Τέσσερα νέα έργα στο Δήμο Αγιάς από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Tags |

Στο δρόμο της υλοποίησης εισέρχονται τέσσερα νέα έργα στο Δήμο Αγιάς συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ μετά την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και το Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα.

Συγκεκριμένα τα έργα έχουν ως εξής:

  • «ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΩΝ ΤΚ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ ΚΑΤΩ ΣΩΤΗΡΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΙΚΑΣ ΤΗΣ ΔΕ. ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ», συνολικού προϋπολογισμού631.378€
  • «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ- ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ», συνολικού προϋπολογισμού300.000€

·         «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ – ΕΠΑΛ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ», συνολικού προϋπολογισμού 911.400€

  • «Η/Μ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ»-(ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ & ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ-ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΚ ΣΤΟΜΙΟΥ ΤΟΥ Δ. ΑΓΙΑΣ), συνολικού προϋπολογισμού 615.000€

 

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υποστήριξε τα εξής:

«Υπογράψαμε τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις υλοποίησης έργων τα οποία έχουν δρομολογηθεί στο Δήμο Αγιάς. Πρόκειται για έργα άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του Επαγγελματικού Λυκείου Αγιάς, συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ. Είναι έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τα οποία εισέρχονται στη φάση της υλοποίησης. Είναι έργα τα οποία συμβάλλουν στην αναβάθμιση της περιοχής της Αγιάς και έρχονται να προστεθούν και στα υπόλοιπα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6,6 εκατ. ευρώ, που έχουμε εντάξει προσφάτως στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η κατασκευή πεζογεφυρών και γεφυρών, αναπλάσεις και η αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου στο Δήμο Αγιάς. Ενώ σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν και οι εργασίες κατασκευής του δρόμου Ρακοπόταμου –Κεραμίδι που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται συνεπώς για έργα συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ που πρόκειται να αλλάξουν και να εκσυγχρονίσουν το Δήμο Αγιάς. Αν στα έργα συνυπολογίσουμε τα έργα αποχετεύσεις και το βιολογικό καθαρισμό στα παράλια, την αποχέτευση και το βιολογικό καθαρισμό στο Στόμιο, τις κολυμβήθρες που έχουμε κατασκευάσει στον οικισμό του Κόκκινου Νερού, τα έργα αναβάθμισης της ποιότητας του νερού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, τα έργα ύδρευσης και υποδομών, την ανακατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου της Αγιάς, τότε βγαίνει το ασφαλές συμπέρασμα ότι σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς αλλάζουμε την εικόνα της περιοχής. Είναι έργα δημοπρατημένα με εξασφαλισμένη πίστωση τα οποία πολύ σύντομα θα λάβουν το δρόμο της υλοποίησης».

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης  Γκουντάρας σε δηλώσεις του επεσήμανε τα εξής:

«Υπογράψαμε σήμερα τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις κατασκευής έργων στο πλαίσιο ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, που έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να αλλάξουμε τα δεδομένα στην περιοχή του Δήμου Αγιάς. Είναι πολύ σημαντικό όταν συζητάμε για δημόσια έργα να έχουμε εξασφαλισμένες τις πιστώσεις ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης.  Η δημοπρασία ενός έργου διέπεται από συγκεκριμένες διαδικασίες σύμφωνα με τη νομοθεσία που είναι αρκετά χρονοβόρα. Ξεκινάμε με την αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου Αγιάς, με την ανακατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου στο οποίο τις επόμενες μέρες μπαίνει ο εργολάβος και την ανακατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου το οποίο πρόκειται να ενταχθεί τις επόμενες ημέρες, τα έργα της κατασκευής των πεζογεφυρών και γεφυρών στα παράλια, η είσοδος της Αγιάς, η σύνδεση της Καρύτσας με την Καλυψώ, η σύνδεση Ρακοπόταμου – Κεραμίδι. Είναι πάρα πολλά τα έργα δεν έχω ξαναζήσει αυτό το ρυθμό στα τόσα χρόνια που υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για έργα που αλλάζουν την περιοχή μας  και την οδηγούν σε μια νέα διάσταση. Τα δημόσια έργα αποτελούν τις βάσεις προκειμένου οι ιδιώτες να μπορούν να επενδύσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον».

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

 

 

«Η/Μ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ»-(ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ & ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ-ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΚ ΣΤΟΜΙΟΥ ΤΟΥ Δ. ΑΓΙΑΣ), ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 615.000,00 €

 

Αντικείμενο έργου:

Στόχος της παρέμβασης είναι η αντικατάσταση της ανεξέλεγκτης ιδιωτικής άρδευσης με απολήψεις από επιφανειακά σώματα με ντιζελομηχανές από συλλογικό ολοκληρωμένο έργο, η διαχείριση του οποίων θα βασίζεται στον προγραμματισμό των αρδεύσεων και στη μέτρηση του εφαρμοζόμενου νερού, Σε συνδυασμό δε με την κατασκευή σύγχρονων αρδευτικών δικτύων επιτυγχάνεται συνολική μείωση της κατανάλωσης του νερού και συνεπώς αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στη γεωργία, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα.

 

 

«ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΩΝ ΤΚ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ ΚΑΤΩ ΣΩΤΗΡΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΙΚΑΣ ΤΗΣ ΔΕ. ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ», συνολικού προϋπολογισμού 6.631.378,07€

Αντικείμενο έργου:

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και η κοινή ΕΕΛ των οικισμών Γ΄ προτεραιότητας: Βελίκας, Κ. Σωτηρίτσας και Αγιοκάμπου του Δήμου Αγιάς. Επιπλέον προβλέπεται η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης της Αγιάς και το δίκτυο αποχέτευσης του Μεταξοχωρίου που αποτελεί ενιαίο οικιστικό συγκρότημα με την Αγιά.

 

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ- ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ» , συνολικού προϋπολογισμού: 1.300.000€

 

Αντικείμενο έργου:

 

«Το χρονικό διάστημα από 15/11/2017  μέχρι 17/11/2017 σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις, που έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μεταξύ των οποίων και περιοχές του Δήμου Αγιάς, με αποτέλεσμα να σημειωθούν υποχωρήσεις-καταστροφές τεχνικών, υποχωρήσεις ερεισμάτων και πρανών σε μεγάλα τμήματα οδοποιίας, υποχώρηση ασφαλτικών τμημάτων οδών, πλήρωση τάφρων αποστράγγισης και οχετών με φερτά υλικά, πλήρωση ρεμάτων με φερτά υλικά καθώς και κτιριακών υποδομών.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας (Α.Π 724/20-11-2017/ΑΔΑ:ΩΠΓ67ΛΡ-ΙΟ9) κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δημοτική Ενότητα Κάτω Ολύμπου και ο  Δήμος Αγιάς Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Προβλέπεται η αντικατάσταση υδατόπυργου του οικισμού Παλαιοπύργου, η αποκατάσταση των αγωγών πίεσης και βαρύτητας, που έχουν υποστεί ζημιές, η εγκατάσταση αγωγών αποχέτευσης ομβρίων.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ    ΛΥΚΕΙΟΥ – ΕΠΑΛ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ» 911.400€

Αντικείμενο έργου

Το εν λόγω έργο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος του Λυκείου – ΕΠΑΛ Αγιάς, μιας υποδομής ιδιαίτερα ενεργοβόρας και με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι παρεμβάσεις που προτείνονται αφορούν δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κτιριακές υποδομές του Λυκείου και ΕΠΑΛ Αγιάς. Στόχος της παρέμβασης είναι να μειωθεί το ετήσιο κόστος θέρμανσης, καθώς και να βελτιωθούν οι θερμικές συνθήκες άνεσης στο εσωτερικό των χώρων. Απώτερο όφελος αναμένεται να αποτυπωθεί στη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών. Το έργο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, βοηθώντας στην προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύοντας την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Περιλαμβάνονται οι εξής εργασίες: α) Οικοδομικές Παρεμβάσεις όπως  εξωτερική θερμομόνωση των εξωτερικών τοιχοποιιών του κτιρίου, θερμομόνωση οροφών από την εσωτερική πλευρά, θερμομόνωση δωμάτων, θερμομόνωση στεγών, αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής θερμικής απόδοσης και β) Ηλεκτρομηχανολογικές Παρεμβάσεις όπως ενεργειακή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, ενεργειακή αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.