Υπόμνημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας προς την Υπουργό Εργασίας


Tags |

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος σας ενημερώνει για το Υπόμνημα το οποίο απέστειλε στην κα. Έφη Αχτσιόγλου, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ασφάλιση των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιρειών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πιο συγκεκριμένα οι επισημάνσεις όπως διατυπώθηκαν από τον ΣΒΘΚΕ έχουν ως εξής:

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ΄ αριθμ. 4/2.2.2017 εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ανωνύμων Εταιριών, για τις αμοιβές που λαμβάνουν, είτε στα πλαίσια της παροχής εξαρτημένης εργασίας, είτε με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ασφαλίζονται στον Ενιαίο Φορέα.

Ωστόσο, η παράγραφος 7 της ανωτέρω αναφερόμενης εγκυκλίου, ορίζει, μεταξύ των άλλων, ότι για τις αμοιβές που λαμβάνουν για την ιδιότητα του μέλους ΔΣ, οι οποίες δεν σχετίζονται με σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας, στο πεδίο «Ημέρες Ασφάλισης», δεν γίνεται καταχώριση των ημερών ασφάλισης των συγκεκριμένων μελών, ενώ ο υπολογισμός των ημερών ασφάλισης θα προκύπτει μετά από έλεγχο του αρμόδιου Υποκαταστήματος της έδρας του εργοδότη.

Η ίδια παράγραφος αναφέρει ρητά επίσης ότι ως ημέρες ασφάλισης θα λογίζονται οι πραγματικές ημέρες απασχόλησης – συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως αυτές προκύπτουν από τα πρακτικά ή τα σχετικά παραστατικά που πρέπει να προσκομίζονται στο αρμόδιο για τον έλεγχο Υποκατάστημα. Παράλληλα διευκρινίζεται στην εγκύκλιο ότι αμοιβή ή έναντι αμοιβής και ημέρες ασφάλισης αναφέρονται στο μήνα απασχόλησης-συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Επί του θέματος επισημαίνεται ότι αποτελεί παραδοξότητα Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ανώνυμης Εταιρίας, όπως για παράδειγμα είναι ένας Διευθύνων Σύμβουλος, να ασφαλίζεται για μόνο μία ημέρα το μήνα, αυτή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, να καλείται να καταβάλλει υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς ως βάση υπολογισμού αυτών των εισφορών ορίζονται οι πάσης φύσεως αποδοχές, και με ανώτατο όριο υπολογισμού των εισφορών, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών που ανέρχεται στο ποσό των 5.860,80 €.

Υπογραμμίζεται μάλιστα, ότι τα άτομα αυτά, με τις συγκεκριμένες ιδιότητες, βρίσκονταν και εκτός υγειονομικής κάλυψης, καθώς μόλις τον Φεβρουάριο 2018, με το υπ΄ αριθμ. 287025/2018 έγγραφο του ο ΕΦΚΑ, ενημέρωσε για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ασφαλισμένους του Φορέα, με ενιαίες προϋποθέσεις, αποκαθιστώντας ένα ακόμη ζήτημα που είχε προκύψει και αφορούσε στην παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων του, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υγειονομική τους περίθαλψη, η οποία είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Για το λόγο αυτό ο Σύνδεσμος προτείνει την επανεξέταση του θέματος και την αναγνώριση 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα, για τα Εκτελεστικά Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ανωνύμων Εταιριών, τα οποία, λόγω των αμοιβών τους, καταβάλλουν υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες, μάλιστα, στερούνται ανταποδοτικότητας.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι η υιοθέτηση μιας παρόμοιας ρύθμισης, θα αποκαταστήσει την παραδοξότητα, την άδικη και άνιση μεταχείριση την οποία υφίστανται τα Εκτελεστικά Μέλη των Ανωνύμων Εταιριών.

Το Υπόμνημα εστάλη επίσης και στον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο και στην Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Στυλιανή Βρακά.