- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Αναγκαία η ανακαίνιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς

Την κτηριακή αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς ή την μετεγκατάστασή του σε άλλο που πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ζητά ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης,  Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασιλη. Ο Θεσσαλός πολιτικός, που πρόσφατα επισκέφθηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και συνομίλησε με πυροσβέστες που υπηρετούν σε αυτό, σημειώνει ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των αυξανόμενων κινδύνων από πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές αλλά και ατυχήματα, καλείται να διαδραματίσει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες. Οι γυναίκες και οι άνδρες του Π.Σ. επιτελούν το έργο τους με αυταπάρνηση και, όχι σπάνια, με αυτοθυσία. Και τούτο, παρά τις σοβαρές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό, όσο και σύγχρονα μέσα και ατομικό εξοπλισμό. Επανειλημμένα έχει επισημανθεί η ανάγκη να επιλυθούν ζέοντα προβλήματα του Π.Σ. τα οποία θα συνεισφέρουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στην Αγιά της Λάρισας είναι επιβεβλημένες στοχευμένες παρεμβάσεις, ιδιαιτέρως για την βελτίωση των συνθηκών στέγασης. Σημειώνεται ότι το κτήριο που στεγάζει το Π.Κ. είναι σχεδόν αιωνόβιο και σε οικτρή κατάσταση με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για τους Πυροσβέστες. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες, η στέγη στάζει όταν βρέχει, τα παράθυρα και οι πόρτες χρήζουν άμεσης αντικατάστασης, δεν υπάρχει κουζίνα όπως και εγκαταστάσεις υγιεινής, παρά μόνο τουαλέτες εκτός κτιρίου! Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε θέρμανση και οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να εγκαταστήσουν λέβητα και ό,τι άλλο απαιτείτο για να μπορούν να διεκπεραιώνουν την υπηρεσία τους επαρκώς κατά τους χειμερινούς μήνες.

Είναι προφανές ότι οι ανωτέρω συνθήκες δεν ενδείκνυνται για την εύρυθμη λειτουργία οποιασδήποτε υπηρεσίας, και απαιτείται να βρεθεί μια λύση στο στεγαστικό πρόβλημα για το Π.Κ. Αγιάς, είτε με ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου είτε με ιδανικότερη τη μετέγκαταστασή του σε άλλο που θα πληροί όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό:

  1. Αν θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να διευθετηθούν τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες του Κλιμακίου στην Αγιά.
  2. Αν θα διερευνήσει την δυνατότητα κτηριακής αναβάθμισης του Π.Κ. Αγιάς, εντάσσοντάς το σε κατάλληλο πρόγραμμα, όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».