- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ξεσηκωμός για να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από την περιοχή μας

Στην τελευταία (29 Οκτώβρη 2018) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας συζητήθηκε Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για τη στάση της περιφερειακής αρχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου απέναντι στην εγκατάσταση πολεμικών βάσεων των ΗΠΑ σε Λάρισα, Βόλο και γενικότερα στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Παρουσιάζοντας την Επερώτηση, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχοντας διακηρυγμένο στόχο τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας, δηλαδή των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Ν/Α Μεσόγειο και αλλού, εμπλέκει τη χώρα μας όλο και περισσότερο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ενώ καμώνεται τη δήθεν φιλειρηνική δύναμη, την ίδια ώρα μετατρέπει τη χώρα μας σε δολοφονικό πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς.

Επισήμανε ότι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης της Λάρισας, με συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με εκείνη των ΗΠΑ, έχουν εγκατασταθεί προ μηνών αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου drones, που εκτελούν τα πολεμικά σχέδιά τους από την Ουκρανία, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, τη Μ. Ανατολή ως τη Β. Αφρική. Σημειώνουμε ότι είναι παγκόσμια πρωτιά, στο κέντρο μιας χώρας και σε κατοικημένη περιοχή, να υπάρχει βάση drones, με δυνατότητα παράλυσης της χώρας μας!

Πρόσθεσε επίσης ότι παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση της βάσης τους στη Σούδα και σε άλλες περιοχές της χώρας και να γίνουν νέες βάσεις σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα αναγγέλθηκε η λειτουργία πιο ολοκληρωμένης αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στην 110 ΠΜ της Λάρισας, η εγκατάσταση σε στρατόπεδο του Βόλου αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο.

Ο Τάσος Τσιαπλές υπογράμμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, θεωρεί επικίνδυνο ψέμα ότι η Ελλάδα μέσα σ’ αυτόν τον «κυκλώνα» θα είναι «απάνεμο λιμάνι σταθερότητας και ασφάλειας». Η μετατροπή της Λάρισας, του Βόλου και γενικότερα της χώρας μας σε δολοφονικό πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ ενάντια σε άλλους λαούς, αποτελεί μαγνήτη πολέμου και επίκεντρο που θα δεχθούν γερά πλήγματα σε περίπτωση εμπλοκής, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας, ενώ ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εκφράζοντας την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί τα κατασκοπευτικά drones των ΗΠΑ στην 110 ΠΜ στη Λάρισα, στη δημιουργία νέων και στην αναβάθμιση παλιών αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στην επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική εμπλοκής της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, κάλεσε την περιφερειακή αρχή και τις άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας να τοποθετηθούν με σαφήνεια αν τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών πολεμικών κατασκοπευτικών drones από τη Λάρισα, ενάντια στην εγκατάσταση νέων αμερικανικών βάσεων σε Λάρισα, Βόλο και σε όλη τη χώρα, υπέρ του κλεισίματος όλων των παλιών αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτούς.

Κατά τη συζήτηση, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και στέλεχος της ΝΔ, Κώστας Αγοραστός, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη σιωπή του επί μήνες για το θέμα και την αποφυγή του να τοποθετηθεί στην ουσία της Επερώτησης, ανέφερε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να διαμορφώνει εξωτερική πολιτική και να ασχολείται με τέτοια θέματα και ότι είναι υπέρ της ειρήνης και επομένως κατά των βάσεων γενικώς. Προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη συνάντησή του, τον περασμένο Μάρτη, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας αιρετών της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, πριν αυτή πάει στην έδρα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι όποιος συναντιέται με τον Αμερικάνο πρέσβη δεν σημαίνει ότι συμφωνεί μαζί του, λέγοντας ότι και ο Τσίπρας συναντιέται με τον Ερντογάν, αλλά έχουν διαφωνίες, προσπαθώντας έτσι να αποκρύψει τη στήριξή του στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ!

Η υφυπουργός Εσωτερικών και περιφερειακή σύμβουλος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, προκειμένου να κρύψει τη συμφωνία της με την αναβάθμιση παλιών και την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων σε Λάρισα, Βόλο και σε διάφορα άλλα μέρη της χώρας μας, αρχικά δήλωσε άγνοια γι’ αυτές, ρωτώντας τους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πού τα είδαν όλα αυτά, γιατί αυτή γνωρίζει ότι η μόνη βάση των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι στη Σούδα και ότι χρειάζεται ενημέρωση από ειδικούς του υπουργείου Άμυνας, ενώ μόλις οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της είπαν τι συμβαίνει στη Λάρισα, στο Βόλο και το Στεφανοβίκειο, είπε το αμίμητο, ότι οι τοπικές κοινωνίες θέλουν τις βάσεις και τους Αμερικανούς, γιατί θα φέρουν τουρισμό!

Ενοχλημένος από το περιεχόμενο της Επερώτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της συνεπούς αντιιμπεριαλιστικής – αντικαπιταλιστικής δράσης του ΚΚΕ, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας, της εμπλοκής της χώρας μας σ’ αυτούς και στην παρουσία των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας και θέλοντας να αποδείξει ότι είναι το πιο πιστό στήριγμα του καπιταλισμού που γεννά την εκμετάλλευση και τον πόλεμο, ο περιφερειακός σύμβουλος της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Καλούτσας, επιδόθηκε σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, αναφερόμενος στις αντεπαναστάσεις στις ΛΔ της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας το 1956 και 1968 αντίστοιχα, «που δεν καταδίκασε το ΚΚΕ», υμνώντας παράλληλα τους φασίστες δικτάτορες Μεταξά και Παπαδόπουλο. Δηλώνοντας ότι για τη Χρυσή Αυγή δεν είναι ταμπού το θέμα των βάσεων, είπε ότι αν υπήρχε ταύτιση συμφερόντων με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εγκατασταθούν βάσεις στη χώρα μας, αλλά επειδή δεν υπάρχει τέτοια ταύτιση, θα πρέπει η χώρα μας να κάνει συμμαχία με τη Ρωσία, δηλαδή με την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, που αντιπαρατίθεται με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, για λογαριασμό των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων τους.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του στην Περιφέρεια και στους δήμους καλούν το λαό σε αγωνιστικό ξεσηκωμό, για να φύγουν τα αμερικανικά drones από την 110 ΠΜ και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας, να μη γίνει καμία νέα βάση σε Λάρισα, Βόλο και σε όλη τη χώρα. Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και κάθε εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς. Για να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ο λαός να κάνει κουμάντο στον τόπο του.