Τα ρήγματα του Δήμου Κιλελέρ


Tags |

Ερώτηση προς  τον περιφερειάρχη θεσσαλίας

σχετικά με τα ρήγματα στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ

Το 1994 παρουσιάστηκαν στην τότε Κοινότητα Νίκης, μεγάλες ρωγμώσεις με καταστροφή  σπιτιών και άλλων κτισμάτων.  Η τότε Νομαρχία Λάρισας, κάλεσε Ομάδα Πανεπιστημιακών του τμήματος Γεωλογίας και Φυσικής Γεωγραφίας, η οποία αφού επισκέφτηκε την παρακάρλια περιοχή και τις κοινότητες που επλήγησαν, συνέταξε έκθεση με τις παρατηρήσεις της.

Κατά τη γνώμη της επιστημονικής ομάδας, τα ρήγματα αυτά  στην περιοχή της λίμνης Κάρλας οφείλονταν στην πτώση του υδροφόρου ορίζοντα και  κυρίως στις υπεραντλήσεις νερού από μεγάλα βάθη. Πράγματι αφού η περιοχή δεν είχε άλλες δυνατότητες άρδευσης, οι αγρότες αντλούσαν νερό από βάθη μεγαλύτερα των 300 – 350 μέτρων.

 

Το 2017 σημειώθηκαν νέες σημαντικές ρωγμώσεις, σε συνδυασμό και με τους σεισμούς που παρατηρούνται τελευταία στην περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν δημιουργηθεί εύλογες ανησυχίες και ρωτάμε:

  • Ποιες παρεμβάσεις έγιναν από το 1994 μέχρι σήμερα, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να αντιμετωπισθούν κίνδυνοι νέων ρωγμώσεων;
  • Τι μέτρα έχουν παρθεί ή θα παρθούν για να εμπλουτισθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας στην πρώην παρακάρλια και όχι μόνο περιοχή;

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

  1. Τσιαπλές Αναστάσιος
  2. Λούμας Γεώργιος
  3. Χαλάτσης Αστέριος

 

Λάρισα 17/12/2018