Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί 4 Δομές Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας


Tags |

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά στην επέκταση της λειτουργίας των τεσσάρων δομών Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας που εδρεύουν στη Θεσσαλία, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υλοποίηση του έργου. Ο πρόσθετος προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στα 900.000  ευρώ.

Οι δομές αυτές είναι :

  • «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο στην Θεσσαλία / Δήμος Τρικκαίων», με Δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας τον Δήμο Τρικκαίων
  • «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε περιφερειακό επίπεδο / Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας», με Δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)
  • Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Βόλου», με δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας τον Δήμο Βόλου,
  • «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Λαρισαίων», με Δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας τον Δήμο Λαρισαίων.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής:

«Με προσανατολισμό και στρατηγική, δίνουμε λύσεις επεκτείνοντας τη λειτουργία των δομών υποστήριξης των Γυναικών Θυμάτων Βίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τέτοια κοινωνικά φαινόμενα που αμαυρώνουν  το σύγχρονο πολιτισμό.

Με συνεργασίες και συνέργειες ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Άλλωστε έχουμε αποδείξει, όπως, και με το «Εργαστήρι Ζωής» του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας με το οποίο διακριθήκαμε πανευρωπαϊκά λαμβάνοντας το Βραβείο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης POMPIDOU 2018, ότι συνεργαζόμαστε προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η αυτοδιοίκηση, εκτός από τη διαχείριση της δύσκολης πραγματικότητας, έχει χρέος να δείξει το δρόμο της δημιουργίας και της ελπίδας, στηρίζοντας μέσα από τη δράση μας όλους όσους νιώθουν, τώρα, περισσότερο ευάλωτοι.

Είναι χρέος της αυτοδιοίκησης να καινοτομεί και να ενισχύει παρόμοιες προσπάθειες».

Στόχος των Συμβουλευτικών Κέντρων είναι η παροχή υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας, η υλοποίηση δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης κρίσιμης σημασίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών, καθώς και η υποστήριξη των γυναικών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Η αρωγή πραγματοποιείται με Δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης, προώθησης στην απασχόληση, δικτύωσης  καθώς και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Οι Ξενώνες Φιλοξενίας στοχεύουν στην παροχή φιλοξενίας, ασφάλειας, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης στις γυναίκες – θύματα βίας και στα παιδιά τους, στη διευκόλυνση ένταξής τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται, καθώς και στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε νομική συμβουλευτική με παραπομπή τους στα Συμβουλευτικά Κέντρα.

Ωφελούμενες από την παρέμβαση είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή / και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.). Στην περίπτωση των Ξενώνων Φιλοξενίας ωφελούμενοι είναι και τα παιδιά των γυναικών θυμάτων βίας, ενώ σημειώνεται ότι δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών.