- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κέλλας: Οι πολίτες του Δήμου Τεμπών ζητούν απαντήσεις

«Όπως όλα δείχνουν, η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία πρόσθετης δομής μεταναστών και προσφύγων στο Κυψελοχώρι, αγνοώντας επιδεικτικά την Κοινωνία των Τεμπών και της Λάρισας. Η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Καλώ τον κ. Βίτσα να μας ενημερώσει άμεσα και να λάβει σοβαρά υπόψη του, όσα επισημαίνουν η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας, ο Δήμαρχος Τεμπών και ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου. Η Κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τους πολίτες και τις αρχές του Νομού μας!»

Τα ανωτέρω δήλωσε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δ. Βίτσα, έπειτα και από την ενημέρωση, που έγινε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Λάρισας,παρουσία του αρμόδιου Τομεάρχη της ΝΔ, κ. Μ. Βαρβιτσιώτη,από αντιπροσωπεία της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, κ. Αθ. Νταβούρα, τον Αντιπρόεδρο, κ. Ι. Θελούρα, και τον ΓΓ, κ. Γ. Μαντζανή. Υπενθυμίζεται ότι ο Λαρισαίος πολιτικός είχε καταθέσει σχετική αναφορά προς τον Υπουργό στις 4/2/2019.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Επανέρχομαι στο θέμα της επιπλέον δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στον Νομό μας και, συγκεκριμένα, στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών, στο Στρατόπεδο Ζώγα, έπειτα από την Αναφορά, που είχα καταθέσει στις 4/2/2019, σχετικά με τις επιστολές που σας απέστειλαν η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας και ο Δήμαρχος Τεμπών.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες, βάσει των οποίων προκύπτει ότι όχι μόνο έχετε αποφασίσει τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής, αλλά θα έχει χωρητικότητα 1.500 ατόμων και έχει υπογραφεί ήδη η σχετική σύμβαση με ανάδοχο ύψους 2.000.000 εκ. ευρώ.

Όλα αυτά βέβαια, εφόσον ισχύουν, δεικνύουν, αφενός μεν, ότι αγνοείτε επιδεικτικά τόσο τους συμπολίτες μου, όσο και τις αρχές του Νομού μας, και, αφετέρου, ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας χαράσσεται και υλοποιείται «εν κρυπτώ» και εκ του προχείρου.

Οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι, όπως και όλοι οι Έλληνες, είμαστε φιλόξενοι και δίνουμε χείρα βοηθείας σε όσους εμπίπτουν στο καθεστώς διεθνούς προστασίας και δικαιούνται ασύλου. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η ουσία του προσφυγικού ζητήματος παραμερίζεται και φαίνεται ότι επιδίδεστε σε έναν ανεύθυνο σχεδιασμό, που δεν ωφελεί κανέναν και εγκυμονεί κινδύνους, αγνοώντας, συνειδητά ή ασυνείδητα, μία σειρά από κρίσιμες λειτουργικές παραμέτρους και προϋποθέσεις, τις οποίες σας υπέμνησαν η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας και ο Δήμαρχος Τεμπών, χωρίς να λάβουν απάντηση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

  1. Ισχύει ότι θα δημιουργήσετε πρόσθετη δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο Κυψελοχώρι χωρητικότητας 1.500 ατόμων και ότι έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με ανάδοχο;
  2. Είναι αναλογική με τη διασπορά των υπολοίπων δομών ανά την επικράτεια, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη αυτή του Κουτσοχέρου χωρητικότητας 1.400 ατόμων;
  3. Ρωτήσατε τις αστυνομικές αρχές αν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες ανάγκες αστυνόμευσης, που εκτιμάται ότι θα προκύψουν, τη στιγμή που υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την άμεση ενίσχυση των ΑΤ Κιλελέρ (Δομή Κουτσοχέρου) και ΑΤ Τεμπών (Δομή Κυψελοχωρίου) με προσωπικό εκτός Νομού;
  4. Έχετε λάβει υπόψη σας τα προβλήματα, που θα προκύψουν, από τη μη επαρκή ποσότητα πόσιμου νερού, την έλλειψη συγκοινωνιών καθώς και τα ζητήματα καθαριότητας αποχέτευσης και υγειονομικής φροντίδας των φιλοξενουμένων;
  5. Συμμερίζεστε την ανησυχία των κατοίκων και των αγροτών, όσον αφορά τις ιδιοκτησίες τους και τις καθημερινές γεωργικές δραστηριότητές τους;».