X. Κέλλας: «Όχι στη διάλυση των ΤΕΙ»


Tags |

«Από πουθενά δεν προκύπτει ότι πραγματοποιήσατε αξιολόγηση των Ιδρυμάτων, προτού αποφασίσετε την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ και το ΓΠΑ. Γιατί περί απορρόφησης πρόκειται και μάλιστα βίαιης και ισοπεδωτικής!

Και επειδή με το θέμα έχω ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί αφορά τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, ουδέποτε λάβατε υπόψη σας τις ενστάσεις των πρυτανικών αρχών, τις εκκλήσεις των φοιτητών και τη φωνή της τοπικής κοινωνίας ότι βαδίζετε σε λάθος δρόμο.

Πείτε μου μία μόνο από τις ενστάσεις, που υπέβαλαν οι αρχές του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τη λάβατε υπόψη. Είχατε συστήσει Επιτροπή. Υπάρχει κάποιο πόρισμα; Όχι!

Υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας για το σχήμα, που θέλετε να εγκαταστήσετε; Όχι!

Ευαισθητοποιηθήκατε στις εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας, που αποτελεί το πρώτο και κύριο επίπεδο δημοκρατικού διαλόγου; Όχι!»

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, στην ομιλία του,στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το νομοσχέδιο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις»,στο οποίο είναι Εισηγητής εκ μέρους του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επέκρινε τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου,για τον σχεδιασμό του, επισημαίνοντας:

«Σε ποιες συνέργειες αναφέρεστε; Τη διάλυση των ΤΕΙ και τον αφανισμό της τεχνολογικής εκπαίδευσης το λέτε συνέργειες; Μάλλον για ένα ασυνάρτητο σχέδιο πρόκειται, το οποίο θα προκαλέσει πολλαπλές διδακτικές και διοικητικές δυσλειτουργίες, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 9,5 εκ. ευρώ τον χρόνο,ενώ για την οργάνωση των δομών και των υποδομών οι δαπάνες είναι ανυπολόγιστες! Αυτά δεν τα λέω εγώ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα λέει!

Για πολλά χρόνια, το ΤΕΙ Θεσσαλίας κατέγραψε ένα αξιόλογο ερευνητικό έργο και απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας. Κατόρθωσε και πέτυχε σημαντικούς στόχους, επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Την αποτελεσματικότητα αυτή είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε και εσείς, ιδίοις όμμασι,όταν επισκεφτήκατε την περιοχή μας. Εσείς δεν δηλώσατε εντυπωσιασμένος, όταν επισκεφτήκατε το ΤΕΙ και τις εγκαταστάσεις του; Εσείς δεν ήσαστε, που είπατε ότι καμία συνένωση δεν θα γίνει με το ζόρι;

Προχωράτε στην κατάργηση Τμημάτων, όπως των Ιατρικών Εργαστηρίων, που έχει εξαιρετικά πολύτιμη συνεισφορά στην ιατρική έρευνα, υψηλή βάση και απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας και το εξαφανίζετε!

Διοχετεύετε τους Μηχανικούςκαι Μηχανολόγουςσε Σχολές «χωνευτήρια», όπως των Συστημάτων Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν αυτά τα παιδιά;

Όσον αφορά τη μετάβαση του προσωπικού, διαλύετε τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης των ΤΕΙ με το έτσι θέλω, χωρίς νομικό πλαίσιο και προηγούμενο όπως συνέβη με το Πανεπιστήμιο Ηπείρου και το Δυτικής Αττικής και τους ξεφτιλίζετε κυριολεκτικά!

Σχετικά με τους φοιτητές, η ένταξή τους μέσω της παρακολούθησης επιπλέον μαθημάτων, πέραν του δευτέρου κύκλου, θα συμβαδίζει με την ενίσχυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ή μήπως όχι; Γιατί, εν τη γενέσει τους, οι συγκεκριμένες διατάξεις προκαλούν αδικίες.

Όσο για την έρευνα, οι διατάξεις για τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων είναι ένα θετικό βήμα, όμως, και εδώ, δεν ξεφεύγετε από τις αγκυλώσεις. Το ΑβερώφειοΑγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο, που έχει σημαντικές υποδομές και δυνατότητες, θα έπρεπε να αποτελεί ΝΠΙΔ και όχι να διαχειρίζεται από την απόμακρη Εταιρεία Αξιοποίησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Στη συνέχεια, ο Εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στο υπόλοιπο μέρος του νομοσχεδίου, θέτοντας διάφορα ζητήματα που στερούνται τεκμηρίωσης στην αιτιολογική έκθεση και κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε:

«Όσα μας παρουσιάσατε σήμερα είναι αλλόκοτα, ασυνάρτητα και στερούμενα κάθε προοπτικής εμβάθυνσης της ακαδημαϊκής έρευνας και σύνδεσής της με την αγορά εργασίας και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη,

Η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και επιφυλασσόμαστε επί των άρθρων, για τα οποία περιμένουμε σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις.

Επίσης, αυτό που κάνετε με την τροπολογία για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών είναι απαράδεκτο. Το κάνετε για να αιφνιδιάσετε και να προλάβετε τις κινητοποιήσεις τους!»