Μ. Χαρακόπουλος: Περιβάλλον ασφάλειας για να αυξήσουμε τις γεννήσεις


Tags |

«Ας ελπίσουμε ότι, το πόρισμα στο οποίο καταλήξαμε θα τύχει της δέουσας προβολής και κυρίως, θα γίνει εφαρμοσμένη πολιτική. Θα αποτελέσει κατευθυντήρια γραμμή, όχι απλά για την επόμενη κυβέρνηση, αλλά για τις κυβερνήσεις που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη τελευταία συνεδρίαση της Διακομματικής, που ενέκρινε την Έκθεση που υποβλήθηκε στη συνέχεια στον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «όλοι βγήκαμε σοφότεροι από τις εργασίες αυτής της Επιτροπής. Υπήρξαν διαφορετικές αφετηρίες από τις οποίες ξεκινήσαμε και καταλήξαμε σε ένα πόρισμα το οποίο είναι ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής στον οποίο συμφωνούμε τα κόμματα που τον προσυπογράφουμε». Ευχαρίστησε τους φορείς «που κατέθεσαν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, ιδιαίτερα όσοι ζουν πιο έντονα τα προβλήματα και τις συνέπειες του δημογραφικού, που είναι ένα πολυπαραγοντικό και πολύπλευρο πρόβλημα, αλλά και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που εργάστηκαν αφιλοκερδώς».

Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «έγινε κατανοητό όλους αυτούς τους μήνες ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες που μπορούμε να μελετήσουμε, βεβαίως, αλλά, μαγικές λύσεις για βραχυχρόνια αποτελέσματα δεν υπάρχουν. Χρειάζεται επιμονή και μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων, προκειμένου να υπάρχει η ανάσχεση της δημογραφικής κάμψης που παρουσιάζεται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Το δημογραφικό πλήττει τον δυτικό κόσμο, αυτούς που ενστερνίζονται τις δυτικές αξίες, και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα».

Ο Θεσσαλός πολιτικός κατέληξε λέγοντας ότι «με την εμπειρία του ενάμιση χρόνου των εργασιών της Επιτροπής και την τριβή μου με το πρόβλημα, θα έλεγα ότι δυο λέξεις σκιαγραφούν την απάντηση στο πρόβλημα.  Ασφάλεια και αισιοδοξία. Ο πολίτης, για να κάνει οικογένεια, να κάνει το πρώτο ή το δεύτερο παιδί, θα πρέπει να νιώσει ασφάλεια, ότι έχει οικονομική και κοινωνική ασφάλεια, ότι σε ένα περιβάλλον ασφάλειας θα ζήσει, θα μεγαλώσει τα παιδιά του. Το δεύτερο, είναι η αισιοδοξία. Αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας και ότι αξίζει να κάνει κανείς οικογένεια σε αυτήν την πατρίδα».