- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης σε ημερίδα για τους ΟΤΑ

Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Ντίτορας, μετέβη στην Αθήνα την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθεί στην ημερίδα« Ίδρυση και Λειτουργία Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».

Τα θέματα ήταν η ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου ως στρατηγική προτεραιότητα, ο εσωτερικός έλεγχος και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο ρόλος του εσωτερικού ελέγχου στο δημόσιο τομέα-η Ευρωπαϊκή προοπτική, η συνεισφορά του εσωτερικού ελέγχου στη λειτουργία των ΟΤΑ & ΑΔ, τα οφέλη για το φορέα από την εφαρμογή εσωτερικών ελέγχων και τα εργαλεία υποστήριξης για τη σύσταση και λειτουργία Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου.

Στην ημερίδα τονίστηκε η επιβεβλημένη ανάγκη ίδρυσης Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου, αφού αφενός προλαμβάνει και μειώνει τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς, αφετέρου ενισχύει την αποτελεσματικότητα και προστατεύει το κύρος των υπηρεσιών. Συνεπεία αυτών είναι η ίδρυση των ανωτέρω μονάδων σε όλους τους  Ο.Τ.Α., δεδομένου ότι έως τώρα  ελάχιστοι Δήμοι και Περιφέρεις έχουν, ενώ στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις υπάρχουν ήδη αυτοτελή τμήματα εσωτερικού ελέγχου.

Ο κ. Ντίτορας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γρηγόρη Θεοδωράκη, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Ιωάννη Σγουρό.

Στη συνέχεια ο Συντονιστής παραβρέθηκε στο διήμερο πολυσυνέδριο Capital & Vision 2018 «Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο. Πρώτα βήματα στις ελληνικές αγορές», τα θέματα του οποίου ήταν τα εξής: οι τράπεζες ως «αιμοδότης» της ελληνικής οικονομίας,η μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικού χαρακτήρα,ο ανασχεδιασμός της ελληνικής ενεργειακής  αγοράς ενόψει 2020,η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειαςσε μια νέαεποχή,καινοτομία-τεχνολογία-internetofthings,δημιουργώντας ένα βιώσιμοοικοσύστημα για τις startups.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκεη αναγκαιότητα ανάπτυξης μια σύνθετης στρατηγικής προκειμένου η χώρα να είναι ανταγωνιστική μετά την έξοδό της από τα προγράμματα στήριξης, ενώ η διαφοροποίηση των πηγών, πρώτον και δεύτερον, η ενοποίηση των αγορών ενέργειας θεωρήθηκαν ως οι δυο μεγάλες προκλήσεις της χώρας.

Ομιλητές του συνεδρίου αποτέλεσαν μεταξύ άλλων οΥπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γιώργος Σταθάκης και ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ.Αθανάσιος Κελέμης με τους οποίους ο Συντονιστής είχε σύντομες συνομιλίες.

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου ο Συντονιστής μαζί και με τους υπόλοιπους έξι συντονιστές μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματεα κ. Μιλτιάδη Κλάπα, είχε συνάντηση στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να συζητήσουν θέματαπου αφορούν την εν γένει λειτουργίατων Υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και ιδίως την ενημέρωση και συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα ζητήματα των υποδομών του προσωπικού και της στελέχωσης των υπηρεσιών αλλοδαπών και μετανάστευσης καθώς και την ενημέρωση για την απορροφητικότητα της χρηματοδότησης που λαμβάνεταιμέσω των εσόδων που εισπράττονται από τα παράβολα στο πλαίσιο των διατάξεων του ν.4018/2011 με γνώμονα την κάλυψη πρωτίστως των αναγκών των υπηρεσιών αλλοδαπών και μετανάστευσης.