Μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρηγμάτων στο Δ. Κιλελέρ


Tags |

Ύστερα από αίτημα που κατέθεσε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Κιλελέρ, ο Γενικός Γραμματέας ΠΠ Ιωάννης Ταφύλης, με έγγραφό του προς το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ζητά  από αυτό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες πραγματοποίησης τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεγασίας μεταξύ ΙΓΜΕ και ΓΓΠΠ.

Στο αίτημα του Δήμου Κιλελέρ αναφέρονταν  ότι « στις τοπικές κοινότητες Χάλκης ΠλατυκάμπουΜελίας Νίκης και Μέλισσας του Δήμου Κιλελέρ καταγράφονται  εμφανείς και μετρήσιμες ενδείξεις των φαινομένων των καθιζήσεων και ρηγματώσεων ακόμη και μέσα στους οικισμούς (κύρια Χάλκη, Μέλισσα, Λοφίσκος και Νίκη), καθιστώντας πολλές οικίες ακατάλληλες ή επισφαλείς ενώ καθίσταται απαγορευτική η ανέγερση νέων σε ολόκληρα τμήματα οικισμών (π.χ Νίκη). Επιπλέον, τα ρήγματα επί σειρά ετών έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλες βλάβες στο νομαρχιακό, ενδοδημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών, λόγω των εκτεταμένων καθιζήσεων, οι οποίες έχουν καταστήσει απροσπέλαστους αρκετούς δρόμους και άλλους εξαιρετικά επικίνδυνους στη χρήση τους. Έχοντας υπόψη τα δυσχερή και συνεχώς επιδεινούμενα δεδομένα των ρηγματώσεων, ο Δήμος Κιλελέρ προτείνει την άμεση ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) προκειμένου να εξεταστεί το φαινόμενο και να εκπονηθεί σχέδιο δράσης στην κατεύθυνση την αποτελεσματική και ταχύτερη επίλυσή του. Το σχέδιο δράσης θα πρέπει ασφαλώς να περιλαμβάνει την αποκατάσταση των κατοικιών και υποδομών στους πληγέντες οικισμούς, την βελτίωση του οδικού δικτύου (δημοτικού και επαρχιακού) διασφαλίζοντας τους κατοίκους, αλλά και πρόσβαση και την ασφαλή διακίνηση προσώπων και αγαθών. Αυτό συνεπακόλουθα θα συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην αναστροφή της ερημοποίησης και εγκατάλειψης της υπαίθρου».

Το αίτημα τηςενεργοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας είχε τη δυνατότητα να το υποστηρίξει ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλοςσε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Γενικό γραμματέα ΠΠ παρουσία του Διευθυντή Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Φοίβου Θεοδώρου.

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και δήλωσε ότι εντός των προσεχών ημερών κλιμάκιο του ΙΓΜΕ με επικεφαλής τον Νικόλαο Νικολάου, Διευθυντή Τεχνικής Γεωλογίας θα επισκεφθεί την περιοχή με στόχο την αναγνώριση και διερεύνηση του φαινομένου προτείνοντας μέτρα αντιμετώπισης με βάση την εμπειρία προηγούμενων μελετών στην περιοχή.