- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μ.Χαρακόπουλος : Καμπανάκι κινδύνου για αιγοπρόβειο γάλα και φέτα

«Τους κάλεσα και από το βήμα της Βουλής,να αναρωτηθούν πώς βγάζουν χειμώνα στα ορεινά του Ολύμπου και του Κισσάβου, αλλά και ολόκληρος ο κάμπος, όλη η Ελλάδα! Δεν είναι δυνατόν από την μία να κάνουν επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας μοιράζοντας κοινωνικά επιδόματα και από την άλλη να έχουν πετσοκόψει το επίδομα θέρμανσης». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στην εκπομπή«Καλημέρα»με τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Αυτιά.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «αυτό που συμβαίνειμε το επίδομα θέρμανσης είναι πράγματι πρωτάκουστο. Άκουσα νωρίτερα ότι 31 Ιανουαρίου θα μπει η προκαταβολή. Δεν υπάρχει προηγούμενο. Τι να σας πω δηλαδή;Εδώ μιλούμε για πλήρη εμπαιγμό! Αυτοί που έγιναν κυβέρνηση χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τα μαγκάλια, για τα άτυχα παιδιά που πέθαναν από αναθυμιάσεις στην Λάρισα την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά,είναι αυτοί που πετσόκοψαν το επίδομα θέρμανσης, το μείωσαν στο εν τέταρτο. Η δήθεν ανάλγητη δική μας κυβέρνηση έδινε 210 εκατομμύρια ευρώ επίδομα θέρμανσης και αυτοί το μείωσαν στα 60 εκατομμύρια. Εμείς είχαμε διευρύνει τη βάση των δικαιούχων, είχαμε μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου και τότε το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν κάτω από το 1 ευρώ, στα 90 λεπτά, και σήμερα είναι αρκετά επάνω από το ευρώ,ξεκίνησε με 1,20. Και βεβαίως τότε δόθηκε εγκαίρως η προκαταβολή. Αυτό που συμβαίνει σήμερα αν δεν είναι πραγματικά εμπαιγμός, τι άλλο μπορεί να είναι;».

Κατήργησαν το “αγροτικό πετρέλαιο”

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι«ακόμη μεγαλύτερος ο εμπαιγμός προς τους αγρότες με το λεγόμενο«αγροτικό πετρέλαιο», την επιστροφή που δίναμε του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίουργια αγροτική χρήση. Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα να είναι στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου του συνδικαλιστή του Βάγγουστο Κάστρο της Βοιωτίας τον χειμώνα του 2013 και να ωρύεται ότι έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής γιατί μειώναμε κατά 30 εκατομμύρια το “αγροτικό πετρέλαιο” την επιστροφή που δίναμε στους αγρότες από 160 το πηγαίναμε στα 130. Και ήλθαν αυτοί και το κατήργησαν πλήρως, και δεν ανοίγει μύτη! Θυμούμαι, λοιπόν, τότε με τις κινητοποιήσεις των αγροτών βρήκαμε σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, τον κ. Στουρνάρα και τον κ.Σταϊκούρα,τα υπόλοιπα 30 από τα αδιάθετα που είχαμε για τοεπίδομα θέρμανσης -γιατί δίναμε 210 εκατομμύρια και δεν είχα ναπορροφηθεί-και τα δώσαμε εν τέλει στους αγρότες. Κι αυτοί, λοιπόν, που κόπτονταν, που φώναζαν ότι αυτά ήταν “ψίχουλα” και ότι εμπαίζουμε, ότι έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής, κατήργησαν πλήρως το αγροτικό πετρέλαιο! Δεν υπάρχει πια επιστροφή».

“Βαφτίσια” φέτας…

Τέλος ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι«έχει καταρρεύσει η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Όσο ήμουν στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης με την κυβέρνηση Σαμαρά, η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος για τον παραγωγό δεν είχε πέσει κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο. Σήμερα ακούω για 0,80-0,75. Οι παραγωγοί οι ίδιοι καταγγέλλουν ελληνοποιήσεις, “βαφτίσια”εισαγόμενου γάλακτος και φέτας. Η φέτα είναι η ναυαρχίδα των ΠΟΠ,τωνΠροϊόντων Ονομασίας Προέλευσης που εξάγουμε και κινδυνεύμε αυτά τα τερτίπια.Επιτέλους, ο ελεγκτικός μηχανισμός, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ας κινητοποιηθούν. Πραγματικά κτυπάω καμπανάκι κινδύνου».