Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλή για τον προϋπολογισμό


Tags |

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης,

η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει για την Κυβέρνησή σας. Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια στην εξουσία μιας ετερόκλητης λαϊκίστικης κυβέρνησης που κέρδισε τις εκλογές χρησιμοποιώντας το ψέμα, την παραπλάνηση και τον διχασμό. Τέσσερα χρόνια που αφήνουν πίσω τους σωρούς ερειπίων σε όλους σχεδόν τους τομείς της δημόσιας ζωής, που το πραγματικό τους μέγεθος θα αποκαλυφθεί μετά την απομάκρυνσή σας από την Κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για το τι επρόκειτο να συμβεί. Είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια και τους κουτσαβακισμούς των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου με τα αλήστου μνήμης «Goback, madamMerkel» κρυβόταν ένας καταστροφικός τυχοδιωκτισμός, μια ασυγχώρητη ανευθυνότητα και ανίατες ιδεοληψίες. Αποδείχθηκε ότι όχι μόνο είχαμε δίκιο, αλλά ότι η πραγματικότητα ήταν ακόμη χειρότερη. Και αυτή τη βιώσαμε και τη βιώνουμε έως σήμερα πραγματικά με οδυνηρό τρόπο: παρακολουθώντας την πατρίδα να βουλιάζει στη στασιμότητα, σε συνεχή αδιέξοδα με καταρρακωμένο διεθνές κύρος και πρωτίστως με έναν λαό που μοιάζει να έχει απωλέσει την ελπίδα του για το αύριο.

Σήμερα είναι πια εμφανές σε όλους ότι έχουμε να κάνουμε με μια Κυβέρνηση που παίζει τα ρέστα της σε έναν επικίνδυνο και παρωχημένο διχασμό, που υιοθετεί τακτικές Πολάκη για να χτυπήσει τους αντιπάλους της. Την ίδια, όμως, ώρα παράγει η ίδια σκάνδαλα που προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί, όπως αυτό με τον σερβιτόρο του Μαξίμου που διαβάζουμε ότι βρίσκεται κάτω από όποια πέτρα οικονομικών συναλλαγών και αν σηκώσει κανείς ή το ανήθικο πάρτι των ΜΚΟ με τα κονδύλια για το προσφυγικό.

Ωστόσο, η βαρύτερη κληρονομιά που αφήνετε λίγο πριν αποχαιρετίσετε την εξουσία είναι αυτή στα εθνικά ζητήματα, εκεί που ανοίξατε πληγές εγκλωβισμένοι από τις ιδεοληψίες σας, για να έχουμε σήμερα έναν κ. Ζάεφ να βγάζει γλώσσα στην Ελλάδα με βάση μια κατάπτυστη Συμφωνία, την οποία του προσφέρατε στο πιάτο με ταυτότητα, γλώσσα και ιστορία.

Και με έναν Ράμα να ισοπεδώνει τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου γιατί γνωρίζει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την Αθήνα. Και αντί να πάρετε τα σκληρά μαθήματά σας μας κουνάτε και το δάχτυλο. Την απάντηση, όμως, για τα έργα και τις ημέρες σας θα τη λάβετε σύντομα από τον ελληνικό λαό.

Σήμερα μας φέρνετε έναν Προϋπολογισμό ενταγμένο στο επικοινωνιακό μενού των μαγείρων του Μαξίμου για έξοδο από τα μνημόνια, μια έξοδος, ωστόσο, που ακόμη δεν συνεπάγεται και έξοδο στις αγορές. Μια έξοδος που συνοδεύεται από απαγορευτικό επιτόκιο δανεισμού. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι εξαιτίας της εξουσιολαγνείας σας η χώρα έχασε πολύτιμο χρόνο. Ενώ μπορούσε να ξεμπερδέψει με τα μνημόνια από το 2015, της φορτώσατε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και δεσμεύσεις που ουσιαστικά συνιστούν ένα οιονεί τέταρτο μνημόνιο, υποθηκεύοντας ακόμη και τις αρχαιότητες, τα όσια και τα ιερά του τόπου…

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Μα τι λες;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που ξέρετε πολύ καλά λέω, κύριε Σκουρολιάκο. Υποθηκεύσατε για εκατό χρόνια τις αρχαιότητες. Έχει προκληθεί πολλάκις η Κυβέρνησή σας και δεν δίνετε τη λίστα των αρχαιοτήτων που έχετε θέσει ως ενέχυρο στο Υπερταμείο για ενενήντα εννέα χρόνια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Εσείς κλώνος του Άδωνι; Επιτρέπεται; Έχεις άλλη εικόνα!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Απαξιείτε να απαντήσετε. Κρύβεστε. Δεν δίνετε στοιχεία.

Κύριε Σκουρολιάκο, η πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος πολίτης δεν έχει καμία σχέση με τον φανταστικό κόσμο που προβάλλετε. Γιατί έχετε ρίξει ένα ασήκωτο φορτίο φόρων στη μεσαία τάξη, στο κεφάλι των υγιών παραγωγικών δυνάμεων που δεν μπορούν να ανασάνουν. Είκοσι εννέα είναι οι επιπλέον φόροι, τα χαράτσια που επιβάλλατε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση των χωρών του ΟΟΣΑ. Κατέθεσε τη σχετική λίστα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Βεβαίως, η Κυβέρνησή σας είναι για το βιβλίο Γκίνες, καθώς δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο με Υπουργό που αγνοεί τι είναι ο ΦΠΑ. Μπορεί η κυρία Φωτίου να αγνοεί τι εστί ΦΠΑ, όμως όλο και περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους σας. Ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλουν στην εφορία πάνω από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι στην περίοδο της διακυβέρνησής σας. Την ίδια ώρα η ανταγωνιστικότητα της χώρας καταποντίστηκε, πέφτοντας σε τριτοκοσμικές κατηγορίες.

Το πιο σοκαριστικό είναι ο κυνισμός, με τον οποίο κυβερνάτε, εσείς που κάνατε πολιτική με τα μαγκάλια, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τα άτυχα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στη Λάρισα. Έχετε μειώσει στο ένα τέταρτο το επίδομα θέρμανσης. Από τα 210 εκατομμύρια που έδινε η ανάλγητη, όπως την χαρακτηρίζατε, κυβέρνηση Σαμαρά, εσείς, οι κοινωνικά ευαίσθητοι, περιορίσατε το επίδομα μόλις στα 60 εκατομμύρια. Αναρωτηθήκατε πώς βγάζουν τον χειμώνα, πώς τα βγάζουν πέρα στο Λιβάδι Ελασσώνος, αλλά και στα ορεινά του Ολύμπου και του Κισσάβου, όπου χρειάζεται να καίνε για θέρμανση από τον Οκτώβριο μέχρι το Πάσχα;

Με πρωτόγνωρη φοροαφαίμαξη, με στάση πληρωμών του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, με σχεδόν εξαφάνιση των δημοσίων επενδύσεων και παγώνοντας την καταβολή νέων συντάξεων καμαρώνετε ότι πετύχατε υπερπλεονάσματα. Κάποτε τα πολύ λιγότερα τα λέγατε «ματωμένα». Τα δικά σας άραγε πώς πρέπει να ονομάζονται; Και με αυτά τώρα μοιράζετε προεκλογικές επιταγές μιας χρήσης προς άγραν ψήφων.

Με περικοπές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που εσείς επιβάλατε προσπαθείτε να πείσετε τους κοψοχέρηδες του 2015 να σας ξαναψηφίσουν. Καταφεύγετε στη συνταγή των παχιών υποσχέσεων και του ψεύδους που σας έφερε στην εξουσία. Μόνο που πια κανείς δεν σας πιστεύει.

Αν κάτι θετικό προέκυψε από τη διακυβέρνησή σας, είναι ότι κατεδαφίστηκε το ηθικό προσωπείο που είχατε οικοδομήσει στο περιθώριο. Βγήκατε στο φως. Κυβερνήσατε. Αποκαλυφθήκατε. Όλα ήταν ένα πουκάμισο αδειανό. Και αυτό οι πολίτες θα σας το χρεώσουν πολύ ακριβά στις εκλογές που ελπίζω να προκηρύξετε σύντομα κάτω από το βάρος των αδιεξόδων και των αποτυχιών σας. Εξάλλου, είναι η μόνη υπηρεσία που μπορείτε πια να προσφέρετε στον ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/7agCbIFPh0o