- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Σχολή γονέων στον Άγιο Αχίλλιο

Δεύτερη συνάντηση στη Σχολή γονέων της ενορίας Αγίου Αχιλλίου, «Διάλογος με τους συζύγους και τους γονείς», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού.

Ο π.Ραφαήλ ανέπτυξε το θέμα «ένας ασκητής μιλά για την οικογένεια:ο όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης», με την ευκαιρία της ημέρας της μνήμης του Αγίου. Ο άγιος γέροντας, με κριτήριο ότι ο Χριστός είναι η πηγή της ζωής, της χαράς και του αληθινού φωτός, ότι ο Χριστός είναι το παν, συμβούλευε πολλά ζευγάρια που τον επισκέπτονταν και τον παρακαλούσαν, είτε να τους ευλογήσει στο ξεκίνημά τους, είτε να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν προβλήματα που προέκυπταν στις οικογένειές τους. Ο όσιος Πορφύριος, για τη συγκρότηση ενός επιτυχημένου γάμου και μιας ευλογημένης οικογένειας, έδινε μεγάλη σημασία στην πνευματική πρόοδο ενός εκάστου των συζύγων. Όταν ο άνθρωπος αγωνίζεται να διορθώσει τα σφάλματά του και να ταπεινώνει τον εγωισμό του, τότε βοηθάει στην επίτευξη του σκοπού του. Ο ομιλητής έκανε αναφορά στη διδασκαλία και τις νουθεσίες του γέροντα, ο οποίος στην ανατροφή των τέκνων, έδινε έμφαση στον αγώνα των γονέων για την  κατάκτηση της αγιότητας, στο καθημερινό βίωμα όλων των συμβουλών προς τα παιδιά τους και στη δύναμη της προσευχής. Αναφέρθηκε, επίσης, σε αληθινές ιστορίες από την ανεξάντλητη εμπειρία του οσίου, που φανερώνουν ότι, όταν υπάρχει η εν Χριστώ αγάπη, η ταπείνωση και η εμπιστοσύνη στη Θεία Χάρη, τότε γίνονται θαύματα στην κυριολεξία, ενώ τόνισε την αντίθεση του γέροντα τόσο για την υπερπροστασία, όσο και για τους συνεχείς και χωρίς διάκριση επαίνους των γονέων προς τα παιδιά τους. Και έκλεισε με τα εξής λόγια του Αγίου Πορφυρίου: «Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να ζουν ταπεινά και απλά και να μη ζητούν τον έπαινο και το “μπράβο”. Να τα μάθουμε ότι υπάρχει η ταπείνωση που είναι η υγεία της ζωής. Η νοοτροπία της σημερινής κοινωνίας κάνει κακό στα παιδιά. Έχει άλλη ψυχολογία, άλλη παιδαγωγική, που απευθύνονται σε παιδιά αθέων και οδηγούν στην ασυδοσία.»

Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις που οδήγησαν σ’έναν όμορφο και εποικοδομητικό διάλογο. Όλοι οι παρευρισκόμενοι έλαβαν από ένα προσευχητάριο.

Επόμενη συνάντηση, με τη βοήθεια του Θεού, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, στις 7.30 μ.μ.