Πανθεσσαλικό μπλόκο στον κόμβο Νίκαιας


Tags |

Η δημιουργία ενός ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου στον κόμβο της Νίκαιας στις 28 Γενάρη, το οποίο θα λειτουργήσει σαν κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι και σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο, σηματοδοτώντας την αγωνιστική αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, αποφασίστηκε, ομόφωνα, στην πανθεσσαλική σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 24 Γενάρη στα Φάρσαλα.

Η σύσκεψη που έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με στήσιμο μπλόκων σ’ όλη τη χώρα, ήταν μαζική. Η μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου γέμισε, καθώς συμμετείχαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και άλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από δεκάδες χωριά και των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.

Κοινή συνισταμένη της συζήτησης που αναπτύχθηκε ήταν η ανάγκη η μικρομεσαία αγροτιά της Θεσσαλίας να βγει στον αγώνα την ερχόμενη Δευτέρα ενιαία, μαζικά και δυναμικά, σηματοδοτώντας για μια ακόμα φορά την κλιμάκωση της σκληρής μάχης ενάντια την πολιτική που πλήττει βάναυσα τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, για τη διεκδίκηση ικανοποίησης του συγκεκριμένου πλαισίου αιτημάτων – διεκδικήσεων, όπως έχει καθοριστεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Ήδη, τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες χωριών, αναμένοντας το σύνθημα να ξεκινήσουν για το μπλόκο.

Μιλώντας εισηγητικά στη σύσκεψη, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, τόνισε, εξαρχής, την ανάγκη να στηθεί ενιαίο, μαζικό και δυναμικό πανθεσσαλικό μπλόκο, σε επιλεγμένο σημείο, ούτως ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα αγωνιστικής απάντησης της μικρομεσαίας αγροτιάς στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και για να είναι ισχυρότερη η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, επισήμανε ότι στις 28 Γενάρη οι Θεσσαλοί πρέπει να βγουν με εκατοντάδες τρακτέρ στους δρόμους, καθώς άλλη επιλογή για την αγροτιά δεν υπάρχει παρά ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας για να μπορέσει να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα και να παραμείνει στα χωριά της. Κι αναφερόμενος στα εμπόδια που θα στηθούν μπροστά και σ’ αυτή μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά στις υπαρκτές δυσκολίες που υπάρχουν στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και τις οποίες κάποιοι επικαλούνται, είπε χαρακτηριστικά: «Όταν το κάρο είναι στο βάλτο, χρειάζεται να είμαστε περισσότεροι, δυνατότεροι και πιο αποφασιστικοί για να το βγάλουμε».

Στα συγκεκριμένα κέρδη που είχαν οι μικρομεσαίοι αγρότες από τους αγώνες τους όλα τα προηγούμενα χρόνια αναφέρθηκε ο Αχιλλέας Λιάτος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη», τονίζοντας ότι χαμένος πάει μόνο ο αγώνας που δεν γίνεται. «Οι Τρικαλινοί αγρότες», επισήμανε, «ξέρουμε πολύ καλά και από την πείρα μας πως όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα και περισσότερα».

Ο Νίκος Αγγελής, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Αερινού Μαγνησίας, σημείωσε: «Αν σήμερα εμείς δεν κάνουμε αυτό που πρέπει κι όπως πρέπει, αύριο τα παιδιά μας θα μας ζητήσουν το λόγο και δεν θα έχουμε τίποτα να απαντήσουμε». Στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις όλων των άλλων εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων που πήραν το λόγο στη σύσκεψη.