- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Αναδρομικά-Ο Εμπαιγμός των Αποστράτων

Πριν από λίγες μέρες πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αποστράτων παράνομα και αντισυνταγματικά παρακρατηθέντα ποσά, σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων. Η εντύπωση που δημιουργήθηκε εντέχνως στην κοινωνία είναι ότι πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση των αποστράτων ενώ τα ποσά που επεστράφησαν ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ για τον καθένα. Η αλήθεια είναι ότι αυτά που επεστράφησαν ξεκινούν από μηδέν 0 ή 20 ευρώ με την πλειοψηφία να έχει λάβει από 700 έως 1.400 για περίοδο 47 μηνών που σημαίνει από 15 έως 30 ευρώ μηνιαίως.

Εύλογα διερωτάται η κοινωνία γιατί οι απόστρατοι δικαιούνται επιστροφής των συγκεκριμένων παράνομα παρακρατηθέντων ποσών σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες συνταξιούχων. Η απάντηση είναι ότι οι απόστρατοι, μαζί με όλες τις άλλες περικοπές που υπέστησαν όλοι οι συνταξιούχοι, είχαν επιπλέον μεγάλη μείωση εξαιτίας της μείωσης το 2012 των μισθών των εν ενεργεία στρατιωτικών με των οποίων το μισθολόγιο ήταν συνδεδεμένες οι συντάξεις.

Επί 4 χρόνια ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος κατακεραυνώνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣΤΕ, κατά το ήμισυ, επιστρέφοντας το 50%, υποσχόταν ότι θα αποκαταστήσει την αδικία στο ακέραιο. Ποια αποκατάσταση μπορεί όμως να αισθάνεται ο απόστρατος που έλαβε 0, 20, ή 120 ευρώ για περίοδο 47 μηνών; Ακόμα και για τους ελάχιστους «τυχερούς» που έλαβαν περισσότερα από 2.000 ευρώ αποτελεί κοροϊδία καθώς το ποσό είναι υποπολλαπλάσιο σε σχέση με τις μειώσεις που όλα αυτά τα χρόνια αγγίζουν το ποσό των 80 έως 100.000 ευρώ.

Χρήσιμο είναι να δούμε σε βάθος 15ετίας την εξέλιξη των μισθών των στρατιωτικών και κατά συνέπεια των αποστράτων. Το 2003 ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού που αποτελεί τη βάση για τον προσδιορισμό των βασικών μισθών όλων των βαθμών ανάλογα με τους συντελεστές είχε ορισθεί με νόμο, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα 720 ευρώ. Από το 2003 έως το 2007 με τις ετήσιες αυξήσεις είχε διαμορφωθεί στα 795 ευρώ. Το 2008 η κυβέρνηση της ΝΔ αναπροσάρμοσε το βασικό μισθό του Ανθυπολοχαγού  στα 860 ευρώ δηλαδή αύξηση της τάξεως του 8,2%.

Σταδιακά από το έτος 2010 και ενώ η χώρα είχε περιέλθει στη δίνη της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ περιέκοψε τις συντάξεις ενώ η αρχή έγινε με την περικοπή των δώρων εορτών και αδείας για να ακολουθήσουν αλλεπάλληλες μειώσεις έως και τον Ιανουάριο του 2012 με παράλληλη μείωση του αφορολόγητου, αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και άλλα μέτρα περικοπής.