- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

ΕΚΛ: Όλοι στην απεργία της 14ης Νοεμβρίου

Το Δ.Σ του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, σας καλεί να πάρετε μέρος στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία, που κήρυξε για την Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018, σε συντονισμό με δεκάδες άλλα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία, σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών, απορρίπτοντας τα ψέματα και τα ψίχουλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Ν.Δ, που υπόσχονται και οι δυο, με το μάτι στραμμένο στις εκλογές, ενώ στην πράξη στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στα χρόνια των μνημονίων, θα συνεχιστούν, όποια αστική κυβέρνηση και αν είναι, γιατί είναι αναγκαίες για τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας.

Τα ψίχουλα σε βάθος τετραετίας που εξήγγειλαν και από την ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, θα εκμηδενισθούν από την μείωση του αφορολόγητου και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τη χασούρα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και από την άγρια φοροληστεία, που μας επέβαλαν, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα κόμματα δεν προτίθενται να καταργήσουν κανέναν από τους 700 μνημονιακούς νόμους, ενώ είναι δεσμευμένοι, για νέα αντεργατικά μέτρα.

Η επεκτασιμότητα 5 Κλαδικών Συμβάσεων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφορά μικρό ποσοστό εργαζομένων σ’ αυτούς τους κλάδους, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργήσει πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, που αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος εργαζομένων, ενώ σε γενικότερο επίπεδο, από τη στιγμή που έδωσαν την δυνατότητα του βέτο στους εργοδότες, δεν εξασφαλίζεται η υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ, ενώ σε πολλούς κλάδους δεν υπάρχει ΚΣΕΕ.  

ΣΣΕ, χωρίς την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς σταθερό εργάσιμο χρόνο, με χαμηλούς μισθούς, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψήφισε πριν λίγες ημέρες, μαζί με την Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων, τροπολογία, με την οποία βάζει σε εφαρμογή από τώρα, αντί τον Γενάρη του 2019 που προβλέπονταν, τον νόμο Βρούτση 4172/13, που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ορίζει ότι ο κατώτερος μισθός θα διαμορφώνεται με απόφαση του υπουργού εργασίας και θα είναι αυτός που θέλουν οι εργοδότες. 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, απέρριψαν, ακόμα μια φορά την πρόταση νόμου των 530 συνδικάτων, ανάμεσά τους και του ΕΚΝΛ, την οποία κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, με την οποία προβλέπεται, άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του νόμου Βρούτση 4172/13, επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και Συμβάσεων όπως ίσχυε πριν το 2010.

Η ανάπτυξη τους, δεν είναι για τους εργαζόμενους, αλλά για το μεγάλο κεφάλαιο, αυτό μας δείχνουν και οι κλάδοι που βρίσκονται σε ανάπτυξη (τρόφιμα, φάρμακο, τουρισμός, τηλεπικοινωνίες, ιδ. υγεία). Ούτε πρόκειται να έχουμε κανένα όφελος, από την αυξανόμενη εμπλοκή της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσίας, Κίνας, που αφορούν την μοιρασιά των ενεργειακών πηγών, των αγορών, ούτε από την εγκατάσταση αμερικανονατοικών βάσεων στη Λάρισα και σε όλη τη χώρα. Ισα-ίσα, μεγαλώνει ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου, που φέρνει νεκρούς, καταστροφές και προσφυγιά.

 

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση δεν χωρά καμιά αναμονή, καμιά ανοχή, «καμία συνθηκολόγηση» με τα ψίχουλα, με τους άθλιους μισθούς, με την ανεργία, την φοροληστεία. Όσο σκύβεις το κεφάλι και μένεις έξω από τα σωματεία και τους ταξικούς αγώνες, οι απώλειες θα μεγαλώνουν και θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης.  

Μόνο η εργατική πάλη, με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η συμμαχία εργατών, μικρών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες πολιτικές και το εκμεταλλευτικό σύστημα. Εμείς προτάσσουμε την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και όχι του κεφαλαίου. Στις 14 Νοέμβρη, απεργούμε και διεκδικούμε:

  1. Να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Λεβέντης και καθορίζει τον κατώτατο μισθό με νόμο η κυβέρνηση. Άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  2. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Άμεση επαναφορά και υποχρεωτικότητα όλων των ΣΣΕ, σε όλες τις επιχειρήσεις, για όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
  3. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας. Πλήρη, σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο– 35ωρο– 5θήμερο. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Ασφάλεια στη δουλειά, προστασία της μητρότητας.
  4. Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  5. Απαγόρευση πλειστηριασμών σπιτιών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει την κύρια κατοικία. Να σταματήσουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.
  6. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι σε νέα μείωση του αφορολόγητου. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
  7. Κάλυψη των απωλειών στις συντάξεις. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ. Τα όρια συνταξιοδότησης να μην ξεπερνούν τα 60 έτη στους άνδρες και τα 55 στις γυναίκες, τα 55 και τα 50 στα ΒΑΕ.
  8. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, όπως και στα ασφαλιστικά ταμεία.
  9. Υποδομές & μέτρα προστασίας του λαού με αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα. Δημόσιες δωρεάν υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, δημόσιες δωρεάν κατασκηνώσεις για τις εργατικές οικογένειες.
  10. Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

 

 

Για μας η απεργία «δεν έφαγε τα ψωμιά της», όπως ισχυρίζονται οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ,ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν πει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ όσα θέλει το μεγάλο κεφάλαιο, η Ε.Ε και κάθε κυβέρνηση.

Για μας, μόνο η δύναμη της συλλογικής πάλης, του ταξικού αγώνα, δίνει ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Ολοι στην απεργία, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 και στη συγκέντρωση του ΕΚΝΛ, στις 10.30 π.μ, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.