Προσπάθεια αποπροσανατολισμού των κτηνοτρόφων


Tags |

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες γίνεται εκτεταμένη προσπάθεια από διάφορα φερέφωνα της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κατηγορηθεί η Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι η πρόταση να δοθείdeminimisλόγω μείωσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος στους ορεινούς και μειονεκτικούς κτηνοτρόφουςήταν της Ομοσπονδίας και μάλιστα χρησιμοποιούν και δηλώσεις σε προσωπικό επίπεδο της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Τελιγιορίδου Ολυμπία. Καλούμε την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Τελιγιορίδου Ολυμπία να πάρει δημόσια θέση στο συγκεκριμένο θέμα καταθέτοντας τα παρακάτω στοιχεία :

  • Στην επιστολή που είχαμε στείλει στον πρωθυπουργό στις 25-04-2018 ανάμεσα στα άλλα αιτήματα υπήρχε και το αίτημα να δοθεί deminimisλόγω μείωσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος σε όλους τους κτηνοτρόφους χωρίς κανένα διαχωρισμό.
  • Στην γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας που έγινε στις 30-10-2018 υπήρξε ομόφωνα απόφαση να δοθεί deminimisλόγω μείωσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος σε όλους τους κτηνοτρόφους και κανένας δεν βγήκε δημόσια να το αμφισβητήσει.
  • Στην συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 23-10-2018 η θέση των τεσσάρων εκπροσώπων της Ομοσπονδίας ήταν ξεκάθαρη να δοθεί deminimis λόγω μείωσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος σε όλους τους κτηνοτρόφους καθώς όλοι οι συνάδελφοι έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά.
  • Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την συνάντηση στις 23-10-2018 αναφέρεται η βούληση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για την πληρωμή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στις εκμεταλλεύσεις ορεινής, μειονεκτικής και νησιωτικής ποιμενικής κτηνοτροφίαςκάτι το οποίο εξέφρασε στην συνάντηση και ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης στους παριστάμενους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων όλης της χώρας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή να δοθεί deminimisλόγω μείωσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος στις εκμεταλλεύσεις ορεινής, μειονεκτικής και νησιωτικής ποιμενικής κτηνοτροφίας είναι του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ρίξουν την ευθύνη στην Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Έχουμε στείλει τα τελευταία τρία χρόνια τέσσερις επιστολές (26-02-2016, 08-04-2016, 23-01-2017 & 25-04-2018) στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση όπου όχι μόνο δεν μας δέχθηκε αλλά δεν έκανε τον κόπο ούτε να απαντήσει ως όφειλε. Να θυμίσουμε λοιπόν στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια:

  • Η ανυπαρξία ελέγχων στον χώρο του αιγοπρόβειου γάλακτος και η ανικανότητα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν συρρικνώσει τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 20% έως 30% με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να βρίσκονται σε απόγνωση και να πωλούν ή και να σφάζουν χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη την χώρα. Εμείς από την πλευρά μας σας είχαμε προειδοποιήσει εδώ και δύο χρόνια με πολλές επιστολές και ο προηγούμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου μας διαβεβαίωνε ότι έλεγχοι γίνονται και όλα είναι καλά. Η διάψευση του ήρθε από τον ίδιο τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ όπου ξαφνικά τον Ιούλιο του 2018 ανακάλυψε 24 επιχειρήσεις στον χώρο του γάλακτος που ακόμα και ο ίδιος ο οργανισμός δεν ξέρει τι γάλα ήρθε στην χώρα και τι παρασκευάστηκε με αυτό το γάλα. Δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά τέτοια μεγάλη και συνεχιζόμενη μείωση στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος και οι υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι η ίδια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που προσπαθεί μέσω του deminimis να διχάσει τους κτηνοτρόφους και να νίψει τας χείρας του.
  • Έχετε αυξήσει κατακόρυφα τους φορολογικούς συντελεστές με αποτέλεσμα πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι να χρωστούν στην εφορία και να τους έχουν κατασχεθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Μάλιστα είστε αυτοί που πρώτοι φορολογήσατε την ενιαία ενίσχυση και από το 2019 θα πέσει και άλλο το αφορολόγητο των κτηνοτρόφων στα επίπεδα των 5.500 €.
  • Έχετε αυξήσει κατακόρυφα τις ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι όπου στο σύνολό τους είναι οι μόνοι που δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους καθώς κόβουν τιμολόγια τόσο για το γάλα όσο και για το κρέας να πληρώνουν μεγάλα και δυσβάσταχτα ποσά χωρίς να έχουν παραπάνω απολαβές όταν βγουν στην σύνταξη.
  • Προσπαθήσατε με τους χάρτες των μειονεκτικών περιοχών και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους να πετάξετε έξω την Θεσσαλία και μετά από την έντονη αντίδρασή μας το πήρατε πίσω.
  • Εδώ και δύο χρόνια δεν αφήνετε την δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης Φέτας η οποία θα μπορούσε να αναλάβει δράση για την προστασία του προϊόντος. Ποιά συμφέροντα εξυπηρετείται;
  • Έχετε ψηφίσει εδώ και έναν χρόνο το νομοσχέδιο για την αναγραφή στις αποδείξεις των κρεοπωλείων την χώρα προέλευσης του κρέατος και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμαμε αποτέλεσμα οι τιμές στα αμνοερίφια όλο και να μειώνονται. Γιατί δεν εφαρμόζετε ο νόμος;
  • Έχετε ψηφίσει εδώ και τρία χρόνια το νομοσχέδιο για να γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής και μάλιστα με τελική ημερομηνία την 31-01-2019. Δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη και γενικά βλέπουμε να ψηφίζετε νόμους χωρίς να τους εφαρμόζεται μόνο για εξαγγελίες και λόγους.
  • Δεν έχετε πληρώσει ακόμα τους κτηνοτρόφους της Λάρισας που επλήγησαν από τον καταρροικό πυρετό και με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταστράφηκαν τα δείγματα.
  • Εδώ και ένα χρόνο έχετε υποσχεθεί στους κτηνοτρόφους την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης 2013-2014 και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Τα τελευταία  τέσσερα χρόνια ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και κινδυνεύει με αφανισμό και το μόνο που ξέρετε να κάνετεστην κυβέρνηση είναι την ανικανότητάσας να την φορτώνετε αλλού. Σας είχαμε ενημερώσει και προειδοποιήσει για τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σφύριζε αδιάφορα και τόνιζε σε όλους ότι όλα βαίνουν καλώς. Σήμερα που καταστρέφεται ένας ολόκληρος παραγωγικός κλάδος, η κτηνοτροφία, προσπαθείτε με φερέφωνα και ημίμετρα να σώσετε ότι μπορείτε. Εδώ και τρία χρόνια ζητούσαμε συνάντηση  με τον Πρωθυπουργό για την καταστροφή της κτηνοτροφίας χωρίς απάντηση και σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με κτηνοτρόφους στα Καλάβρυτα. Μήπως πάμε σε εκλογές και ξαφνικά υπάρχει ενδιαφέρον από τον Πρωθυπουργό για τους κτηνοτρόφους;

Υ.Γ. Καλούμε την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου όποτε αυτήν θέλει σε τετ α τετ συνάντηση μαζί της για να λάμψει η αλήθεια καθώς επίσης ζητάμε να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα και οι υπόλοιποι φορείς των κτηνοτρόφων που παρευρίσκονταν στην συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 23-10-2018.

 

 

Της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας