- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα: Η Λάρισα ανοίγει το δρόμο για τις άλλες πόλεις

Η πορεία των ελληνικών πόλεων στην κατεύθυνση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας θα συζητηθεί αναλυτικά και διεξοδικά στο διήμερο συνέδριο που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων και η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”, στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2019, στην Λάρισα, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο συγκρότημα «Βιόπολις».

Για το συνέδριο, αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» κ. Μιχάλης Χρηστάκης.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, τόνισε ότι  η επιλογή της Λάρισας για την διεξαγωγή του συνεδρίου δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί την πρώτη πόλη σε όλη την Ελλάδα που εφάρμοσε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Είναι ένα σχέδιο που αλλάζει περιβαλλοντικά την πόλη και δημιουργεί συνθήκες γειτονιάς σε κεντρικές περιοχές.  Υποστήριξε ότι το Σχέδιο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των μετακινήσεων (πεζή, ποδήλατο και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) και στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Μάλιστα όπως τόνισε χαρακτηριστικά μέσω του  δικτύου παδηλατοδρόμων μήκους 45 χλμ που θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια, θα υπάρξει σύνδεση των γειτονιών με το κέντρο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» κ. Μιχάλης Χρηστάκης, μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, επισημαίνοντας πως είναι «ο Δήμος Λαρισαίων άνοιξε το πεδίο της Αστικής Κινητικότητας για τους άλλους δήμους. Το ΣΒΑΚ προβλέπει τον περιορισμό του αυτοκινήτου από το κέντρο και την εκτεταμένη χρήση του αστικού λεωφορείου και του ποδηλάτου» Χαρακτήρισε μάλιστα πως πρότυπο το μοντέλο που ακολούθησε η Λάρισα για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ, το οποίο ήδη εφαρμόζεται

Στο Συνέδριο αναμένονται πολλές συμμετοχές και πλήθος σημαντικών ομιλητών (πανεπιστημιακών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης και τεχνοκρατών). Ειδικότερα θα υπάρξουν συμμετοχές από 24 Δήμους από όλη την Ελλάδα, και συνολικά 220 συμμετέχοντες, 70 ομιλητές και 35 συντονιστές, μέσα στους οποίους θα υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ειδικοί.

Ειδικότερα, η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Δημαρά, για τους στόχους του υπουργείου για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα,  ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη με τίτλο «Πολεοδομικός σχεδιασμός με επίκεντρο τον άνθρωπο για βιώσιμη αστική κινητικότητα στην Λάρισα: Ένα νέο όραμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στο Συνεδρίου έχουν επίσης κληθεί να συμμετάσχουν απευθύνοντας χαιρετισμό ή ομιλία ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ενώ την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα μιλήσει και ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής,  βουλευτής Ημαθίας κ. Γιώργος Ουρσουζίδης αλλά και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Ιδιαίτερα χρήσιμες και σημαντικές για τους συνέδρους θα είναι οι τοποθετήσεις γενικών γραμματέων υπουργείων, φορέων και αρχών. Ειδικότερα στο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται εισηγήσεις – ομιλίες από τους κ.κ. Θόδωρο Γκοτσόπουλο, διευθύνων σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Παναγιώτη Κορκολή, Γενικό Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Θάνος Βούρδας, ο πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχειρισης Αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΜΟΔ) κ. Παναγιώτης Πάντος, ο πρόεδρος του «Πράσινου Ταμείου» κ. Γιώργος Πατρίκιος, ενώ για το διαδημοτικό σχεδιασμό για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στους Δήμους της Αττικής θα μιλήσει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης.

Επίσης μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα από την επιστημονική κοινότητα όπως ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ και επικεφαλής του Εθνικού Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ Αθανάσιος Βλαστός, ο επικεφαλής του Εθνικού Δικτύου Πόλεων με Σχέδιο για Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, καθηγητής συγκοινωνιακής τεχνικής Παναγιώτης Παπαϊωάννου, η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, η εθνική συντονίστρια Βιώσιμης Κινητικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Καλλιόπη Παπαδάκη κ.α.

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο αναπληρωτής δήμαρχος Λαρισαίων και αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γιώργος Σούλτης.