Μάξιμος: Γλώσσα και πολιτισμός το ισχυρό διπλωματικό όπλο της Ελλάδας


Tags |

«Μακάρι το υπουργείο Εξωτερικών να βλέπει όντως θετικά την πρότασή μας για χρηματοδότηση της έδρας της νεοελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Κόμρατ στη Γκαγκαουζία της Μολδαβίας, όπου ζει ένας ορθόδοξος, αν και τουρκόφωνος, πληθυσμός. Μέχρι να δούμε, όμως, απτά αποτελέσματα διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Επιπλέον, παρά το ότι ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των πανεπιστημίων και εν γένει ιδρυμάτων που διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στα Βαλκάνια και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εντούτοις δεν λάβαμε καμία απάντηση. Επαναλαμβάνουμε ότι το ισχυρότερο διπλωματικό μας “όπλο” είναι η γλώσσα και ο πολιτισμός μας, κι αν αυτό το αφήσουμε να παρακμάσει, θα παρακμάζει και η ίδια η χώρα». Τα παραπάνω τονίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη σε ερώτηση για τις ελληνικές σπουδές στην Γκαγκαουζία της Μολδαβίας.

Η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού αναφέρει τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια, η μείωση ενδιαφέροντος από πλευράς φοιτητών για τις ανθρωπιστικές επιστήμες παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την ανάγκη πολλών Πανεπιστημίων για αυστηρές περικοπές στον προϋπολογισμό τους, έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση ή σε κατάργηση τμημάτων φιλολογίας και γλωσσολογίας, στα οποία συνήθως ανήκουν και οι σπουδές νεοελληνικής γλώσσας.

Όσον αφορά στις σπουδές νεοελληνικής στις χώρες της Βαλκανικής και του Ευξείνου Πόντου, όπου διαβιεί πολυπληθής ελληνική ομογένεια, το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, στήριξε, τόσο οικονομικά όσο και υλικά (π.χ. αποστολή υλικοτεχνικού εξοπλισμού), πλήθος εδρών και τμημάτων διδασκαλίας της ελληνικής στην τριτοβάθμια αλλά και την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη διατήρησης της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας στην έδρα Ξένων Γλωσσών της Σχολής Εθνικού Πολιτισμού του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κομράτ και εργάζεται προς την κατεύθυνση της διάσωσης εδρών, τμημάτων και κέντρων ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και των υφισταμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Εξετάζουμε με θετικό πνεύμα το ενδεχόμενο της οικονομικής ενίσχυσης της έδρας Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κομράτ και μελετούμε τρόπους τόνωσης του ενδιαφέροντος, στην περιοχή, για την εκμάθηση της ελληνικής, ώστε, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Παιδείας να στηρίξουμε τη συνέχεια της διδασκαλίας της γλώσσας μας στο εν λόγω Πανεπιστήμιο».