Επανακατάθεση ερώτησης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Tags |

Επανέρχεται στο ζήτημα μη πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 2018 σε πολλούς παραγωγούς του Ν. Λάρισας, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας,επανακαταθέτοντας σχετική ερώτηση.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει τα προβλήματα, που έχουν παρουσιαστεί με την πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης και οφείλονται στη διαδικασία κύρωσης και κατάρτισης των Δασικών Χαρτών.

Τονίζει, ακόμη, ότι υπονομεύεται η καταβολή ενισχύσεων αναπτυξιακών προγραμμάτων, τόσο αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και μελλοντικών (Βιολογικά, Απονιτροποίηση, Συνδεδεμένη, Προγράμματα Νέων Αγροτών) και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό   να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες,  ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί πουέχουν εκκρεμότητες λόγω της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών και να διασφαλιστεί η πληρωμή των υπόλοιπων Μέτρων του Π.Α.Α..

Αναλυτικά η επανακατεθείσαερώτηση του κ. Κέλλα:

Τον προηγούμενο μήνα πιστώθηκε στους λογαριασμούς των αγροτών το 70% της Βασικής Ενίσχυσης του 2018.

Ανάστατοι, όμως, είναι παραγωγοί του Ν. Λάρισας, στους λογαριασμούς των οποίων δεν πιστώθηκε η προκαταβολήτης Βασικής Ενίσχυσης, κυρίως λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, διαδικασίας που ξεκίνησε στην περιοχή μας από τον Μάρτιο του 2017 με αεροφωτογραφίες του 1945.

Έως τον Αύγουστο του 2017 πραγματοποιήθηκαν οι ενστάσεις των ενδιαφερομένων, λόγω μεταβολών που αφορούσαν ζητήματα αναδασμών από το 1950 και μετά, αναγνωρίσεις με διοικητικές πράξεις εκτάσεων ως ιδιωτικές και καλλιεργήσιμες με βάσει τον Νόμο 998/1979 και ζητήματα χρησικτησίας για ιδιοκτησίες που αποκτήθηκαν το διάστημα 1885 – 1915 σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Θέμα υπάρχει, ακόμη, με τις περιπτώσεις αγροτών, που προσέφυγαν στο ΣτΕ και δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Επειδή η Βασική Ενίσχυση αποτελεί για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ένα από τα σημαντικότερα βοηθήματα και η απώλειά της λειτουργεί καταδικαστικά για αυτούς.

Επειδή εκκρεμεί η πληρωμή ενισχύσεων προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη (Βιολογικά, Απονιτροποίηση, Συνδεδεμένη, προγράμματα Νέων Αγροτών) και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί, που έχουν εκκρεμότητες από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και να μην “τιμωρηθούν” πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενστάσεων και αντιρρήσεων;

 

  1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;