Ρυθμός η κοινή μας γλώσσα


Tags |

Tο μουσικό εργαστήρι για άτομα με απώλεια ακοής «Ρυθμός η κοινή μας γλώσσα» ταξίδεψε στη Λάρισα στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Μουσικότροπο» με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Χρήστο Λενούτσο.

Το εργαστήρι παρακολούθησαν άτομα με απώλεια ακοής κάθε ηλικίας, εκ των οποίων και οι πρόεδροι των σωματείων κωφών Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Βόλου.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες βίωσαν για πρώτη φορά τον ρυθμό και τη μουσική. Ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με κρουστά και είχαν τη δυνατότητα να πειραματιστούν, να παίξουν και να είναι οι ίδιοι μέρος του προγράμματος και όχι απλοί θεατές.

Πέρα από την πρωτόγνωρη και πρωτότυπη μουσική εμπειρία που βίωσαν οι κωφοί, φοβερή εντύπωση τους έκανε και ο χώρος, ο τρόπος και ο σεβασμός με τον οποίο πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το φεστιβάλ «Μουσικότροπο».

Το μουσικό εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στον Μύλο του Παππά, ένα εξαιρετικό κτήριο της Λάρισας, πράγμα που δεν άφησε διόλου ασυγκίνητους τους κωφούς, αν σκεφτεί κανείς ότι τα αυτιά τους είναι τα μάτια τους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον κ. Λενούτσο, όχι μόνο για το κάλεσμα, αλλά και γιατί μέσα από το φεστιβάλ «Μουσικότροπο» βρήκε τον τρόπο να έχουν όλοι πρόσβαση στη μουσική, κωφοί και ακούοντες.

Τη μουσική δεν χρειάζεται να την ακούμε, κάποιες φορές αρκεί απλά να τη νιώσουμε. Μην ξεχνάμε, ότι όλοι μας, ακούοντες και μη, η πρώτη φορά που ήρθαμε σε επαφή με τον πρώτο μας ρυθμό, ήταν όταν νιώσαμε τον χτύπο της καρδιάς της μητέρας μας μέσα στην κοιλιά της.

 

Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου “Ρυθμός η κοινή μας γλώσσα”: Άννα Γαλοπούλου – Αλέξανδρος Ιωάννου.

Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Μάντζιαρη.