Στον Τύρναβο το 6ο Γλωσσολογικό Συνέδριο Τζαρτζάνεια 2018


Tags |

Το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στον Τύρναβο (γενέτειρα του Αχιλλέα Τζάρτζανου) το Γλωσσολογικό Συνέδριο «Τζαρτζάνεια 2018», το οποίο συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Λάρισας, την Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου και τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα «Τζαρτζάνεια» είναι μια συνάντηση γλωσσολογικού προσανατολισμού, η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2006, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πέντε συνέδρια στα οποία συμμετείχαν ομιλητές μετά από πρόσκληση (2006, 2008, 2010) ή μετά από διαδικασία κρίσης των περιλήψεων (2012, 2015).

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι: «Πολυγραμματισμοί στην εκπαίδευση: από τη θεωρία στην πράξη».

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι, αποτίοντας φόρο τιμής στον Αχιλλέα Τζάρτζανο, να φέρουν σε επαφή ενδιαφερόμενα μέλη της ερευνητικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας δημιουργώντας συνθήκες για γόνιμο επιστημονικό διάλογο, ώστε να συζητηθούν διαστάσεις των πολυγραμματισμών και μάλιστα στην σχολική πράξη όπως αυτή αρδεύεται από την επιστημονική θεωρία.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης τόνισαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «23 και 24 Νοεμβρίου στο Τύρναβο στη γενέτειρα του Αχιλλέα Τζαρτζάνου θα πραγματοποιηθεί το 6ο Γλωσσολογικό Συνέδριο «Τζαρτζάνεια 2018». Ένα συνέδριο που έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στο πανελλήνιο. Άλλωστε γνωστός είναι και ο Τζάρτζανος καθώς όλη μεγαλώσαμε με τη γραμματική του.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πενήντα και πλέον εισηγητές που θα συμμετέχουν στο φετινό συνέδριο. Καθώς μέσα από τις εισηγήσεις τους από τη θεωρία περνάμε στην πράξη.

Να ευχαριστήσω ακόμη το Δήμαρχο Τυρνάβου Π. Σαρχώση που συνδιοργανώνουμε ένα μεγάλο επιστημονικό συνέδριο  που το έχει ανάγκη και η κοινωνία και η επιστήμη. Να ευχαριστήσω το Σύλλογο Φιλολόγων Λάρισας για τη μεγάλη συμβολή καθώς αν δεν υπήρχαν δεν θα υπήρχε αυτή η μεγάλη επιτυχία του συνεδρίου.

Αποτελεί ένα σημαντικό συνέδριο, καθώς η γλώσσα μας είναι η εθνότητά μας».

Παναγιώτης Σαρχώσης, Δήμαρχος Τυρνάβου: «Είναι ένα γλωσσολογικό συνέδριο το οποίο έχει τη μοναδικότητα ότι διοργανώνεται από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής καθώς συμμετέχουν γλωσσολογικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια από όλη τη χώρα.

Θα έχουμε μια επιτυχή εξέλιξη του συνεδρίου αυτού προς όφελος της γλώσσας μας την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε και να προάγουμε».

Κωνσταντίνος Κολιός, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Τυρνάβου: «Είναι το μοναδικό που διοργανώνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό το γλωσσολογικό συνέδριο έχει πάρει τα τελευταία χρόνια μια στροφή προς την εφαρμοσμένη εκπαίδευση. Αυτό τόνωσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και παράλληλα έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι ένα συνέδριο εφαρμοσμένης γλωσσολογίας. Είναι ένα δωρεάν συνέδριο που απευθύνεται στον εκπαιδευτικό κόσμο καθώς από τη θεωρία περνά στην πράξη».

Τάσος Μάτος, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λάρισας: «Τα Τζαρτζάνεια 2018 απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν γλώσσα από την προσχολική και μέχρι  τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το ενδιαφέρον του εδράζεται στο γεγονός ότι ασχολούνται με το θέμα των πολυγραμματισμών, ένα ζήτημα αιχμής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ελπίζουμε ότι θα το συζητήσουμε επαρκώς τόσο σε επιστημονικό όσο και σε απλό επίπεδο προκειμένου οι εκπαιδευτικοί μετά το πέρας των συνεδρίων να έχουν καινούργιες ιδέες για το πώς θα διδάξουν το εκπαιδευτικό μάθημα. Είναι μια διοργάνωση που βάζει το Τύρναβο και τη Λάρισα στο γλωσσολογικό χάρτη της χώρας καθώς έρχονται εκπαιδευτικοί και επιστήμονες από όλη την Ελλάδα για να συζητήσουν το ζήτημα των πολυγραμματισμών».