, στο όνομα των ΜηΕξυπηρετούμενων Δανείων (κόκκινα δάνεια) και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, κινδυνεύει από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, οιελληνικές τράπεζες – συστημικές και μη – μοιράζουν δεξιά και ‘αριστερά’ δάνεια σε χρεοκοπημένα κόμματα και πολιτικούς. Αυτό θέτει σε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, προς τονΕνιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), που ελέγχει τις συστημικές τράπεζες, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που ελέγχει την Τράπεζα της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού σημειώνει ότι ένας από τους ισχυρότερους διαύλους διαπλοκής οικονομικού και πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, είναι η ευκολία με την οποία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δανειοδοτεί πολιτικά κόμματα εξουσίας και πολιτικούς, υπενθυμίζει τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής, το 2016, σύμφωνα με τα οποία «το πολιτικό σύστημα έχει λάβει 285 εκατ. ευρώ σε δάνεια, από τα οποία μόνο τα 15,8 εκατ. εξυπηρετούνται».

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ τονίζει ότι, «ο ελληνικός λαός, στο όνομα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει πληρώσει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και ζει υπό το βάρος της υπερχρέωσης και του φόβου του πλειστηριασμού της κατοικίας του» και ρωτάει, τόσο τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που εποπτεύει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης και επομένως και την Τράπεζα της Ελλάδας και τον Γιάννη Στουρνάρα, όσο και τον Πρόεδρο του SSM, Αντρέα Ενρία, που εποπτεύει τις συστημικές τράπεζες, τα εξής:

«Έχουν ελεγχθεί από τον SSM τα δάνεια που δόθηκαν από τις συστημικές τράπεζες προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα;»

«Έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχοι έλεγχοι από το Ευρωσύστημα και κατ’ επέκταση την Τράπεζα της Ελλάδας, για τα δάνεια που έχουν δοθεί από τις μη-συστημικές τράπεζες;»

«Ποιο είναι το κανονιστικό πλαίσιο που οφείλουν να ακολουθούν οι τράπεζες στην Ευρωζώνη, όσον αφορά τον δανεισμό πολιτικών προσώπων και κομμάτων;»

 

Ακολουθεί η ερώτηση του Νίκου Χουντή προς την ΕΚΤ και τον SSM:

Ένας από τους ισχυρότερους διαύλους διαπλοκής οικονομικού και πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, είναι η ευκολία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες δανειοδοτούν, τόσο πολιτικά κόμματα εξουσίας, όσο και πολιτικούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στην Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής, το 2016, το πολιτικό σύστημα έχει λάβει 285 εκατ. ευρώ σε δάνεια, από τα οποία μόνο τα 15.8 εκατ. εξυπηρετούνται.

Πρόσφατα, μάλιστα, δημιουργήθηκε πολιτικός σάλος με τις αποκαλύψεις ότι ενεργός υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης έλαβε δάνειο 100.000 ευρώ από την μη-συστημική και εποπτευόμενη από την Τράπεζα της Ελλάδας, Τράπεζα Αττικής, για προεκλογικούς σκοπούς.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο ελληνικός λαός, στο όνομα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει πληρώσει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και ζει υπό το βάρος της υπερχρέωσης και του φόβου του πλειστηριασμού της κατοικίας του.

Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ και ο Πρόεδρος του SSM:

Έχουν ελεγχθεί από τον SSM τα δάνεια που δόθηκαν από τις συστημικές τράπεζες προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα;

Έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχοι έλεγχοι από το Ευρωσύστημα και κατ’ επέκταση την Τράπεζα της Ελλάδας, για τα δάνεια που έχουν δοθεί από τις μη-συστημικές τράπεζες;

Ποιοι είναι το κανονιστικό πλαίσιο που οφείλουν να ακολουθούν οι τράπεζες στην Ευρωζώνη, όσον αφορά τον δανεισμό πολιτικών προσώπων και κομμάτων;