Μ.Χαρακόπουλος: Δικαιολογημένες όσο ποτέ οι αγροτικές κινητοποιήσεις


Tags |

«Βλέποντας τον Δημήτρη Μελά με τον οποίο συνεργάστηκα ως υπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θυμήθηκα την αξία της ρήσης τουΚωνσταντίνου Καραμανλήότι στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται». Με αυτά τα λόγια οτομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςξεκίνησε τον χαιρετισμό του,καλωσορίζοντας τον άλλοτε συνεργάτη τουπ. Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Μελά,στην κοπή της βασιλόπιτας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.

Πακέτο Χατζηγάκη

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Θεσσαλός πολιτικός «ο Δημήτρης ξέρει τι κάναμε καιπώς κερδίσαμε τα ασφαλιστικά μέτρα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την υπόθεση του πακέτου Χατζηγάκη. Απόφαση που κανείς δεν ανέμενε. Και δυστυχώς, όταν αργότερα εκδικάστηκε τελεσίδικα η υπόθεση -ενώ εγώ είχα φύγει από το υπουργείο για τη γνωστή ιστορία του γάλακτος- δεν αξιοποιήθηκε το σκεπτικό της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων και η χώρα καταδικάστηκε. Έτσι επικρέμαται επί της κεφαλής των αγροτών η επανάκτηση των χρημάτων που τότε δόθηκαν ως αποζημίωση.

 

Φέτα και Καναδάς… 

Ο Δημήτρης, επίσης, γνωρίζειπώς αποτρέψαμε τα χειρότερα στην συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά για τη φέτα, όταν μια ωραία πρωία διαβάσαμε ότι υπήρχε προσχέδιο απόφασης που είχε διαπραγματευθεί το υπουργείο Ανάπτυξης που άφηνε απροστάτευτη τη φέτα. Μετά από παρέμβαση -στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο(!)- πετύχαμε βελτιώσεις και, πλέον, η φέτα τυγχάνει προστασίας, όχι πλήρους αλλά περιορισμένης, που όμως είναι προτιμότερη σε σχέση με την απόλυτη ασυδοσία που έως χθες υπήρχε στη αγορά του Καναδά. Αυτά για την ιστορία γιατί κάποιοι θεωρούν ότι όλα είναι αυτονόητα και δεδομένα».

 

Αγροτικό πετρέλαιο 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στονπρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Φώτη Παπαδόπουλοσημείωσε ότι «η κοπή της βασιλόπιτάς σας γίνεται εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων που πολλοί χαρακτηρίζουν εθιμοτυπικές γιατί επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Νομίζω ότι φέτος περισσότερο από ποτέ δικαιολογούνται και θα αναφερθώ σε δυο συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον τηναύξηση του κόστους παραγωγήςκαιδεύτερον τηνκατάρρευση τιμών στα περισσότερα προϊόντα, που μάλιστα συνοδεύεται απόκαταγγελίες για πρώτη φορά περί καρτέλ στο βαμβάκι. 

Ως προς το κόστος παραγωγής -και ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος- θυμούμαι τις αντιδράσεις τουκ. Τσίπραστις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2013 όταν, λόγω απαίτησης της τρόικας για οριζόντιες περικοπές σε κάθε υπουργείο, είχε περικοπείκατά 30 εκατομμύρια το αγροτικό πετρέλαιο. Από 160 εκατομμύρια ευρώ που δίναμε επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου για αγροτική χρήση είχανε περιοριστεί στα 130. Και τότε ο κ. Τσίπρας από το μπλόκο του Κάστρου μίλαγε για ψίχουλα! Τα 30 εκατομμύρια τελικά τα βρήκαμε από το επίδομα θέρμανσης που δεν είχε απορροφηθεί. Τότε θυμίζω ότι δίναμε 210 εκατομμύρια ευρώ επίδομα θέρμανσης και αυτοί που μας αποκαλούσαν “δολοφόνους”, μετά το ατυχές συμβάν με το μαγκάλι στη Λάρισα, το περιέκοψαν στο 1/4. Αποκαταστήσαμε, λοιπόν, το αγροτικό πετρέλαιο και ήρθε η κυβέρνηση της… πρώτης φοράς αριστερά και κατήργησε τελείως το αγροτικό πετρέλαιο! Τόση ευαισθησία για το κόστος παραγωγής των αγροτών.

 

Καρτέλ στο βαμβάκι

Και αυτό συμβαίνει ενώ οι τιμές στα προϊόντα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Όπως καταγγέλλουν οι αγρότες λειτουργεί καρτέλ με εναρμονισμένες πρακτικές στο βαμβάκι. Δυστυχώς, η απαξίωση και η συνακόλουθη κατάρρευση πανελλαδικώς του συνεταιριστικού κινήματος έφερε ασυδοσία στην αγορά.Τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια ήταν μια ακόμη επιλογή για τους αγρότες και λειτουργούσαν παρεμβατικά στην αγορά βάμβακος υπέρ του αγρότη.Προχθές κάλεσα την κυβέρνηση να μας πει αν συμμερίζεται τις καταγγελίες των βαμβακοπαραγωγών και αν θα ζητήσει την παρέμβαση της κας Θάνουπου επέλεξε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Είναι θετικό κ. Πρόεδρε η είδηση που διάβασα ότι 5 συνεταιρισμοί θα συνεργαστείτε στην εμπορία του βαμβακιού, προκειμένου να πετύχετε καλύτερες τιμές για τα μέλη σας. Το μέλλον είναι στη συνένωση δυνάμεων. Εύχομαι η χρόνια αυτή να έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξουν σύντομα καλύτερες προοπτικές για τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα».