Ομιλία Νίκου Παπαδόπουλου στη βουλή για τον προϋπολογισμό


Tags |

Σε απολογισμό των πεπραγμένων της Κυβέρνησης που αφορούν στον αγροτικό κόσμο αλλά και σε κριτική στην ΝΔ σχετικά με την έλλειψη  στοιχειοθετημένων προτάσεων, επικεντρώθηκε στην ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ.Νίκος Παπαδόπουλος.

Ολόκληρη η ομιλία του:

«Όλοι μιλάτε για φορο επιδρομές. Εγώ δεν έχω ακούσει μια συγκεκριμένη πρόταση από την Αντιπολίτευση, απ’ όλη την Αντιπολίτευση. Θα αναφέρω τα μέτρα, τα οποία έχετε εξαγγείλει μέχρι τώρα και ειδικά η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σταϊκούρας.

Λέτε ότι θα πάμε από το 22% στο 9% τον συντελεστή φορολογίας. Δεν μας λέτε πάνω σε ποιο ποσό.

Θα φορολογήσετε τις επιδοτήσεις; Θα φορολογήσετε τις εξισωτικές; Θα φορολογήσετε το πρασίνισμα; Τι θα φορολογήσετε; Πού είναι το 9%; Η πολιτική σας λοιπόν είναι να φορολογήσετε από το πρώτο ευρώ το αγροτικό εισόδημα. Αυτή είναι η δική σας πολιτική, συγκεκριμένη.

Μέχρι προχθές λέγατε: «Δεν συμφωνούμε με τον ΕΦΚΑ. Θα τον καταργήσουμε». Τώρα τι λέτε; «Δεν τον καταργούμε». Δεν λέτε κουβέντα. Χθες είπατε ότι ο συντελεστής θα πάει από το 20% στο 15% . Μα, εμείς κύριοι, το έχουμε στο 13,3%. Άρα, πού θα σταθεροποιηθείτε και θα μπορέσετε να μας πείτε συγκεκριμένα τι θα κάνετε;

Πριν από λίγες μέρες παρουσιάσατε ένα βιβλίο και ο κ. Σταϊκούρας εξήγγειλε:  «Μείωση του ΕΝΦΙΑ θα κάνει η Νέα Δημοκρατία». Την κάναμε, κύριε Σταϊκούρα. Θα έχουμε και άλλη  μείωση και το 2019 θα την ψηφίσετε ξανά.

Μιλάτε για τη φορολογία και για τον ΕΝΦΙΑ. Είπα προηγουμένως ότι σχεδόν το κάναμε πράξη. Έχουμε μείωση –λέτε- στο 13% για τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Τόσο καιρό δεν μας λέτε πώς έγινε και χρεώθηκαν αυτοί οι συνεταιρισμοί.

Πάλι από το ίδιο περιοδικό διαβάζω τι είπατε: «Χρειαζόμαστε σύγχρονες ομάδες παραγωγών. Η πλειονότητα των αγροτικών συνεταιρισμών έχει μπατιρίσει». Σοβαρά; Ποιος τους μπατίρισε; Άκουσα την φράση που είπατε, ότι «μπατίρισαν». Εσείς καταφέρατε μόνοι σας και μπατιρίσατε το κόμμα σας, τους συνεταιρισμούς δεν θα χρεοκοπούσατε;

Είπατε πολλά ψέματα, κύριε Σταϊκούρα, αλλά εν πάση περιπτώσει θα σταθώ πλέον σε αυτά που κάναμε εμείς. Δεν θα επιχειρηματολογήσω για το καθένα, γιατί είναι πάρα πολλά, παρά μόνο θα τα απαριθμήσω.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, λύσαμε χρόνια προβλήματα της αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας. Εξοφλήσαμε οικονομικές υποχρεώσεις παρελθόντων ετών. Μεριμνήσαμε για τα πιο αδύνατα αγροτικά στρώματα και ρυθμίσαμε επείγοντες εκκρεμότητες.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, υπάρχει πλέον μια αίσθηση δικαιοσύνης, διότι συνδέει το πραγματικό εισόδημα με την ασφαλιστική εισφορά. Διασφαλίσαμε τα εξής: Πενταετή μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών μέχρι το 2021, θέσπιση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ,  κλιμάκωση εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, καμία μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ, δυνατότητα οικογενειακού επιμερισμού εισφορών και συντάξεων -προσέξτε το-, μείωση κατά ένα τρίτον της επιβάρυνσης για τις ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο συνταξιοδότησης των αγροτών.

Φορολογικό: Θεσπίσαμε για πρώτη φορά το αφορολόγητο. Συμμετέχει ως αφορολόγητο εισόδημα μόνο η βασική ενίσχυση και διατηρεί αφορολόγητο -προσέξτε το και να απαντήσετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας- το πρασίνισμα και ενισχύσεις συνδεδεμένες μέχρι 12.000 ευρώ, αφορολόγητο στα αγροπεριβαλλοντικά και στην εξισωτική. Δεν υπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα το σύνολο των ενισχύσεων του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Να απαντήσετε και σε αυτό. Δεν επιβάλλεται φόρος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, όταν το τεκμαρτό εισόδημα είναι ίσο με το αφορολόγητο.

Επίσης, θεσπίσαμε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, εξωδικαστικό μηχανισμό αγροτών με ακατάσχετο όσων ενταχθούν,  μείωση σε δύο φάσεις του ΕΝΦΙΑ, των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από το 29% στο 25%, με ρυθμό 1% για κάθε χρόνο σε ορίζοντα τετραετίας και φόρους στα μερίσματα από το 15% στο 10% για τους αγρότες, οι οποίοι για το 2019 έχει οριστεί ότι θα καταβάλουν το 18% του φορολογητέου εισοδήματος. Επίσης, έγκυρη καταβολή ενισχύσεων χωρίς πρόστιμα και καταλογισμός. Ούτε έναν καταλογισμό τέσσερα χρόνια. Ούτε έναν! Κοιτάξτε το παρελθόν σας να δείτε πόσους καταλογισμούς είχατε.

Επιπλέον, υλοποιήαμε τα εξής: εισαγωγή εργόσημου, μείωση ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροεφόδια, αυστηροποίηση της έννοιας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, περισσότερο στοχευμένες δημόσιες πολιτικές προς όφελος των αγροτών και όχι αυτών που καρπώνονται τα κέρδη και τις παροχές και προορίζονται για τους αγρότες που μοχθούν καθημερινά. Θεσπίσαμε την κάρτα αγρότη διασφαλίζοντας τη ρευστότητα με χαμηλότοκη χρηματοδότηση.  Ψηφίσαμε  νόμο για τους συνεταιρισμούς, νόμο για το υπαίθριο εμπόριο, για τα νωπά και ευαλλοίωτα, για τις βοσκήσιμες γαίες , νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες με πρώτη στην Λάρισα.

Εκδόθηκε υπουργική απόφαση για την οικοτεχνία( βιομηχανική κάνναβη, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά).Διπλασιάσαμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στην κτηνοτροφία, θεσπίσαμε μείωση του ΦΠΑ 13% σε ειδικές κατηγορίες εισροών ιδίως στην ζωική παραγωγή, καταργήσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, προχωρήσαμε στην διεύρυνση της εξισωτικής και της συνδεδεμένης, στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, στην βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σε εξασφάλιση κονδυλίων 20 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση αγροτικών προϊόντων, σε ρύθμιση χρεών της ΔΕΗ και των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ,στη διευθέτηση κόκκινων αγροτικών δανείων,στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Επιπρόσθετα, ολοκληρώσαμε την σύνταξη του νέου χάρτη μειονεκτικών περιοχών, προχωρήσαμε σε εντατικοποίηση ελέγχων της αγοράς κρέατος και στην χορήγηση κρατικής ενίσχυσης «de minimis» σε αιγοπροβατοτρόφους, καπνοπαραγωγούς και ροδακινοπαραγωγούς. Εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση για τα μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος, υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης ακτινιδίων και για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραχώρησε ακίνητά του, σε νέους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δημιουργήσαμε  την Τράπεζα Γενετικού Υλικού, ετοιμάσαμε το έργο της ευφυούς γεωργίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων.

Καταρτίσαμε δασικούς χάρτες. Χωρίς αυτούς δεν γίνεται Κτηματολόγιο και οργάνωση της γης. Πραγματοποιήσαμε ενεργοποίηση μέτρων του ΠΑΑ – LEADER και της αλιείας  με στήριξη νέων αγροτών ως σαράντα ετών. Για πρώτη φορά όλοι οι νέοι αγρότες μπήκαν στο Υπομέτρο 6.1 των νέων γεωργών . Για πρώτη φορά δεκαπέντε χιλιάδες νέοι αγρότες μπήκαν στο επάγγελμα. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να εκδοθούν η πρόσκληση για το Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» και το Μέτρο 6.3  «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Επιπλέον, προκηρύξαμε το μέτρο της μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων, της σύστασης ομάδων παραγωγών, της πρόωρης συνταξιοδότησης, το υπομέτρο για επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το μέτρο της συμβουλευτικής υποστήριξης των παραγωγών από γεωπόνους και κτηνιάτρους, δημόσια και ιδιωτικά έργα στο πλαίσιο των τοπικών προγραμμάτων (LEADER).

Υλοποιήσαμε τη σύνταξη του θεσμικού πλαισίου για τα δασικά μέτρα και τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, την υλοποίηση επτά βασικών παραγωγικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛΘ) 2014-20,  την έγκριση 42 έργων μεταποίησης προϊόντων αλιείας και 148 έργων εκσυγχρονισμού αλιευτικών σκαφών, πρόσθετα διαχειριστικά μέτρα για την αλιεία της βινταζότρατας, την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για τη διαδικασία έκδοσης αδείας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός και πλησίον οικισμών και την ένταξη του συνόλου έργων Αγροτικής Οδοποιίας των περιφερειών.

Τι ετοιμάζουμε για το 2019;

Επιγραμματικά: Προετοιμασία του νόμου για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών, προετοιμασία του νομοσχεδίου για την αλιεία με διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων, προετοιμασία νομοθετικού πλαισίου με το οποίο θα δίνεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών κ.ά.

Όσον αφορά στην ΚΑΠ -ο Πρόεδρός μας προχθές έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της αύξησης των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για πρώτη φορά και είμαστε περήφανοι για αυτό. Θέλουμε να λύσουμε και το μεγάλο πρόβλημα της μείωσης του κόστους του πετρελαίου.

Προσπάθησα όσο πιο σύντομα να πω αυτά που κάναμε για τους Έλληνες αγρότες και λέμε: «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Να καταλάβουν οι αγρότες ποιος είναι με ποιον, ποιος είναι με τι. Είμαστε το πράσινο κόμμα και οι αγρότες θα στηρίξουν αυτήν την Κυβέρνησή και τον σύντροφο Τσίπρα.

Περιμένω να μου πείτε ποια είναι τα δικά σας φορολογικά κίνητρα για τους αγρότες από αυτό εδώ το Βήμα.»