- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Χ. Κέλλας: Συνεχίζεται το πλιάτσικο με τα μνημεία;

«Όπως όλα δείχνουν, το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, δεν έχει ξεφύγει από τα δίχτυα του “υπερταμείου”, παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης περί του αντιθέτου.Η υποκρισία και η συσκότιση της πραγματικότητας συνεχίζονται, ενώ η πολιτισμική μας κληρονομιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο».

Τα ανωτέρω δήλωσε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι το «υπερταμείο» παρενέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να μην ακυρωθεί η μεταβίβαση 2.329 ακινήτων σε όλη την επικράτεια, προσθέτοντας:

«Εδώ και μήνες, με ερώτησή μου στους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, έχω επισημάνει τον κίνδυνο, που διατρέχουν, τόσο το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, όσο και άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, στο σύνολο των 10.119 ακινήτων που εκχωρήθηκαν στην ΕΤΑΔ, θυγατρική της ΕΕΣΥΠ, δηλαδή του “υπερταμείου”. Συγκεκριμένη απάντηση δεν έλαβα, αλλά με παρέπεμψαν στα όσα υποστήριξε η κ. Υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει η συνάδελφος, κ. Ολ. Κεφαλογιάννη,δηλαδήότι τα μνημεία δεν κινδυνεύουν και προστατεύονται, τόσο από τη νομοθεσία, όσο και από το Σύνταγμα.

Έπειτα και από την πρόσφατη παρέμβαση του “υπερταμείου” φαίνεται πως είτε η κ. Υπουργός έχει άγνοια της πραγματικής κατάστασης είτε επιχείρησε να αποκρύψει την αλήθεια. Έπειτα από την άφρονα επιλογή της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο “υπερταμείο”, η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει μία απάντηση στους πολίτες, ενημερώνοντας άμεσα για το αν έχουν εκχωρηθεί μνημεία ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας».