- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Έργα ενός εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΑμεΑ

Στη φάση της δημοπράτησης μπαίνουν τα έργα «Σύστημα Διαχείρισης Πεζοδρόμων» και «Έργα για Βελτίωση Προσβασιμότητας Δημοτικών Κτιρίων και Κοινόχρηστων Χώρων» συνολικού προϋπολογισμού 989.914 ευρώ μετά την έγκριση που δόθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

 Τα έργα συγχρηματοδοτούνται  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς πόρους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός υποστήριξε τα εξής: «Με στρατηγική και προσανατολισμό δημιουργούμε εργαλεία μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα στους δήμους της αναμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού των πόλεων της Θεσσαλίας. Ως αιρετή Περιφέρεια προχωρήσαμε στο σχεδιασμό του προγράμματος Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, δίνοντας έτσι στο Δήμο να εντάξει χρήσιμα έργα για τη βιώσιμη ανάπλαση της πόλης, όπως είναι αυτά της διαχείρισης πεζοδρόμων και της προσβασιμότητας δημοτικών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων.

 

Με πυξίδα τον άνθρωπο χρηματοδοτούμε έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Με συνεργασίες και συνέργειες αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο  που έχουμε στη διάθεσή μας προς όφελος των συνανθρώπων μας. Με τα δύο συγκεκριμένα έργα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες της περιοχής ενώ παράλληλα δημιουργούνται ασφαλείς συνθήκες για τη χρήση του ποδηλάτου και την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

 

Σημαντικό έργο αποτελεί και η βελτίωση της προσβασιμότητας στα δημοτικά κτίρια και σε κοινόχρηστους χώρους. Στο βαθμό των δυνατοτήτων μας ενισχύουμε της δυνατότητες όλων των συνανθρώπων  μας να συμμετέχουν ισότιμα στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και αθλητικό γίγνεσθαι».

Στοιχεία έργων

 

«Σύστημα Διαχείρισης Πεζοδρόμων», προϋπολογισμού 449.914 ευρώ

 

Αφορά στην προμήθεια του παρακάτω Η/Μ εξοπλισμού:

– Θήκες Τοποθέτησης Καμερών Εξωτερικού Χώρου,

– Βυθιζόμενα Κολωνάκια,

– Σταθερά Κολωνάκια,

– Πίνακες Αυτοματισμού,

-3G/4G MODEM.

 

Η προμήθεια αυτή αποτελεί τμήμα μιας συνολικής προμήθειας του Δήμου Λαρισαίων, που αφορά στην εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης πεζοδρόμων με αυτόματους βυθιζόμενους στυλίσκους, κατάλληλους για την ελεγχόμενη διέλευση οχημάτων στους πεζοδρόμους. Το σύστημα συνοδεύεται από κεντρικό αρθρωτό σύστημα ελέγχου που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την είσοδο/έξοδο των οχημάτων στους πεζοδρόμους.

Αναλυτικότερα το όλο σύστημα θα αποτελείται από:

– Βυθιζόμενους στυλίσκους τοποθετημένους σε κάθε πρόσβαση, οι οποίοι θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων ή τις ώρες αποκομιδής των απορριμμάτων ή σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
– Εξοπλισμό τηλεπαρακολούθησης, που θα αποτελείται από ειδικές κάμερες αναγνώρισης της πινακίδας κυκλοφορίας των οχημάτων των χρηστών που έχουν ή ζητούν δικαίωμα πρόσβασης στο πεζοδρομημένο κέντρο
– Κέντρο Ελέγχου που θα μπορεί να συντονίζει το σύνολο των λειτουργιών του Δήμου και να δίνει εντολές για το άνοιγμα του συνόλου ή του υποσυνόλου του εξοπλισμού πρόσβασης, θα λειτουργεί 24ώρες το εικοσιτετράωρο και θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου είναι αναγκαίο.

«Έργα για Βελτίωση Προσβασιμότητας Δημοτικών Κτιρίων και Κοινόχρηστων Χώρων», προϋπολογισμού 540.000 ευρώ

Αφορά σε :

α) εκπόνηση Μελέτης εξασφάλισης Προσβασιμότητας ΑμεΑ σε κτήρια και κοινόχρηστους χώρους που βρίσκονται στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Λάρισας και

β) χρηματοδότηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων που θα προκύψουν από την υπόψη Μελέτη.

Ενδεικτικά περιλαμβάνονται παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων κάθε κατηγορίας στα δημοτικά κτήρια και τους κοινόχρηστους χώρους εντός της περιοχής παρέμβασης όπως ράμπες εισόδου, κατακόρυφη κυκλοφορία (ανελκυστήρες, αναβατόρια κλπ), WC-ΑΜΕΑ καθώς και πρόσβαση σε εξοπλισμό (χώροι συναλλαγών – γκισέ, τηλέφωνο κλπ) και τοποθέτηση κατάλληλων διαδρόμων και ηχητικών σημάτων κυκλοφορίας ατόμων με προβλήματα όρασης.

 

Οι κτηριακές υποδομές εντός της περιοχής παρέμβασης, έχουν χρήσεις Διοίκησης, Πολιτισμού και Πρόνοιας και είναι οι εξής: Κτήριο Δημαρχείου, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, Κτήριο όπου στεγάζονταν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Παλιά Δημοτική Βιβλιοθήκη), Γρηγορειάδειο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο, Κτήριο «Παλαιών Σφαγείων» – Διατηρητέο Μνημείο, 5ος Παιδικός Σταθμός , Κτήριο υπηρεσιών Δήμου Λαρισαίων επί της οδού Ρούσβελτ,  1ος Παιδικός Σταθμός, ΚΑΠΗ συνοικίας Νέας Σμύρνης, 12ος Παιδικός Σταθμός, 10ος Παιδικός Σταθμός, 9ος Παιδικός Σταθμός, 17oς Παιδικός Σταθμός, 19ος Παιδικός Σταθμός.

Τέλος,  μέσω του έργου δημιουργείται μία πιλοτική διαδρομή για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας και συγκεκριμένα στη διαδρομή «Μύλος του Παππά – Αρχαίο Θέατρο – Δημαρχείο – Περιφέρεια – Προσκήνιο Πολιτισμού».

Σκοπός του έργου είναι η διασφάλιση της οριζόντιας και κατακόρυφης, ανεμπόδιστης, αυτόνομης και ασφαλούς διακίνησης ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο και γενικότερα ατόμων με αναπηρία ή / και εμποδιζόμενων ατόμων κάθε κατηγορίας (όπως ηλικιωμένοι, συνοδοί ΑΜΕΑ, μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, γονείς με παιδικά καροτσάκια, γυναίκες στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, άτομα με ασυνήθεις σωματικές διαστάσεις, άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, άσθμα, καρδιακά προβλήματα κ.α., άτομα σε πανικό κάτω από συνθήκες εκτάκτου ανάγκης και όσοι μεταφέρουν βάρη). Ωφελούμενοι είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των συγκεκριμένων υποδομών που ανήκουν στον πληθυσμό ΑΜΕΑ αλλά και εμποδιζόμενα άτομα κάθε κατηγορίας.